Yol İş Sendikası: Eylem yaptık anlamıyorlarsa, demokratik hakkımız oy var

Türkiye Yol, Yapı, İnşaat İşçileri Sendikası (Yol İş Sen) Samsun 1 Nolu Şube Başkanı Şaban Çılgın Karayolları Genel Müdürlüğü'nde çalışan 8 bin 760 taşeron işçinin kadroya geçirilmesi yönünde Türkiye genelinde açtıkları davaları kazandıklarını belirterek.

Google Haberlere Abone ol
Yol İş Sendikası: Eylem yaptık anlamıyorlarsa, demokratik hakkımız oy var

Türkiye Yol, Yapı, İnşaat İşçileri Sendikası (Yol İş Sen) Samsun 1 Nolu Şube Başkanı Şaban Çılgın Karayolları Genel Müdürlüğü'nde çalışan 8 bin 760 taşeron işçinin kadroya geçirilmesi yönünde Türkiye genelinde açtıkları davaları kazandıklarını belirterek, "Sokağa çıkıp eylem yaptık anlamıyorlarsa, demokratik hakkımız oy var."dedi.

Türkiye Yol, Yapı, İnşaat İşçileri Sendikası (Yol İş Sen) Samsun 1 Nolu Şube Başkanı Şaban Çılgın yaptığı açıklamada, Karayolları Genel Müdürlüğü'nde çalışan taşeron işçilerin durumu ile ilgili olarak bilgi verdi. Karayolları Genel Müdürlüğü'nde çalışan taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi yönünde Türkiye genelinde birçok dava açtıklarını açıklayan Yol İş Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Şaban Çılgın " 2010 yılında karayollarında çalışan taşeron işçileri sendikamıza üye yaptık. Taşeron işçileri sendikamıza üye yaptıktan sonra Karayolları Genel Müdürlüğü'ne yazı yazdık, toplu sözleşmeyi uygulayın dedik. Karayolları Genel Müdürlüğü taşeron işçilerin durumu ile ilgili olarak 'kurumla bağları yoktur, taşeron işçidir' diyerek sözleşme uygulamayız dediler. Bunun üzerine Ankara'da dava açtık, Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü'nde çalışan 393, Türkiye genelinde ise 6 bin 400
taşeron işçi için dava açıldı." dedi.

Açıklamasında İş Kanunu'nda yer alan bazı bölümleri hatırlatan Yol İş Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Şaban Çılgın, "İş Kanunu'nun ikinci maddesinde 'Asıl işveren alt işverenin işlerinden sorumludur' diyor. Bundan dolayı açtığımız davaları kazandık ve mahkeme 'Karayolları Genel Müdürlüğü'nde taşeron işçi olarak çalışan kişilerin işe başladığı günden itibaren Karayollarının işçisidir 'ifadesine hükmetti. 27 aydır Karayolları Genel Müdürlüğü ve Maliye Bakanlığı bu kararı uygulamıyor." diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın taşeron işçilerin çalışma hakları konusunda bir düzenleme hazırladığını belirten Yol İş Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Şaban Çılgın, "Biz de yargı kararına istinaden bu düzenlemenin içinde bizimde işçilerimiz olsun ve kadrolu olarak işe başlasınlar dedik. Hükümet biraz oyalamacı tavır içerisine girdi. Geçtiğimiz günlerde Türkiye genelinde 1 günlük iş bırakma eylemi yapıldı. Bekliyoruz, düzenleme için istediğimiz neticeyi alamazsak daha büyük eylemler olacak. Ankara'da eylemler olacak. 30 Mart yerel seçimleri var, bizde ona göre bir yol haritası çizeceğiz. Haklarımız verilmiyorsa bulunduğumuz il ve ilçelerde oy tercihimizde ona göre yapılacaktır. Sokağa çıkıp eylem yapıp anlamıyorlarsa demokratik hakkımız oy var." ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar