Yılmaz: 1 puan yükselmek için eğitime 1 milyar dolar harcanmalı

Samsun'da düzenlenen bölgesel eğitim çalıştayına katılan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Zübeyir Yılmaz, "Biz öğretmenlerimizin değerini ve önemini anlamış durumda değiliz.

Google Haberlere Abone ol
Yılmaz: 1 puan yükselmek için eğitime 1 milyar dolar harcanmalı

Samsun'da düzenlenen bölgesel eğitim çalıştayına katılan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Zübeyir Yılmaz, "Biz öğretmenlerimizin değerini ve önemini anlamış durumda değiliz." dedi.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı kapsamında, Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge birimince hazırlanan eğitimdeki sorunların yer aldığı 'Bölgesel Eğitim Çalıştayı' Samsun’da yapıldı. İlkadım ilçesinde Amisos Otel’de düzenlenen çalıştaya Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Müsteşar Yardımcısı Zübeyir Yılmaz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Bekdemir’in yanı sıra Samsun merkez ilçe kaymakamları, Samsun, Amasya, Çorum ve Tokat il milli eğitim müdürleri ile çok sayıda eğitimci katıldı.

"ZÜMRE ÇALIŞMASI ÇOK ÖNEMLİ"

İki gün sürecek olan çalıştayın açılışında eğitimcilere seslenen Müsteşar Yardımcısı Zübeyir Yılmaz, yapılan araştırmaların, eğitimde sıçrama yapan ülkelerde görünen en önemli farkın öğretmelere önem verildiğini gösterdiğini söyledi. Eğitimde yükselmenin çok kolay bir şey olmayacağını hatırlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

“Dünya Bankası’nın araştırmasına göre, ‘eğitimde 1 puan yükselmek için eğitim alanına 1 milyar dolar yatırılmış olması gerekiyor’ deniyor. Fırsat eşitliği konusunda Türkiye’de önemli gelişmeler olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Bundan sonra yapacağım şey ise eğitimin kalitesi üzerinde daha fazla duracağız. Biz öğretmenlerimizin değerini ve önemini anlamış durumda değiliz. Tüm yöneticilerimizin bu konuya odaklanması gerekiyor. Bundan 3 ya da 4 yıl önce Antalya’da yapılan uluslararası bir çalıştaya katılan değişik ülkelerden gelen eğitimcilerle orada sohbet imkanı buldum. Onlara, ‘siz nasıl bir eğitim çalışması yapıyorsunuz da başarılı oluyorsunuz. Eğitim programımızı ve fiziki ortamlarımızı değiştirdik. Bana bir gününüzü anlatır mısınız?’ dedim. Bana anlattıkları şuydu; ‘bir kere hazırlıksız bir şekilde derse girme diye bir şey yok. Bu mümkün değil. Çünkü öğretmenler bugün dersini bitirdikten sonra yarın yapacağı eğitim programını okul müdürüne imzalatmadan okuldan ayrılamıyor. Bunlar bizim tek başımıza yapacağımız bir program değil. Yani tüm derslerin öğretmenleri toplanıp Matematik zümresi, Tarih zümresi yapıyoruz. Orada yarın öğrencilere hangi konuyu farklı olarak nasıl anlatacağımızı kararlaştırıyoruz. Bu programı okul müdürüne sunduğumuzda, o da soruyor ‘bu programda bugünden farklı ne var?’ eğer beğenmez ise biz zümre çalışmasına devam ediyoruz. Yarınki programı hazırlayıp okuldan öyle ayrılıyoruz.’ Yani öğretmenlerin görevi çok önemli ve değerli. Dünya genelinde yapılan çalışmalarda araştırmalarda eğitimde sıçrama yapan ülkelerin öğretmenlerine önem verdiğini gösteriyor.”

"YAPTIĞI İŞTEN HEYECAN DUYMAYAN İŞİNİ DEĞİŞTİRSİN"

Toplantıda konuşan Vali Hüseyin Aksoy ise 'Eğitime Farklı Bakış' başlığı altında düzenlenen çalıştayı çok önemsediklerini belirtti. Vali Aksoy, “Bugün burada bulunan Samsun, Amasya, Çorum ve Tokat illerinin eğitimcileri TR 83 Bölgesi'nde yaşanan eğitim sorunlarına çözümler üreterek, eğitimin kalitesini artırmaya katkıda bulunmak amacıyla çalışma yürütecekler. Bu nedenle bölgemiz açısından çok önemli olan bu çalışmanın bizi eğitim alanında çok daha farklı konuma taşımasını diliyorum. Eğitimin kalitesinin artmasında fiziki şartların olduğu kadar öğretmenlerimizin de konuya yaklaşımı çok önemli. Ben Samsun’da il milli eğitim müdürlüğümüze talimat verdim ve başarıyı ödüllendirmemiz gerektiği yönünde. Dedim ki ‘gidin Samsun’da ilk 5’e giren başarılı okullarımızı çıkarın ve bana getirin.’ Okullar SBS, proje üretme, sosyal faaliyetleri gibi belirli kriterler ölçüsünde bir değerlendirmeye tabi tutuldu. Çalışma sonunda birinci Asarcık ilçesindeki bir okulumuz oldu. Asarcık, bizim en mahrum olan ilçemiz. Ekonomik ve eğitim anlamında en geri kalmış ilçelerimizden birisiz. Ama bu durumu çok iyi görmemiz ve tahlil etmemiz gerekiyor. Bu okulda, demek okul müdürümüz ve görev yapan öğretmenlerimiz büyük bir özveri içerisinde bu çalışmayı yapıyor. Bir heyecan duyuyor ve bu heyecanın gereğini yerine getirmek için ciddi gayret gösteriyor. Demek ki sosyo ekonomik yapının iyi olduğu yerde kaliteli eğitim oluyor tezi doğru bir şey değil. Eğer yaptığımız işten heyecan duymuyorsak o işi bırakmalıyız. Yaptığımız işte heyecan duymuyorsak orada bir sorun var demektir. Burada yapılması gereken ya işimizi ya da alanımızı değiştireceğiz.” dedi.

"EĞİTİM SÜRECİNİN OLMAZSA OLMAZI ÖĞRETMENDİR"

Mesleki gelişimlerin kazanımında en tabii ortamın etkin zümre toplantıları olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yunus Bekdemir de kaliteli eğitimde öğretmenin katkısının yadsınamayacak derece önemli olduğunu kaydetti. “Eğitim sürecinin olmazsa olmazı öğretmendir.” diyen Bekdemir, şöyle devam etti:

“Etkin öğretmen; kendisini mesleki ve kişisel açılardan sürekli geliştiren, ilgili fırsatları ve imkânları araştıran ve değerlendirendir. Mesleki açıdan iyi yetişen donanımlı öğretmenler öğrencileri için daha kaliteli ve etkin öğrenme ortamları sağlayabilirler. Etkin eğitim-öğretim için mesleki güncelleme konusunda öğretmenlere sağlanacak sürekli bir desteğin önemi büyüktür. Bu sebeple öğretmenlerimiz, daha güncel eğitim teknolojileri ve metodolojileri için pratik uygulamalara dayalı hizmet içi eğitimlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu toplantılarda şu konular işlenmelidir. Burada örnek ders anlatımları, vaka analizleri, problem çözme, çatışma giderme gibi konular etkin bir şekilde ele alınmalıdır.” diye konuştu. Konuşmaların ardından, 5 ana başlık altında oluşturulan oturumlarda eğitim sorunları ve onlara yönelik çözüm önerileri masaya yatırıldı.


CİHAN

Yorumlar