Yozgat’ta başı boş köpekler modern barınakta korunuyor

Yozgat’ta geçen yıl hizmete açılan Geçici Havan Barınağı ve Bakım Merkezi sayesinde başı boş köpekler modern barınakta korunuyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı hayvan severlerin talepleri doğrultusunda sokak köpeklerinin kayıt altına...

Google Haberlere Abone ol
Yozgat’ta başı boş köpekler modern barınakta korunuyor

Yozgat’ta geçen yıl hizmete açılan Geçici Havan Barınağı ve Bakım Merkezi sayesinde başı boş köpekler modern barınakta korunuyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı hayvan severlerin talepleri doğrultusunda sokak köpeklerinin kayıt altına alınması konusunda yönetmenlik hazırlayıp, pilot bölge olarak belirlenecek Ankara, İstanbul ve İzmir'de uygulanacak yönetmenlik hazırlığını sürdürürken, Yozgat'ta uygulamaya geçen yıldan itibaren başlandı.

Yozgat Belediyesi tarafından projelendirilen ve bütün veterinerlik hizmetlerinin verildiği 250 köpek, 50 kedi olmak üzere toplam 300 hayvan kapasiteli 'Geçici Havan Barınağı ve Bakım Merkezi' geçen yıl hizmete girdi. Karantina odası, özel bakım odası, hamile ve yavrular için oda, gıda deposu, ameliyathane, veteriner odası ve idari bürodan oluşan merkezde görev yapan Veteriner Hekim Mehmet Emin Özcan, geçtiğimiz yıl 200 sokak köpeğinin kısırlaştırılıp, aşıları yapılarak, kayıt altına alınıp, küpelerinin takılarak tekrar sokağa bırakıldığını söyledi. Özcan, bu yıl ise bugüne kadar 100 sokak köpeğinin kısırlaştırılıp, aşılarının yapılarak, bakıma alındığını, 250 sokak köpeğin daha kısırlaştırılmasının planlandığını ifade etti.

Sokak köpeklerinin özel bir ekip tarafından toplanıp, barınağa getirildiğini söyleyen Özcan, ''Hastalıklı olanları hemen tedaviye alıp, bakımlarını yapıyoruz, aşılarını uyguluyoruz. Daha sonra kısırlaştırıp, diğer aşıları yapılıyor. Sağlıklı bir hale getirildikten sonra kulak küpeleri takılıp, sokağa bırakılıyor. Hamile veya yavrulu olarak getirilen sokak köpeklerinin de aynı şekilde bakımları yapılırken, yavruların büyümeleri, beslenmeleri de sağlanıyor.'' dedi.

Kulak küpesi takılıp, sokağa bırakılan hayvanların sağlıklı olduklarının altını çizen Veteriner Hekim Özcan, vatandaşların bu tip köpekleri beslemelerini, yiyecek ve su vermelerini, kulak küpesi bulunmayan sokak hayvanlarını ise kendilerine bildirmelerini istedi. Özcan, şöyle devam etti: ''İsteyen vatandaşlarımıza beğendikleri sağlıklı hayvanlardan veriyoruz. Bugüne kadar 100 civarında sokak köpeğini kısırlaştırıp, aşılarını yaptıktan sonra sahiplenmek isteyenlere verdik. Bu hayvanları takip ediyoruz, sahiplenen kişi iyi bakıp, bakmadığını kontrol ediyoruz. Bakmıyorsa geri alıyoruz."

CİHAN

Yorumlar