Yılmaz: Özgür bir şekilde tartışılamayan ortamda teknoloji gelişmez

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, insanların özgür bir şekilde tartışamadığı, fikirlerini rahat şekilde ifade edemedikleri bir ortamda teknoloji ve girişimciliğin geliştirilemeyeceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Yılmaz: Özgür bir şekilde tartışılamayan ortamda teknoloji gelişmez

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, insanların özgür bir şekilde tartışamadığı, fikirlerini rahat şekilde ifade edemedikleri bir ortamda teknoloji ve girişimciliğin geliştirilemeyeceğini söyledi.

    Yılmaz, İpekyolu Kalkınma Ajansı ev sahipliğinde düzenlenen 2. Kalkınma Ajansları Konferansı kapanış törenine katıldı. Zeugma Mozaik Müzesi Konferans Salonu’nda düzenlenen törende konuşan Yılmaz, yönetişimin önemine dikkat çekti. Yönetimin ve kurumların kalitesine vurgu yapan Yılmaz, “İyi bir yönetim oluşturamazsanız, iyi işleyen bir sistem kuramazsanız, ne ekonomik gelişmeyi sağlamanız mümkün, ne sosyal göstergeleri iyileştirmeniz, ne de çevre konusunda hak ettiğiniz yere gelmeniz. Dolayısıyla bu yönetim konusunda da yine son 10-12 yılda Türkiye’de neler yapılmış diye baktığımızda, buralarda da ben çok ciddi adımlar atıldığını görüyorum." dedi.

    Demokrasi alanında attıkları adımlara değinen Bakan Yılmaz, "Türkiye vesayetçi bir sistemden, normal bir demokrasiye doğru dönüştü son 10 yılda. Bu çok ciddi bir başarıdır. Türkiye’de siyasi istikrar sağlandı ve kurumsal anlamda çok önemli yenilikler yapıldı, yapısal reformlar gerçekleştirildi. Daha önceki dönemlerde, hiçbir şekilde ilgilenilmeyen sorunlarla, yönetimler ilgilenmeye başladı. Kurumlarımızın niteliğinde, kalitesinde çok ciddi artışlar sağlandı. Bunlar, yine Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma anlamında geldiği yeri gösteriyor.” diye konuştu.

    Temel hak ve özgürlüklerde çok önemli ilerlemeler sağladıklarını dile getiren Yılmaz, “İnanç hürriyeti, fikir hürriyeti, rekabetçi bir ortamın oluşması, tüm bu konularda yaptığımız yeni düzenlemeler kalkınmamız açısından da son derece önemli. İnsanların inandıkları gibi yaşayamadığı bir ortamda, yenilikçi, gelişmiş bir ekonomi de kuramazsınız. İnsanların özgür bir şekilde tartışamadığı bir ortamda, fikirlerini rahat şekilde ifade edemedikleri bir ortamda teknolojiyi de geliştiremezsiniz, girişimciliği de geliştiremezsiniz. Dolayısıyla, demokraside, temel hak ve hürriyetlerde, inanç hürriyetinde, fikir hürriyetinde attığımız adımlar aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma adına da bence çok büyük başarılar olarak son 10 yılda ülkemizin tarihine geçmiş durumda.” açıklamasında bulundu.

    Katılımcılara seslenen Yılmaz, “Öyle bir ortam oluşturun ki bu ortamda iyi insanlar yetişsin. Bu yetişen insanlar başka yerlere gitmeyi düşünmesinler. Gözleri dışarıda olmasın. Tam aksine bu ortam nitelikli insanları cezbetsin. Aynı şeyi yatırım için de söyleyebiliriz. Öyle bir ortam oluşturun ki insanlar burada iş yapmak istesinler. Uygun bir yaşam ortamı, uygun bir iş ortamı, çalışma ve yatırım ortamı. Bunu oluşturduğunuz zaman kalkınma kendinden geliyor. Ama bu bir ortam meselesi. Trafik probleminden, kültürel, sanatsal faaliyetlere, bir bölgenin asayişinden, emniyetinden, eğitim sağlık hizmetlerine kadar çok çeşitli unsurlarıyla bu ortamı oluşturmak durumundayız.” şeklinde konuştu.

    Kapanış programının ardından katılımcılar toplu fotoğraf çektirdi. CİHAN

Yorumlar