Yörükler Aydın'daki şenlikte buluştu

Bu yıl 9. düzenlenen Yenipazar Karaçakal Yörükleri Kültür Şenliği Karaçakal Yaylası’nda yapıldı. Yörük Kültürünü yaymak için bu şenlikleri düzenlediklerini belirten Yenipazar Karaçakal Yörükleri Kültür ve Tanıtım Derneği Başkan...

Google Haberlere Abone ol
Yörükler Aydın'daki şenlikte buluştu

Bu yıl 9. düzenlenen Yenipazar Karaçakal Yörükleri Kültür Şenliği Karaçakal Yaylası’nda yapıldı. Yörük Kültürünü yaymak için bu şenlikleri düzenlediklerini belirten Yenipazar Karaçakal Yörükleri Kültür ve Tanıtım Derneği Başkan Duran Teke, “Amacımız popüler kültüre karşı yörük Kültürünü korumak ve Gelecek nesillere aktarmak” dedi.

Karaçakal Yaylası’nda yapılan şenlikte, Yörükler geleneksel kıyafetleriyle katıldılar. Halk oyunları, efe oyunları ve geleneksel Yörük oyunlarının yanında yaylaya kurulan kıl çadırlar da büyük ilgi gördü. Misafirlere Yörük ymeeği olan, Keşkek, pilav ve irmik helvasıyla ayran ikram edildi. Büyükler kadar küçüklerin de ilgi gösterdiği şenliğe katılan Aydın Valisi Erol Ayyıldız, “Yörük kültürü, Aydın’ın taşında toprağında hakim olan bir kültürümüz. Bu kültürümüzü aynı zamanda Kurtuluş Savaşını vermiş, Aydın’ı Aydın yapmış. Türkiye’ye haklı olarak guru yaşatmış bir kültürümüze ve yöremiz. Bunu bu günlere taşıyanlara teşekkür ediyorum, var olan değerlerine sahip çıkıyorlar. Bu değerlere ihtiyacımız var. Yörüğü Yörük yapan, dolayısıyla toplumda var edeni geçmişten aldığını geleceğe taşıyacak o kültüre bizim ihtiyacımız var. Bu tür bir araya gelişler aslında bu değerlerimizi geleceğe yeni nesillere aktarma faaliyetleridir. Bunlara destek vererek bunarlı ne kadar canlı tutabilirsek, değerlerimiz katkıda bulunmuş oluruz. Biraz sembolik gibi gözükse bile Yörük kültürünün yaşatılması nesilden nesile aktarılması, akrabalık bağlarının güçlendirilmesi ve dolayısıyla birlik beraberliğin kuvvetli tutulması ve bu halkın daha iyi kenetlenmesini sağlamaktadır.”dedi.

Şenlikleri düzenlemedeki amaçlarının Yörük kültürünü gelenek ve göreneklerini yeni nesillere aktarmak olduğunu belirten Yenipazar Karaçakal Yörükleri Kültür ve Tanıtım Derneği Başkanı Duran Teke, “Bu yıl şenliğimizin 9.sunu yaptık. Katılanlar arasında güzel kaynaşması oldu. Isparta’dan, İzmir’den Denizli’den Muğla’dan ve Türkiye’nin çeşitli yörelerinden Yörükler şenliğimiz katıldılar. Bu şenlik sayesinde insanlar birbirlerini tanıyarak akraba olduklarının farkına vardılar. Daha önceden tanışanlar daha fazla kaynaştılar. Amacımız bizim, Yörük kültürünü yaygınlaştırmaktır. Popüler kültüre karşı bu kültürün canlı tutulmasını arzu ediyoruz. Aydın’ın temel kültürü Yörük kültürüdür. Yozlaşma karşı direnç göstermeliyiz. Bizim bu şenliği yapmamızdaki maksat, bu kültürümüzü canlı tutarak bir şekilde gelecek nesillere aktarmak olduğu kadar Türk kültürüne de hizmet emmektir.” şeklinde konuştu.

Yenipazar Karaçakal Yörükleri şenliğine Yenipazar Kaymakamı Hakan Özarslan, Yenipazar Belediye Başkanı Zafer Savcı, Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, davetliler ve Yörükler katıldılar. Şenlikte, okunan Kur’an-ı Kerim hatimleri için hatim duası yapıldı. Misafirlerin kıl çadırlarda ağırlandığı şenlikte, yöresel kıyafetler, Yörüklerin kullandığı malzemeler ve oyunlar büyük ilgi gördü.

CİHAN

Yorumlar