Yozgat 5. Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı törenle açıldı

Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TSO),katkılarıyla ilde bu yıl 5.si gerçekleştirilen 'Yozgat 5.

Google Haberlere Abone ol
Yozgat 5. Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı törenle açıldı

Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TSO),katkılarıyla ilde bu yıl 5.si gerçekleştirilen 'Yozgat 5. Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı' törenle açıldı.

    Kent Park Kapalı Fuar alanında düzenlenen açılış törenine Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, İl Jandarma Komutanı Albay Recep Yalçınkaya, Belediye Başkanı Kazım Arslan, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık, Kobi Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Farik Tokat, firma yetkilileri, üretciler ve çok sayıda davetli katıldı.

    Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, fuarın açılışı öncesi yaptığı konuşmada tarım sektörünün, insanlar için gerekli gıdaları karşılayan, sanayi kesimine ham madde sağlayan, nüfusun önemli bir bölümünü istihdam eden ve ülke ekonomisine önemli katkısından dolayı stratejik öneme sahip olduğunu söyledi.

    Kentin Anadolu’nun ortasında tarıma ve ziraata dayalı bir il olduğunu belirten Vali Yazıcı, “Şehrin yarım milyona yakın nüfusu var. Nüfusumuzun büyük bir bölümü tarım ve hayvancılıktan rızkını temin ediyor. Bir milyon hektardan fazla bir alan tarıma açık vaziyettedir. Tabi tarıma açık vaziyette bu kadar arazisi olan bir ilin de bir kentin de ilçeleriyle köyleriyle birlikte tarımdan aldığı paya dikkat edersek, aynı oranda bir nasibimizin olmadığını görüyoruz. İnsanımız özellikle son yıllarda tarladan ve topraktan küsmüş vaziyettedir. İnsanımız biraz ithalat, rekabet veya gidilerin yüksek olması dolayısıyla biraz da kolaya kaçıyoruz. Ekimizi yapılmamış her dönüm arazi bizim karımızdan değil sermayemizden zarardır. Bu noktada teşviklerin artması gerekiyor, bu noktada insanımızın aydınlatılması gerekiyor. Bu noktada tarım teşkilatı ve ziraat odalarının daha fazla gayret göstermesi gerekiyor. Alternatif ürünlere yönelmemiz lazım. Özellikle aspir bitkisine çiftçimizin yönelmesini istiyoruz. Nadasa bırakılan alanlara aspir ekilmesini istiyoruz.” dedi.

    Şehrin, buna benzer fuarlara ihtiyacı olduğunu, fuara her geçen yıl ilginin artmasının kendilerini mutlu ettiğini söyleyen Vali Yazıcı, “Gelişmiş toplumların kullandığı enstrümanlar Yozgatlıya da yakışır. Tarım Fuarı Yozgat’ta olmazsa olmaz hale gelmiştir. Bu fuarda çiftçimiz, yeni gelişmeleri, yeni alet ve ekipmanları, yeni ürünleri, kendi ziraatımızda kullanacaktır. Modern alet ve ekipmanlarla girdileri, maliyetleri düşürdüğümüz ölçüde karımız artacaktır. Bu noktada hiçbir açık alanımızı değerlendirilmeyen hiçbir noktamızın olmaması gerekiyor.” diye konuştu.

    Anız yangınlarının doğal dengenin bozulmasına, üründe verimin düşmesine ve ülke ekonomisine büyük zarar verdiğini vurgulayan Yazıcı, “İlimizde anız yakma noktasında çiftçimiz duyarsız olabiliyor. Anız yangınları ile toprakta milyonlarca mikroorganizmayı, yılanı, kuşu ve böceği yakıyoruz. Anız yangınlarına son vermeliyiz. Bu fuarımızın ilimize çiftçimize, firmalarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.

    Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan da 5. Yozgat Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın Yozgat’a hayırlı olması dileğinde bulundu. Arslan, “Bu tür fuarları önemsiyorum. Fuara katılım giderek artıyor. Çok daha düşük sayılarda firma ile ve ziyaretçi ile başlatılan fuar bugün çok büyük bir firma ve ziyaretçi kapasitesine ulaşmış bulunmaktadır. Bu Yozgat’ımız için büyük bir önem arz ediyor. Yozgat’ımızın kabuğunu kırması lazım, Yozgat’ımızın her yönüyle ciddi manada bir şehir kimliğinin, kent kimliğinin oluşması lazım, bu fuarı da bu bakımından önemsiyorum. Yozgat’ın şehir ve kent kimliği oluşmasında, diğer illerden bir adım daha ileriye gidebilmesi noktasında bir şeyler yapabilmesinde çok önemli bir fonksiyon icra edecektir. Bu fuarı düzenleyen TSO ve Kobi Fuarcılığa çok teşekkür ediyorum. Bu tür faaliyetlerin sürmesi için belediye olarak elimizden geleni yapmaya her zaman hazırız. Temennim Yozgat’ı inşallah çok fonksiyonlu bir fuar alana kavuşmaktır. Bunu çok önemsiyorum, bu da projelerimizin içerisinde yer almaktadır. İnşallah gerekli kurumlarla işbirliği ve koordineli çalışarak çok güzel bir fuar alanına kavuşturmak itiyoruz. Fuarımızın hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu.

    Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Metin Özışık ise modern tarım aletlerini, üretici firmaları, çiftçilerle buluşturduklarını belirterek “Firmaya katılım oldukça yüksek olmuştur. İnşallah çiftçimiz ve firmalarımız bu fuardan memnun kalacaktır. Yozgat tarım ve hayvancılık yönünden önemli bir bölgedir. Bu sebeple bizde daha büyük ve geniş fonksiyonlu bir fuar alanı oluşturmak istiyoruz." dedi.

    Konuşmaların ardından Vali Yazıcı ve beraberindeki heyet, fuar alanını gezerek zirai aletler hakkında firma sahiplerinden bilgi aldı. CİHAN

Yorumlar