Yönetmelik yürürlüğe girdi: 10 milyon kişi 'ücretsiz seyahat' edecek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 10 milyona yakın kişiye şehirci toplu ulaşım ve şehirlerarası demir ve denizyolunun ücretsiz kullanmalarına imkan tanıyan yönetmelik tamamlandı.

Google Haberlere Abone ol
Yönetmelik yürürlüğe girdi: 10 milyon kişi 'ücretsiz seyahat' edecek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 10 milyona yakın kişiye şehirci toplu ulaşım ve şehirlerarası demir ve denizyolunun ücretsiz kullanmalarına imkan tanıyan yönetmelik tamamlandı. 81 ilde yaklaşık 10 milyona yakın şehit yakını, gazi, engelli ve yaşlının ilk defa şehir içi ve şehir dışı ulaşımda ‘ücretsiz’ seyahat edeceği yönetmelik yürürlüğe girdi. Uygulama ile gazi ve vazife malulü aylığı bağlananların kendileri ile yakınları, harp veya vazife malullerinden çalışmaya devam edenler, yüzde 40 ve üzeri engelli olduğunu sağlık kurulu raporu ile belgeleyenler; şehir içinde tüm toplu taşıma araçlarını, şehirler arasında ise demir yolları ve deniz yollarını bedava kullanabilecek. 65 yaş üzerindekiler ise şehir içinde bedava, şehirler arasında deniz ve demir yollarında da yüzde 50 indirimli seyahat edecek.

    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Ücretsiz Veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği’ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik kapsamında ücretsiz veya indirimli yolcu taşıma hizmeti verecek toplu taşıma araçlarının belirlenmesi, toplu taşıma hizmetinin kapsamı ve bu hizmetlerden ücretsiz veya indirimli yararlanmaya ilişkin usul ve esasların tespiti amacıyla düzenlendi.

    Ücretsiz seyahat hakkından yararlanacak kişiler demiryolları ve denizyollarının şehiriçi ve şehirlerarası hatlarından, belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanacak. Ücretsiz seyahat hakkından, gazi ve vazife malulü aylığı bağlananların kendileri ile yakınları, harp veya vazife malullerinden çalışmaya devam edenler, yüzde 40 ve üzeri engelli olduğunu sağlık kurulu raporu ile belgeleyenler yararlanacak.

    Ayrıca Türk vatandaşı olan 65 yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehiriçi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilecek. Altmış beş yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından yüzde 50 indirimli olarak yararlanacak. Hizmetten yararlanacak kişilere bakanlık tarafından ücretsiz seyahat etme imkanı tanıyan kartlar verilecek. Bakanlık tarafından verilecek seyahat kartında; kişinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, adı, soyadı, doğum yeri, doğum tarihi, hak sahibine yakınlık derecesi, geçerlilik tarihi, seri numarası gibi bilgiler ile fotoğrafı yer alacak. Seyahat kartının şekli, içeriği, ebadı, değiştirme ve geçerlilik tarihi, tahrif ve sahtecilikten korumak maksadıyla seyahat kartı üzerine konulacak güvenlik unsurları ile basım ve teslimat aşamasında uygulanacak sistem ve teknoloji, Bakanlık tarafından belirlenecek.

    ÜCRETSİZ ULAŞIMDA GEREKLİ TEDBİRLERİ ALMAYANLARA 50 TAM BİLET TUTARI CEZA KESİLECEK

    Seyahat kartını almak için; Bakanlığın belirleyeceği belgelerle birlikte il müdürlüğüne başvuruda bulunulacak. İlgili kurumlardan elektronik ortamda ulaşılan bilgi ve belgeler kişilerden talep edilmeyecek. Seyahat kartı, hak sahiplerine bedelsiz olarak verilecek. Seyahat kartı, il müdürlüğü tarafından kişinin bizzat kendisine veya kanuni temsilcilerine teslim belgesi imzalatılarak teslim edilebileceği gibi talebi halinde başvuruda belirttiği adrese gönderilebilecek. Verilen seyahat kartlarının seri numaraları elektronik ortama aktarılacak. Seyahat kartının içeriğinin değişmesi, çalınması, kaybedilmesi veya herhangi bir nedenle kullanılamaz hale gelmesi durumunda Bakanlık tarafından bedelsiz olarak yeniden düzenlenecek. Vefat edenlerin, evlenenlerin veya yirmi beş yaşını doldurmuş olan çocukların kartları ile herhangi bir nedenle kullanılamaz hale gelen veya geçerliliğini kaybeden seyahat kartları il müdürlüğüne iade edilecek. İlgili kurumlar, belediyeler ile belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketler, ücretsiz ve indirimli seyahat hakkının kullanılması ile ilgili olarak gerekli tedbirleri alacak. Ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullandırılmaması hâlinde bu haktan faydalandırılmayan her kişi için mülki idare amiri tarafından toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden elli tam bilet bedeli tutarında idari para cezası uygulanacak. Bu maddeye göre verilecek idari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenecek ve genel bütçeye gelir kaydedilecek. Üzerinde tahrifat, silinti ve kazıntı olan kartlar geçersiz sayılacak. Gerçeğe aykırı kart düzenleyenler veya bu tür kartı bilerek kullananlar, iade etmesi gerektiği halde seyahat kartını kullanmaya devam edenler, kart üzerinde tahrifat, silinti, kazıntı yapanlar ile tahrif edilmiş kartları kullananlar hakkında genel hükümlere göre cezai işlem yapılacak. Daha önce verilmiş olan kartlar, bu yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren bir yıl süreyle geçerli olacak. CİHAN

Yorumlar