Yozgat’ta dolu yağışı 80 bin dekar tarım alanına zarar verdi

Yozgat merkeze bağlı Lök ve Büyük İncirli köyleri başta olmak üzere bölgedeki diğer köyleri de kapsayan yaklaşık 80 bin dekar tarım alanı dolu yağışından zarar gördü. Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziyaettin Özdemir,...

Google Haberlere Abone ol
Yozgat’ta dolu yağışı 80 bin dekar tarım alanına zarar verdi

Yozgat merkeze bağlı Lök ve Büyük İncirli köyleri başta olmak üzere bölgedeki diğer köyleri de kapsayan yaklaşık 80 bin dekar tarım alanı dolu yağışından zarar gördü.

Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziyaettin Özdemir, Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, Büyük İncirli ve Lök köyünü ziyaret ederek çifçilerle birlikte dolunun zarar verdiği arazilerde incelemelerde bulundu. Çiftçiler yaklaşık 20 dakika süren dolu yağışı sebebiyle hububat ve diğer ürünlerde büyük zararlar oluştuğunu ifade etti. Bekir Kayhan isimli çiftçi, dolu mağduru olduklarını belirterek, hükümet yetkililerinden yardım beklediklerini söyledi. Çiftçi Gedik Doğdu da, doludan hububat alanlarının yanı sıra nohut tarlalarının da büyük zarar gördüğünü, sadece Büyük İncirli köyünde 5 bin dekar nohut tarlasının zarar gördüğünü ifade etti.

Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, incelemeler sonrası yaptığı açıklamada, bu yılın çifçiler açısından son derece sıkıntılı geçtiğini, doludan zarar gören bölgelerde hasat döneminin kapandığını söyledi. Açıkgöz, "80 bin dekar alan zarar görmüş. Dolu, ekili hububat alanını adeta biçmiş. Divanlı bölgesine de de etkili olmuş. Alllah yardım etsin köylülerimize. Milletimizin yürekleri ağzındaydı bugün de başına geldi. Ne olacağı da belli değil. Bölgemizde insanlar sigortadan yararlansın desek sigortası yok. Sebebi ise genelde çiftçiler ortakçılık var. Bu yüzden kimse Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) yaptıramıyor şu anda, yaptıramayınca çiftçimiz sıkıntı yaşıyor şu an 90-100 bin dekar arazide bu var. Büyükleirmizden siyasilerimizden dolu zararı olan bölgelerimizdeki çiftçilerimize destek olursa 2014 yılını ancak kurtarabilir. Yoksa şu an çiftçimizin 2014 yılı hasat dönemi tamamlandı" diye konuştu.

Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziyaettin Özdemir de, "Doludan zarar gören arazilerde incelemelerde bulunduk, gerçekten zarar çok büyük. Allah daha beterinden korusun. Arkadaşlarımız zarar tespiti konusunda çalışamalara başladı. İnşallah en kısa sürede neticelendiririz" dedi. Yozgat il genelinde son 10 günde 500 bin dekar ekili tarım alanının doludan zarar gördüğü belirtiliyor. CİHAN

Yorumlar