Yol 24 gün sonra açıldı, PKK eylemini yolun kenarındaki çadırda sürdürecek

PKK’nın gençlik ve milis yapılanması tarafından 24 gündür trafiğe kapatılan Diyarbakır-Bingöl kara yolu, KCK’nın çağrısı üzerine açıldı. Yolu trafiğe açan örgüt, bölgedeki eylemini yolun kenarına kurduğu çadırlarda sürdürecek....

Google Haberlere Abone ol
Yol 24 gün sonra açıldı, PKK eylemini yolun kenarındaki çadırda sürdürecek

PKK’nın gençlik ve milis yapılanması tarafından 24 gündür trafiğe kapatılan Diyarbakır-Bingöl kara yolu, KCK’nın çağrısı üzerine açıldı. Yolu trafiğe açan örgüt, bölgedeki eylemini yolun kenarına kurduğu çadırlarda sürdürecek. Bazı arama noktalarını kaldıran jandarma ise eylem bölgesinde yüzü kapalı kişilerin olması nedeniyle kamyon ve çekici gibi ağır araçların geçişine izin vermiyor. Eylem bölgedeki ana yol üzerinde hala PKK bayrağı ile Abdullah Öcalan’ın fotoğrafı asılı.

PKK’nın gençlik yapılanması YDG-H ile bazı örgüt yandaşlarının kapattığı Diyarbakır-Bingöl yolu, 24 gün sonra ulaşıma açıldı. Günlerdir Diyarbakır-Bingöl karayolu üzerinde eylem yapan örgüt, KCK’nın çağrısından sonra yoldan çekildi. KCK önceki gün yaptığı açıklamada, eylem yöntemlerinin değiştirilmesini istemiş, ‘demokratik başkaldırı’ çağrısında bulunmuştu. KCK, "AKP bu bir buçuk yıllık süre içerisinde hiçbir adım atmadığı gibi, ortaya çıkan demokratik çözüm zeminini çürüten bir politika izlemiştir. Ancak yol kesmeler, asayiş kurmalar, asker ve polis alıkoymalar bu dönemde yapılmamalıdır. Yine kepenk kapatma gibi protesto eylemlerinin bu dönemde yapılmasında fayda bulunmamaktadır. Bu süreçte eylem biçimleri değişmeli, demokratik serhildanlar (başkaldırı) geliştirilerek karakol ve baraj yapımlarına karşı mücadele sürdürülmelidir." şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

KCK’nın bu açıklaması üzerine Diyarbakır-Bingöl kara yolunun Fis Ovası ile Duru Jandarma Karakolu arasındaki bölgede yolu günlerdir kapatan eylemciler, eylemlerine son verdi. Örgüt mensupları, hükümetin kendilerine verdiği sözleri yerine getirmeyi bekleyeceklerini belirtti. KCK’nın açıklaması üzerine yol kesme eylemini bitirdiklerini anlatan örgüt mensupları, eylemlerini çadırlarda sürdüreceklerini dile getirdi.

EYLEMLER YOLUN KENARINDA ÇADIRLARDA SÜRECEK

PKK’nın 23 Mayıs’tan beri kapattığı Diyarbakır-Bingöl karayolunun ulaşıma açılmasıyla birlikte jandarma Kocaköy kavşağında bulunan güvenlik noktasını kaldırdı. Örgüt ise Fis Ovası ile Çellik Köprüsü bölgesi olmak üzere kurduğu iki arama noktasından çekildi. Ancak eylemlerini bitiren örgütün dün bir çekiciyi saatlerce yolda tutması nedeniyle güvenlik güçleri, büyük araçların Diyarbakır-Lice yolunu kullanmasını istemiyor. Büyük araçlar alternatif olan eski Hani yolunu kullanırken otomobil ve minibüs gibi küçük araçlar ulaşıma açılan yolu kullanıyor.

Eylem nedeniyle işlerine günlerdir ara vermek zorunda kalan bölgedeki şirketler de bölgeden geçecek yolun inşaatına devam etmeye başladı. Bu arada ulaşıma açılan kara yolunu çok az vatandaş tercih ediyor. Eylemlerin ilk günlerinde örgüt mensuplarının araçların kontak anahtarlarına el koyması nedeniyle siviller bölgeyi henüz kullanmaya başladı. Haftalar öncesinde kontak anahtarlarına el konulan bazı vatandaşların hala anahtarlarına alamadığı belirtiliyor.

Örgüt eylemlerini bitirdiğini duyurmasına rağmen Duru Jandarma Karakolu üst bölgesi karşısında, yolun kenarında, beklemeye devam ediyor. Jandarma ekipleri, örgütün bölgeden tamamen çekilip çadırlarda eyleme devam etmesi halinde bölgeden büyük araçların geçişine izin verileceğini dile getiriyor. Örgüt, eylem bölgesine 100 metre mesafede kuracağı çadırlarda eylemini sürdürme kararı aldı.

TAHRİP EDİLEN KÖPRÜ VE YOLLARIN ONARIMI GÜNLER ALACAK

Bu arada, yol kapatma eylemi boyunca çok sayıda köprü tahrip edildi, yollara hendek açıldı. Kocaköy-Hani ilçesine arasında köy yolları üzerinde köprüler tahrip edildi. Kocaköy-Lice yolunda Çellik köprüsünün de yeniden yapılması gerekiyor.

Abalı, Fis Ovası, Çellik Mezrası, Hani yolu ve Duru kavşağındaki yollara çok sayıda hendek açılmıştı, yol tarlaya dönüştürülmüştü. Bu yol ve köprülerin yeniden yapılmasının günler alacağı belirtiliyor. CİHAN

Yorumlar