Yozgat’ta saman sıkıntısı

Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat’ta hasat mevsimiyle birlikte hayvanlarının yem ihtiyacını karşılamaya çalışan bölge çiftçisini şimdiden saman telaşı sardı. Çiftçiler, kuraklık ve zamansız yağan yağmurlar nedeniyle...

Google Haberlere Abone ol
Yozgat’ta saman sıkıntısı

Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat’ta hasat mevsimiyle birlikte hayvanlarının yem ihtiyacını karşılamaya çalışan bölge çiftçisini şimdiden saman telaşı sardı. Çiftçiler, kuraklık ve zamansız yağan yağmurlar nedeniyle buğday ve arpa sapının boyunun kısa olduğunu bu yüzden samanda istenilen düzeyde verim olmadığını söylüyor.

Yerköy ilçesine bağlı Çamdibi köyünden Derviş Ünal, köylerinde hasat döneminin tamamlandığını fakat saman sıkıntısının baş gösterdiğini belirtti. Ünal, "Yaklaşık 100 dekar buğday ve arpa biçtirdim, çok az sap çıktığı için 2 kasa ancak saman çıktı. Hayvanlarıma yetmesi, kışı atlatabilmem için bana en az 12 kasa saman lazım. Çevre köylere gideceğim. Hasadı yapılmış tarlalara sap tırmığı çekip saman yapmayı düşünüyorum. Köyümüzdeki pek çok kişide aynı benim gibi saman ihtiyacını karşılamak için arayış içinde. Eğer saman bulamazsak hayvanlarımız kışın aç kalacak." diye konuştu.

Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz’da bölgelerinde Nisan ve Mayıs aylarında yağış olmaması nedeniyle ekin sap boylarının kısa olduğunu bu nedenle hasat döneminde çok az sap çıktığını söyledi. Yılmaz, "Bölgemizin ekonomisi genelde tarım ve hayvancılığa dayalı olduğu için çiftçilerimiz, şuan hayvanlarına yedirecek saman temini etmek için çalışıyor. Kurak geçen mevsim itibariyle biçimi yapılan bazı bölgelerimizde sap çok az çıktı. Çiftçilerimiz saman temini için hasadı yapılan tarlaları sap tırmığı ile toplayarak yeniden saman yapmak için çalışıyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda böyle sıkıntılar yaşanmaz." dedi.

İlçede saman üreticileri de saman fiyatlarında geçen yıla oranla fazla bir değişiklik olmadığını belirterek, bir römork kasası diye tabir edilen kapalı kasa samanın fiyatının 60 ile 70 lira arasında değiştiğini ifade etti.

CİHAN

Yorumlar