Yorgancı Süleyman, elyaf teknolojisine rağmen mesleğini devam ettiriyor

İnsanların vazgeçilmezi arasında bulunan yorgan, geçmiş yıllarda çeşit çeşit desenleriyle ve renkli kumaşlarıyla göz doldururdu.

Google Haberlere Abone ol
Yorgancı Süleyman, elyaf teknolojisine rağmen mesleğini devam ettiriyor

İnsanların vazgeçilmezi arasında bulunan yorgan, geçmiş yıllarda çeşit çeşit desenleriyle ve renkli kumaşlarıyla göz doldururdu. Pamuk yorganlar, artık yerini elyaf ve makine işi yorganlara bıraktı.

Ünye’de 33 yıldır baba mesleğini devam ettiren yorgancı Süleyman Arıyurt, “Bugün yorgancılık mesleği de yok olmaya yüz tutan meslekler arasında yerini aldı." dedi. 1986 - 1987 yıllarında nüfusu 25 bin olan Ünye’de 17-18 tane yorgancı olduğunu belirten Arıyurt, "Bugün Ünye’nin nüfusu 100 binlere dayandı ama tek yorgancı ben kaldım. Fiilen şehir merkezinde insanların gelip yorgan diktirebileceği A’dan Z'ye hitap edebileceği tek yorgancı, Yorgancı Süleyman olarak ben devam ettiriyorum. Kıyı köşelerde ufak tefek serpintiler olsa da mağaza anlamında öyle gözle kayıt edilebilecek göze çarpan bir yorgancı olayı yok.” diye konuştu.

Yorgancı Süleyman Arıyurt, çırak ve kalfa sıkıntısı çektiğini, ilk yetiştirdiği 24 senelik kalfasıyla el ele verip mesleği ayakta tutmaya çalıştıklarını vurguladı. Arıyurt, şöyle devam etti: "Ünye’de bana çoğu insan 'Aman Süleyman usta bırakma, bizler kime neyi diktiririz, ne yaparız, ne ederiz' diyorlar. Bu da beni çok mutlu ediyor. Herkes bir zamandan sonra mesleğini değiştirdi. Ama ben yılmadan dedemden babama, babamdan da bana kalan bu mesleği Yorgancı Süleyman olarak devam ettiriyorum.”

Yorgancı Süleyman, “Her genç kızın çeyizi hazırlanırken, sünnet çocuğunun düğününde bütün aileler mutlaka ipek kumaşlardan yorganlar diktirirlerdi. Mesleğe gönül verenler her geçen gün bir bir dükkânlarını ya kapatıyor ya da dönüştürüyor. Hazır dikilen, yıkanabilir elyaflardan yapılan yorganlar el işçiliğinin yok olmasına sebep oldu. Elyaf bir petrol ürünüdür. Petrolden imal edilen bir ürünün yorgan yastık olarak kullanılması insan sağlığını tehlikeye atıyor. Tedavisi mümkün olmayan hastalıklara neden oluyor. Elyaf ve silikon kanserojen madde içerdiği için ilerde sağlık sorunları çıkarabilir. Yünle pamuğun yerini hiçbir şey tutmaz. Artık doktorlarımız da bunları öneriyor.” şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar