Yozgat’ta STK’lar göçün sebebini toplantı ile değerlendirdi

Yozgat’ta sivil toplum kururluşları (STK), ilde yaşanan göçün sebepleri ve göçün önlenebilmesi için yapılması gerekenleri toplantıda değerlendirdi. Yozgat TSO Başkanı Metin Özışık, başkanlığında düzenlenen, 'Yozgat göç veriyor'...

Google Haberlere Abone ol
Yozgat’ta STK’lar göçün sebebini toplantı ile değerlendirdi

Yozgat’ta sivil toplum kururluşları (STK), ilde yaşanan göçün sebepleri ve göçün önlenebilmesi için yapılması gerekenleri toplantıda değerlendirdi.

Yozgat TSO Başkanı Metin Özışık, başkanlığında düzenlenen, 'Yozgat göç veriyor' konulu toplantıya sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Başkan Özışık, toplantıda yaptığı konuşmada, Yozgat’ta istihdama yönelik yatırım projeleri üretip, ilgili bakanlıklara sunmalarına karşılık bugün kadar olumlu yanıtlar alamadıklarını söyledi. Özışık, "Bu göçü durdurabilmemiz için bir şeyler yapmamız gerekiyor. Bu gemi sürekli su alıyor, bir gün hep birlikte batacağız. Yaşanan göçün durdurulması ve ilimizin gelişmesi için neler yapabiliriz gibi konuları görüşmek üzere bu toplantıyı düzenledik. Bu toplantıyı düzenlemekte geç kalmış olabiliriz fakat bir yerlerden başlamak gerekiyor." dedi.

"SİYASİLERİMİZ VE BÜROKRATLARIMIZ YOZGAT’A İLGİSİZ"

Siyasilerin ve bürokratların Yozgat’a ilgisiz kaldığını vurgulayan Özışık, "Bugünkü Yozgat valisi göreve başlayalı iki yıl oldu. Bu iki yıl içerisinde bir gün organize sanayi bölgesine gelmemiştir. Bir toplantıyı organize sanayi bölgesinde yapmamıştır, sanayicinin sorununu dinlememiştir. Vali bey bugün Bozok Bereket Kervanı iftar yemeği ve Hamiyet Projesini hayata geçirdi. Bu iki projede ulusal basında yer alan projeler, eğer bu projeler ulusal basın yer almasaydı, bunları da yapmazdı. Bu yüzden sivil toplum örgütlerine büyük görevler düşüyor." diye konuştu.

Ticaret Sanayi Odası olarak bugüne kadar Yozgat’ın gelişimine katkı sağlayacak ve devletçe desteklenmesi gereken 15 proje sunduklarını ve bu projelerin hiçbirinin kabul edilmediğini vurgulayan Özışık, "Bu büyük projelerden bir tanesi hayvancılık organize sanayi bölgesi projesi, bir tanesi sebzecilik sanayi bölgesi, Et Balık Kurumu Süt kısmının işletmeye açılmasıdır. Et Balık Kurumu, Süt İşletmesinin, işletmeye açılmasına olumlu bakmasına rağmen, ne hikmetse açtırılmadı. Günlük 100 ton süt işleme kapasitesi olan tesisin günlük sütü toplamak için ortalama 4 ineği olan bin aileden karşılamış olacak. Bu da bin kişinin istihdamı demektir." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, katılımcılarda söz alarak fikir alışverişinde bulunuldu. İlde siyasi ve ideolojik kimliğin Yozgat’ın önüne geçmesi sonucunda, hazırlanan yatırım programlar, hizmet ve projelerin de gerekli desteği görmediği, bunun da işsizliği, işsizliğin de göçe sebep olduğu ifade edildi.. Yozgat’ta göçün önlenebilmesi için devlet destek ve teşviklerinden daha fazla pay alması, 35 ile verilen ve Yozgat’a verilmeyen hayvancılık desteğinin sağlanması, Bozok Üniversitesinin Gelişmesine katkı sağlanması, yetersiz olan sosyal alanların geliştirilmesi. Sivil Toplum Kuruluşlarının daha etkin görev yapması gibi konular üzerinde duruldu. Toplantının sonunda,10 katılımcıdan oluşan heyet kurularak, toplantıda belirlenen sorunlar ve çözüm yollarının takip edilip, ilgili makamlara iletilmesi noktasında çalışmalar yapılması kararlaştırıldı.

CİHAN

Yorumlar