Yozgat’ta 112'ye gelen 100 ihbardan sadece 5'i gerçek

Yozgat’ta geçen yıl 112 Acil telefon hattına gelen 392 bin ihbardan 19 bin 440’ının gerçek çıktığı bildirildi.

Google Haberlere Abone ol
Yozgat’ta 112'ye gelen 100 ihbardan sadece 5'i gerçek

Yozgat’ta geçen yıl 112 Acil telefon hattına gelen 392 bin ihbardan 19 bin 440’ının gerçek çıktığı bildirildi.

Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Şahin, yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Gül'ün onayladığı "Torba Kanun"la 112 acil çağrı merkezine asılsız ve gereksiz ihbarda bulunanlara 250 lira para cezasına çarptırılacağını belirterek, aramanın küfür içermesi, kötü niyetli olması, kastın bulunması ve arayanın çocuk olması halinde ailenin uyarılmasına, bu durumun devam etmesi halinde cezai müeyyidenin uygulanacağını söyledi.

Şahin, "Sağlık bakanlığımız bu konuyu gerçekten titizlikle takip ediyor. Geçen hafta bize gönderdiği istatistik bilgilerde Türkiye genelinde ilk 10 dakikada il merkezi ve ilçe merkezinde ilk 30 dakika içerisinde köylerde vakaya ulaşma oranı çok yüksek. Burada en büyük sıkıntımız asılsız ihbarlar. Bu 112 komuta kontrol merkezinde çalışan arkadaşlarımızı çok zorluyor. 2013 yılı içerisinde 392 bin 674 gelen çağrı bunların arasından gerçekten vaka olan çağrı sayısı 19 bin 440 kişidir. Yani yüzde 95 oranında asılsız ihbar geliyor. Bu tür aramalar komuta merkezimizde bizim işlerimizin aksamasına ve gerçek vakalara daha geç ulaşmamıza sebep oluyor ve erken ulaşmamızı engelliyor. Bu konu ile ilgili Sağlık Bakanlığımız 27 Şubat 2014 tarihi itibari çıkan 6bin 525 sayılı kanunun 15. maddesinin hükümleri gereğince 112’lere gelen yalancı ve yanlış ihbarlar artık maddi olarak cezalandırılacak. İlk aramada yanlış ihbar veren vatandaşa 250 lira, ikinci ihbarda bu katlayarak 500 lira olarak gerçekleştirilecek." dedi.

Vatandaşların 112 Acil hattını ararken daha dikkatli davranması gerektiğini belirten Şahin, "Vatandaşlarımızın bu konuda daha duyarlı olmaları gerekir. Çünkü olası kazalarda bir yakınının olabileceğini düşünerek hareket etmeleri gerekmektedir. 112'yi aramak ücretsiz olduğu için bazı vatandaşlar bilinçsizce hareket ederek dişim ağrıyor, maç kaç kaç bitti, bize iki tane ekmek alıp getirir misiniz gibi ihbarlarda bulunabiliyorlar. Bu ihbarlar bizim çalışmamızı gerçekten zora sokuyor. İhtiyacı olan vatandaşlara ulaşımı zorlaştırıyor. İhtiyacı olan vatandaşlarında bize ulaşımını zorlaştırıyor. Vatandaşlarımızın bu konuda hassas davranmalarını istiyoruz. Yozgat’ta şu anda bir vatandaşımıza boş yere 112’yi meşgul ettiği için cezai işlem uygulandı. Artık ceza vermek için yasal bir dayanak da var. 112'yi gereksiz arayan kişi kesinlikle cezalandırılacak. İhtiyacı olan kişiyi engelliyor hattı meşgul ediyorlar. Arayan 100 kişiden 95 kişisi yalan ve yanlış ihbar veya meşguliyet yapıyor. Gerçek vakalarımızın sayısı 5. Bu 5 kişi 95 kişiyi beklemek zorunda kalıyor." şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar