Yol kenarında ürün satan vatandaşlarla zabıta arasında gerginlik

Bursa-İstanbul kara yolu Ovaakça köyünde ürettikleri şeftalileri yol kenarında satan vatandaşlarla zabıta arasındaki gerginlik büyüyor. Büyükşehir Belediyesi zabıta ekiplerinin dün yaptıkları ‘tezgahlarınızı kaldırın’ uyarısı...

Google Haberlere Abone ol
Yol kenarında ürün satan vatandaşlarla zabıta arasında gerginlik

Bursa-İstanbul kara yolu Ovaakça köyünde ürettikleri şeftalileri yol kenarında satan vatandaşlarla zabıta arasındaki gerginlik büyüyor. Büyükşehir Belediyesi zabıta ekiplerinin dün yaptıkları ‘tezgahlarınızı kaldırın’ uyarısı üzerine şeftalileri yola döken köylüler, yapılacak muhtemel bir müdahaleye karşı hazırlıklı bekliyor. Yıllardan beri aynı mekanda şeftali sattıklarını dile getiren köylüler, zabıta ekiplerinin rüşvet istediğini iddia etti. Satıcılardan Levent Demirhan, “Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürü Mahmut Turna, bizden artık üstü kapalı rüşvet istiyor.” iddiasında bulundu.

Ovaakça'da tezgahları kaldırılmak istenen köylüler, yetkililerin duruma çare üretmesini istiyor. Zabıta tarafından kendilerine yapılan tebligata göre yol üzerindeki söz konusu sergilerin trafik düzen ve güvenliği açısından tehlike oluşturduğunun belirtildiğini anlatan köyüler, bunun gerçeği yansıtmadığını söyledi.

"MUHTARIMIZI DA TEHDİT ETTİLER"

Ovaakça köylülerinden Yılmaz Demirhan, yaklaşık 40-50 seneden beri burada satış yaptıklarını belirterek, “Bu sene yıkacağız dediler, ne işgaliye, ne başka bir şey sunmadılar. Biz ‘ne gerekiyorsa onu yapalım’ dedik ama ‘yok kaldıracağız onları’ deyip elinden geleni yaptılar.” dedi.

Bu süreçte köy muhtarının da tehdit edildiğini anlatan Demirhan, şunları söyledi: “Burada 19 tezgahtan yaklaşık 500 kişi ekmek yiyor. Bu kadar insanın ekmeğine mani olunmasını çözemedik. Muhtarımıza da söyledik, çok ilgilendi. Muhtarımıza da dedi ki şahidimiz de var, ‘sen bile dedi, vatandaşı yanına aldın’ dedi muhtarımıza, ‘sen benim yanımda değilsin’ dedi. ‘Benim yanımda olmayanı ben ayağını kaydırırım, Bursa’da yaşatmam’ dedi Mahmut Turna.”

Satıcı Şaban Kurular ise 40 senedir buradan ekmek yediklerini belirterek, “Belgemiz de var, vergi levhamız da var, her şeyimiz var. Bu kadar olmamalı, her gün her gün sıktılar, artı benim tezgahımı da kırdılar gecenin on buçuğunda. Bir devlet memurunun tezgah kırmaya hiçbir hakkı, yetkisi yoktur. Bin liradan fazla zararım oldu.” dedi.

Hasan Ala da babadan oğula kalma yöntemle ürünlerini burada sattıklarını belirterek, şunları söyledi: “Türkiye’nin her tarafında bu sergi olayı var. Köylü, malını sembol haline getirip satıyor. Bu, neden bizim burada olmuyor, sebep ne? Artık Mahmut Turna denen vatandaş bizi zaten sıkıştırıp da rüşvet olayını da istedi. Tehdit, muhtarımızı makamından almayı, her şeyi ön plana koyup sadece burayı yıkmak istiyor. Türkiye’nin her tarafındaki sergileri kaldırsınlar, biz buradan kalkarız.”

Tezgahtarlardan Levent Demirhan ise baba mesleği olan şeftali üretim ve satışını burada yaptıklarını dile getirirken, “Biz vergimizi ödediğimiz halde, bütün gerekli yasal şeyleri yaptığımız halde bize burada gerekli izinler verilmiyor. Bunun nedenini anlayamadık. Bursa Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürü Mahmut Turna, bizden artık üstü kapalı rüşvet istiyor ve bizi buradan vermediğimiz takdirde kaldırmak istiyor. Şimdi şahsileştirdi durumu, ne olacak halimiz bilmiyorum.” şeklinde tepki gösterdi.

Tezgahlardan şeftali alan vatandaşlar ise kararı kınarken, “Tezgahların halka bir zararı yok ki. Kaldırılmasa daha iyi olur, o yöreye ait yiyecekler satılıyor genelde. O yüzden şehirler arası yolları kullananlar böyle daha kolay ulaşabiliyorlar.” dedi.

CİHAN

Yorumlar