Yozgat’ta arıcılar yaylara çıktı

Yozgat’ta kurak geçen kış mevsiminde bal arılarında görülen toplu ölümlerle sıkıntılı bir dönem geçiren arıcılar yaylalara çıkmaya başladı.    Türkiye’de önemli tarım alanlarına sahip Yozgat’ta çiftçiler...

Google Haberlere Abone ol
Yozgat’ta arıcılar yaylara çıktı

Yozgat’ta kurak geçen kış mevsiminde bal arılarında görülen toplu ölümlerle sıkıntılı bir dönem geçiren arıcılar yaylalara çıkmaya başladı.

    Türkiye’de önemli tarım alanlarına sahip Yozgat’ta çiftçiler hububat ağırlıklı tarımın yanı sıra ürün verimi ve ekonomik değeri bakımından bal üretimine de yöneldi. İlde bu yıl 10 bin kovanda 200 ton bal üretiminin gerçekleştirilmesi beklenirken, yaşanan kuraklık ve arı ölümlerinin ürün kaybına neden olduğunu söyleyen arıcılar, kış mevsiminde yaşanan kuraklık ve 30 Mart tarihinde ülke genelinde etkili olan don olayının meyve üreticilerinin yanı sıra arıcıları da etkilediğini ifade etti. Kış mevsiminde toplu arı ölümleri yaşandığına dikkat çeken arıcılar, "Ölümlerin yüzde 50 ürün kaybına neden olduğunu düşünüyoruz, ancak bahar yağmurlarının doğayı canlandırması ve Bozok Yaylası'ndaki çiçek zenginliği umutlarımızı artırıyor. Ayrıca arıcılık için kovan başına 8 lira devlet desteği veriliyor." diye konuştu.

    Ailesiyle birlikte Ordu’dan Yozgat’a göçer arıcılık yapan İmdat Yalçın, "Bahar yağmurları yağınca bizim ümitlerimiz de arttı. Bu yıl 270 kovandan 8-10 ton bal almayı düşünüyoruz. Haziran ayının sonuna kadar her kovan 3 günde bir kontrol edilir ve bakımları yapılır. Ağustos ayında ise hasat başlar." dedi.

    Sebahattin Karaca da Bozok Yaylası'nın bitki çeşidi yönünden oldukça zengin olduğunu ifade ederek "Ordu'dan Yozgat’a bal üretmek için geldik. Çiçek iyi olduğu için doğanın güzelliğinden yeşillikten arılarımızı geliştirmek, kazanç elde etmek için rızk için geldik. 6 ay burada çadırlarda kalarak üretim yapıp kazanç elde etmeye çalışacağız. Bu yıl arı sayıma göre 4 ton civarında bir bal üretimini hedefliyoruz. Bozok Yaylası'ndan bal sezonu Ağustosun 5 inde başlar Eylül ayının ortasına kadar devam eder. Geldiğimizde havalar çok kurak olduğu için fazla bir umudumuz yoktu. Ancak son yağan yağmurlar bizi umutlandırdı.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar