'Yiyeceklerinizi mutlaka buzdolabında saklayın!'

Havaların ısınmasıyla birlikte gıda zehirlenmesi vakalarının arttığına dikkat çeken Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hülya Çaşkurlu, yiyeceklerin dışarıda bırakılmaması,...

Google Haberlere Abone ol
'Yiyeceklerinizi mutlaka buzdolabında saklayın!'

Havaların ısınmasıyla birlikte gıda zehirlenmesi vakalarının arttığına dikkat çeken Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hülya Çaşkurlu, yiyeceklerin dışarıda bırakılmaması, buzdolabında muhafaza edilmesi gerektiğini söyledi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Hülya Çaşkurlu, besinlerin üzerinde çoğalan bakteri ve mikropların etkisiyle olabildiği gibi gıdalarla alınan ağır metallerin de besin zehirlenmelerine yol açabildiğini kaydetti. Sıcak havanın bakteri ve mikropların üremesi için uygun bir ortam oluşturduğunu kaydeden Çaşkurlu, "Mikroorganizmalar sıcaklığın etkisiyle çok hızlı bir şekilde çoğalabiliyor. Böylece pişirildikten sonra dışarıda bırakılan yiyeceklerde kısa sürede mikroorganizma sayısı artıyor. Bu nedenle gıdaların dışarıda ve açıkta bırakılmamasına dikkat etmeliyiz." uyarısında bulundu. Gıda zehirlenmelerinin genelde toplu yaşandığına dikkat çeken Çaşkurlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bozulan gıdanın her yerinde mikroorganizma sayısının aynı olmamasından kaynaklanan bir sebeple aynı yiyeceği tüketen kişilerde ortaya çıkan tablo farklı olabiliyor. Kişilerin bağışıklık sistemi de yine tükettikleri yiyeceklerin etkisini değiştirebiliyor. Dışarıda açıkta satılan gıdalarla ilgili olarak da yine sıcak havanın etkisiyle mikroorganizmaların üremesinin kolaylaşması ve sineklerin bir besinden diğerine bulaştırması riski artırıyor. Bulantı, kusma, ateş ve ishal belirtileri görülmeye başlandığında mutlaka hastaneye gidilmelidir. Eğer belirtilerin şiddeti hafif ise haşlanmış patates, yoğurt, ayran, bol miktarda su, ağrı kesici ilaç ve istirahat şeklinde bir ishal diyetiyle atlatılabilir. Sebze ve meyveler çok iyi yıkanmalı, gıdalar pişirilmeden yenmemesi çiğ yenecek gıdaların iyice yıkanması ve sirkeli suda bekletilmesi hijyen açısından çok önemli. Besinler mümkün olduğunca çabuk ve taze tüketilmeli, evde uzun süre bekletilmemeli. Eğer pişmiş gıdalar hemen tüketilmeyecekse mutlaka buzdolabında bekletilmeli. Yemekler çok miktarda değil azar azar pişirilip saklanmalı. Yemekler ısıtılırken tamamı değil yiyeceğimiz kadarı ısıtılmalı. Et ve et ürünlerini ızgara şeklinde değil de daha çok iyice pişirerek (mümkünse düdüklü tencerede pişirerek) tüketilmeli."

CİHAN

Yorumlar