Yörükler nereye Behiye öğretmen oraya

Adana’nın Ceyhan ilçesinde Aydın Yörüklerinin okuma yazma bilmeyen kadınları, çadırlarda eğitim alıyor. Ceyhan Halk Eğitim Merkezi’nin görevlendirdiği bir öğretmen yıl boyunca Yörüklerle birlikte gezerek kadınlara okuma yazma öğretiyor....

Google Haberlere Abone ol
Yörükler nereye Behiye öğretmen oraya

Adana’nın Ceyhan ilçesinde Aydın Yörüklerinin okuma yazma bilmeyen kadınları, çadırlarda eğitim alıyor. Ceyhan Halk Eğitim Merkezi’nin görevlendirdiği bir öğretmen yıl boyunca Yörüklerle birlikte gezerek kadınlara okuma yazma öğretiyor.

Sürekli yer değiştirmek zorunda kaldıkları için okula gitme imkanı bulamayan yaşları 18 ile 30 arasında değişen 9 kadın okuma yazma öğrenmek için Ceyhan Halk Eğitim Merkezi’ne müracaat etti. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü de müracaatı değerlendirerek konargöçer aileye bir öğretmen tahsis ederek eğitim almalarını sağladı. Atanan öğretmen konargöçer aile nereye giderse yanlarında giderek kadınlara eğitim veriyor.

Aydın Yörüklerinden olan Koyuncu ailesi en son Ceyhan merkeze bağlı Kıvrıklı köyüne geldi. Burada hayvancılıkla hayatlarını idame ettiren Koyuncu ailesi çocukların eğitimini ihmal etmiyor. 4 aile olarak çadırlarda konaklayan Koyuncu ailesinden okula gitmeyen 9 kadın haftanın iki günü eğitim alıyor. Halk Eğitim Merkezi’nin görevlendirdiği emekli öğretmen Behiye Özsoy, haftanın iki günü merkeze 15 kilometre uzaklıktaki bu çadıra gelip genç bayanları okutuyor. Okuma yazma öğrenen kadınlar bir yandan derslerine çalışıyor bir yandan da hayvanlarla ilgileniyor. Kimi süt sağarken kimi de Behiye öğretmenin dizinin yanında oturarak okuma yazma öğrenmeye çalışıyor. Hayvanlarla işini bitiren kadınlar soluğu Behiye öğretmenin yanında alıyor. Ders bittikten sonra kadınlar tekrar hayvanları otlatmak için meralara gidiyor. Yaklaşık 1,5 aydır eğitime devam eden Behiye öğretmen genç kızların okuma sevgilerinden ve azimlerinden oldukça memnun. Bu süre içinde harfleri tanıyan kadınlar heceleyerek de olsa okumayı öğrendiler.

Behiye Özsoy, öğrencilerinin azminden ve öğrenme isteğinden oldukça memnun olduğunu söyledi. Öğrencilerinin konargöçer bir hayat yaşadığı için yıl boyu onlar nere giderse kendisinin de birlikte gittiğini aktaran Özsoy, “Yaşam tarzlarından dolayı zamanında okula gidememişler. Halk Eğitim Merkezi’ne müracaat ettiler. Okuma yazma öğretmek istediklerini söylediler. Ben de kendilerine yardımcı oluyorum. Öğrencilerim bir buçuk aya yakındır devam ediyor. Okuma yazmayı sökmüş vaziyetteler. Allah izin verirse ikinci devreyi de açıp kızlarımıza diploma vermek istiyoruz. Öğrencilerimizin durumu maşallah iyi. Heceyi sökmüş kelimelerle cümle kurabilecek durumdalar. İnşallah Allah izin verirde temmuza kadar okumayı yazmayı öğretip hızlandırma dönemine geçeceğiz.” dedi.

Yörük ailenin reisi Mustafa Koyuncu, konargöçer bir hayat yaşadıkları için çocuklarını okula yollayamadıklarını belirterek, “Halk Eğitim Merkezi de öğrenciler için bir hoca görevlendirdi. Nereye gidersek geliyor hoca sağ olsun. Bizim çocuklarla ilgileniyor. Okuma yazma öğretti. Gerçekten de güzel okuyorlar. Aralarında eşim de var. Biz burada 3 aileyiz. Heceleyerek de olsa okumayı öğrenmeleri güzel." şeklinde konuştu.

Okuma yazma kursuna giden 22 yaşındaki Semra Koyuncu da şunları söyledi: “Ben 22 yaşındayım. Göçer bir hayatımız olduğu için okuyamadım. Okuyamamak içimde ukde kalmıştı. Halk eğitime başvurduk. Behiye hoca geldi. 1,5 aydır bize okuma yazma öğretiyor. Behiye hocamızdan Allah razı olsun. Okumayı öğrendik. Bundan sonra diplomayı da almak istiyorum.” CİHAN

Yorumlar