Yozgat Belediyesi parmak çöreği ve arabaşı yemeğini tescilletti

Yozgat Belediyesi testi kebabından sonra yöreye özgü damak tatlarından olan parmak çöreği ve arabaşı yemeğini Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanlığı'na tescilletti.

Google Haberlere Abone ol
Yozgat Belediyesi parmak çöreği ve arabaşı yemeğini tescilletti

Yozgat Belediyesi testi kebabından sonra yöreye özgü damak tatlarından olan parmak çöreği ve arabaşı yemeğini Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanlığı'na tescilletti.

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, ilin yöresel yemeklerinden testi kebabından sonra parmak çörek ve arabaşı yemeğinin Türk Patent Enstitüsü'ne tescillettirildiğini söyledi. Başkan Başer, makamında düzenlediği basın toplantısında parmak çöreği ve arabaşı yemeğini patentli koruma altına almak için 2008 yılında çalışma başlattıklarını hatırlatarak, söz konusu yemeklerin Yozgat yöresine ait olduğunun Resmi Gazete'de yayımlanarak kamuoyuna duyurulduğunu belirtti.

Yozgat Belediyesi'nin markalama başvurusuna 6 ay boyunca hiçbir itiraz olmadığını kaydeden Başkan Başer, şunları kaydetti: "Bilindiği gibi her ilin her yörenin kendine has farklıları güzellikleri var. Folklörü var, yöresel yemekleri var. Değişik gelenek ve görenekleri var. Yozgatımızın da kendine has birçok güzellikleri bulunuyor. Bu güzelliklerimizin başında da yöremize ait yemekler geliyor. Daha önce testi kebabını tescilletmiştik. Şimdi de parmak çöreği ve arabaşı yemeğini, TPE Başkanlığı'na tescilletmiş olduk. Bugün itibariyle arabaşı yemeği ve parmak çöreği tescillendi. Bu bizim yöresel yemeklerimiz. Başka illerde de yapılıyor ama belgesini biz aldık. En güzel arabaşı yemeği de Yozgat'ta yapılıyor. Parmak çörek ise sadece Yozgat'ta yapılıyor."

Parmak çöreğin kendine has ayrı bir lezzeti olduğunu söyleyen Başer, ''Yozgat'a özel bir ekmek türü olup gerçek lezzet için ustalık hizmeti tam bir profesyonellik gerektirir. Hamur ve pişme kıvamı ile usullerinin çok iyi bilinmesi gereken bir gıda maddesidir. En önemli özelliği ise hiçbir katkı maddesi içermemesi ve taş fırında odun ateşiyle yalnız ateşe maruz kalmadan, ısısıyla pişirilmesidir. Ayrıca üretimde sadece hazır maya kullanılmamakta, belli bir miktarda da ekşi maya olarak tabir edilen bir gün önce üretimde kullanılan hamurdan kullanılmaktadır. Bu kullanılan ekşi maya, parmak çöreğe has bir tat vermekte ve pişme sırasında kalın kabuk yapıp çıtır olmasını sağlamaktadır.'' dedi.

Kış aylarının vazgeçilmez yemeği olan arabaşının Yozgat ve bölgesinde sofralardan eksik olmadığını ifade eden Başkan Başer, sözlerini şöyle tamamladı: ''Yozgat arabaşı çorbası ve ayrı yapılan arabaşı hamurundan oluşan bir üründür. Çorbayı diğer çorbalardan ayıran en önemli özellik ekmek ile birlikte değil, beraberinde hamur (çiğnenmeden) yutularak ve kış mevsiminde içilmesidir. Arabaşını diğerlerinden ayıran başka özellik ise söz konusu çorbanın üretiminde kullanılan etin doğal ortamda yetişen veya yaylalarda doğal besinlerle beslenerek yetiştirilen tavuk, hindi veya kazlardan elde edilmiş olmasıdır.'' CİHAN

Yorumlar