Yırtılan ana atardamarı ameliyatsız tedavi edildi

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi'nde, 54 yaşındaki Muzaffer Akın'ın yırtılan göğüs atardamarına, ameliyatsız yöntemle ve kasıktan tek kesiyle suni damar yerleştirildi.

Google Haberlere Abone ol
Yırtılan ana atardamarı ameliyatsız tedavi edildi

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi'nde, 54 yaşındaki Muzaffer Akın'ın yırtılan göğüs atardamarına, ameliyatsız yöntemle ve kasıktan tek kesiyle suni damar yerleştirildi. Manisa'da ve bu hastanede ilk defa uygulanan teknikle hastanın sağlığına kavuştuğu bildirildi.

Evli ve üç çocuk babası olan çiftçi Akın, 7 Nisan 2014'te göğsünde ağrı şikayetiyle Akhisar ilçesinden getirildi. Üç gün kardiyoloji servisinde tutulan Akın'ın, CBÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Tetik ve ekibi tarafından yapılan seri tetkikleri sonucu, kalpten çıkan ve hayati organlara kan taşıyan ana atardamarının yırtılıp ikiye ayrıldığı tespit edildi. Hipertansiyonu ve karın ağrısı olması sebebiyel ayak damarlarına kadar sıkıntıya yol açtığı belirlenen yırtığa cerrahi müdahalenin yüksek risk taşıdığı belirlendi. Bunun üzerine Prof. Dr. Tetik başkanlığındaki Doç. Dr. A.Taner Kurdal, Prof. Dr. Serdar Tarhan, Opr. Dr. Funda Yıldırım, Dr. Alper Özbakaloğlu ve Dr. Özlem Karaaslan'dan oluşan ekip, geçen çarşamba günü hastanede ilk defa uygulanan yöntemle göğüs atardamarına, ameliyatsız ve kasıktan tek kesiyle suni damar yerleştirdi.

Prof. Dr. Ömer Tetik, yaptığı açıklamada, "Hastanın yırtılan göğüs atardamarına, ilk defa uyguladığımız, ameliyatsız, kasıktan tek kesiyle suni damar yerleştirilmesi yöntemiyle mevcut şikayetleri kaybolmakla beraber maruz kaldığı riskler de bertaraf edilmiş oldu. Ani göğüs ve sırt ağrısıyla başlayan aort disseksiyonu, kalp krizine benzer şikayetlerle başladığından sıklıkla kalp kriziyle karıştırılmaktadır. Seri testlerle bu ayrım rahatlıkla yapılabilmektedir. Şu an için hastanın durumu gayet iyi.” dedi. CİHAN

Yorumlar