Yılmaz: Çiftçilerimiz, biçerdöverin dane döküp dökmediğini kontrol etsin

Yozgat’ın Yerköy ilçesi Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, yaklaşan hububat hasat dönemi öncesi çiftçileri uyararak, buğday tarlalarının biçimi yapılırken biçerdöverin dane döküp dökmediğini kontrol etmesini istedi. Yozgat’ta hasat...

Google Haberlere Abone ol
Yılmaz: Çiftçilerimiz, biçerdöverin dane döküp dökmediğini kontrol etsin

Yozgat’ın Yerköy ilçesi Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, yaklaşan hububat hasat dönemi öncesi çiftçileri uyararak, buğday tarlalarının biçimi yapılırken biçerdöverin dane döküp dökmediğini kontrol etmesini istedi.

Yozgat’ta hasat sezonunun Yerköy İlçesinde başlamak üzere olduğunu belirten Yılmaz, çiftçilerden biçerdöverin dane dökmesi halinde durumu ziraat odasına ve tarım müdürlüklerine bildirmeleri gerektiğini söyledi. Biçerdöverlerin buğday ve arpa biçimi yaparken tek bir dane dökmesinin dahi ülke ekonomisine zararı olduğunu vurgulayan Yılmaz, "2014 yılı bölgemizde biçerdöver şu an Yerköy ilçemize bağlı Sekili beldemizde arpa ekili alanlarda biçime başlamak üzere. Dökülen buğday kadar, yüksek biçmenin de zararı var. Çünkü hayvan yemi olarak kullanılan sap yukardan biçildiği takdirde tarlada kalıyor bununda çiftçimize zararı oluyor. Bu yıl ilimiz genelinde pek çok bölgemizde dolu sebebiyle çiftçilerimiz hububat hasat dönemi yapamayacak. Devletimizin bu çiftçilerimize sahip çıkması, gerekli tohum ve diğer desteklerde yardımcı olması gerekir. Çiftçimiz şuna büyük bir beklenti içerisinde." dedi.

Hasadı yapılan hububatın en çok dökülme sebebinin biçerdöverlerin hızlı gitmesinden kaynaklandığını kaydeden Yılmaz, "Biçerdöverci belki tarlanın biçimi çabuk bitsin diye levye ile tabir edilen şekilde biçim yapmakta. Yani levye hızlı biçmek demek. Bu da biçerdöverin eleklerine buğdayın çok gelmesini sağlıyor ve eleyemediği için sapla birlikte dökülmesine neden olur. Nasıl ki bizler peş peşe ağzımıza lokma alamıyorsak bu da öyle bir şey. Çiftçimiz tarlasına yılda en az 7 kez gidiyor. Biçerdöverci ise bir kez, o da bu hasadı biçmek için. O yüzden biçerdöverci kardeşlerimden özellikle rica ediyorum, çiftçimizin buğdayını hasat ederken kendi tarlasının hasadını yapıyor gibi biçimini yapsın. Kendilerinin de çiftçi olduğunu unutmasınlar." diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar