Yoğurt, 6 bin yıldır sofrada

Bursa Gıda ve Yem Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürü Harun Seçkin, yoğurdun bazı kaynaklara göre 6 bin yıldır sofralarda yer aldığını söyledi. Seçkin, yoğurdun ana maddesi olan sütün, tüm memeli havyalarda doğumdan sonra temel besin...

Google Haberlere Abone ol
Yoğurt, 6 bin yıldır sofrada

Bursa Gıda ve Yem Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürü Harun Seçkin, yoğurdun bazı kaynaklara göre 6 bin yıldır sofralarda yer aldığını söyledi. Seçkin, yoğurdun ana maddesi olan sütün, tüm memeli havyalarda doğumdan sonra temel besin maddelerini yeterli ve dengeli şekilde içinde barındıran mucizevî bir gıda maddesi olduğunu kaydetti.

Bursa Gıda ve Yem Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nce düzenlenen panelde, binlerce yıldır sofraları süsleyen yoğurdun, süt ürünleri içerisinde en önemli besin maddelerinden biri olduğu belirtildi. Yoğurdun, sütün bileşimine en yakın ürün olduğuna dikkat çekilen panelde, yoğurdun tarihçesi anlatıldı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ‘Geçmişten geleceğe yoğurt’ konulu panelde konuşan Bursa Gıda ve Yem Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürü Harun Seçkin, 1961 yılından bu yana faaliyet gösteren enstitüleriyle ile ilgi bilgiler vererek, düzenledikleri panel ile yoğurt ve starter kültür konusunda farkındalık oluşturmak istediklerini söyledi.

Yoğurdun bazı kaynaklara göre 6 bin yıldır sofralarda yer aldığını belirten Seçkin, yoğurdun ana maddesi olan sütün, tüm memeli havyalarda doğumdan sonra temel besin maddelerini yeterli ve dengeli şekilde içinde barındıran mucizevî bir gıda maddesi olduğunu kaydetti. Seçkin şunları söyledi: "Bu yüzden insanlar sağlıklı yaşam için her yaş döneminde mutlaka sütü tüketmelidir. Yoğurt, sütün mayalanmasından oluşuyor. Sütün bileşimine en yakın ürün olan yoğurt, laktoz (karbonhidrat), protein, vitamin, yağ, kalsiyum ve fosfor açısından çok zengindir. Sindirimi kolaydır. Barındırdığı laktik asitler, insanları hastalık yapan mikroorganizmalara karşı korur."

Panelde Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği’ni (SETBİR) temsil eden Gülay Özcan, endüstride yoğurt ve yoğurt kültürleri konusundaki günümüzde gelinen noktayı anlattı. İnsan gelişiminde sütün çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Özcan, tarihi çok eskiye dayanan sütün günümüzde gelişen teknolojiye bağlı olarak çeşitlendirildiğini belirtti. Son yıllarda sağlık problemlerinin artmasının insanları alternatif ürünlere yönelttiğini anlatan Özcan, "Hayvansal ürünlerin önemi daha da artmış oldu. Besleyici özelliği olan yoğurdun önemi de artmaya başladı. Avrupa ve Amerika'nın yoğurdun faydalarını fark ettiğini ve buna yönelik çalışmalar yaptığını görüyoruz. Özellikle çocuklar için yaptıkları meyveli yoğurtlarla çocuklara yoğurt yeme alışkanlığı kazandırmaya çalışıyorlar." diye konuştu.

Panelin sonunda Bursa’da 30 yıldır yoğurt üretimi gerçekleştiren süt firmalarına süt ürünleri sektörüne yaptığı katkılardan ötürü plaket verildi.

CİHAN

Yorumlar