Yılma Durak: Türkiye'deki cuntacı ve diktacı bir gelenek mahkum edildi

Ülkücü hareket içinde 'Doğu'nun Başbuğu' olarak anılan Yılma Durak, 12 Eylül davasından çıkan kararla Türkiye'deki cuntacı ve diktacı bir geleneğin mahkum edildiğini söyledi. Verilen kararın hukuki ve doğru bir karar olduğunun altını...

Google Haberlere Abone ol
Yılma Durak: Türkiye'deki cuntacı ve diktacı bir gelenek mahkum edildi

Ülkücü hareket içinde 'Doğu'nun Başbuğu' olarak anılan Yılma Durak, 12 Eylül davasından çıkan kararla Türkiye'deki cuntacı ve diktacı bir geleneğin mahkum edildiğini söyledi. Verilen kararın hukuki ve doğru bir karar olduğunun altını çizen Durak, "Ama bana yaşattıklarını bu kararla yok edemezler, silemezler. Böyle bir karar bana yapılan haksızlıkların karşılığı değildir." dedi.

Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Eylül davası kapsamında yargılanan sanıklar eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Kenan Evren ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'yı müebbet hapis cezasına çarptırdı. Evren ve Şahinkaya'nın rütbelerinin sökülmesine hükmedildi.

Ülkücü hareket içinde 'Doğu'nun Başbuğu' olarak anılan Yılma Durak, 12 Eylül'de 4,5 yılı hücrede, 6 yıl cezaevinde yattı. 12 Eylül davasının kararını Cihan muhabirine değerlendiren Durak, kendi acılarını dindirmekten daha çok Türkiye'deki bir geleneğin mahkum edildiğini söyledi. Asıl önemli olanın, cuntacı ve diktacı bir geleneğin mahkum edilmiş olması olduğunu vurgulayan Durak, 12 sayfalık savunmasında da mutlaka mahkum olmaları ve rütbelerinin geri alınması gerektiğini savunduğunu kaydetti.

"BİR KISIM ÇEVRELERİN KENDİ YAKIN MENFAATLERİNE GÖRE TANZİM EDİLMİŞ HAYALLERİ YIKILDI"

12 Eylül davasına da müdahil olan Durak, meseleye sadece müdahale olarak bakılmaması gerektiğini belirterek, Türkiye'nin en az 50 yıl geri götürdüğünü ifade etti. Siyasetin bir mektep haline gelmesinin de engellendiğini anlatan Durak, "Siyasetçinin yetişmesini engellemiştir. Türkiye'deki problemin en başında da siyaset geleneğinin yok edilmesidir. 12 Eylül'ün mağduru olarak sonuçtan memnunum. Bu sonuç Türkiye'de asker içerisinde, bir kısım çevrelerde hayallerin de kendi yakın menfaatlerine göre tanzim edilmiş hayallerin de yıkılmasına sebep olmuştur. Çok doğru bir karardır. Türkiye yeni bir ak sayfa açmıştır bununla. Biz meseleye ak sayfa olarak bakıyoruz. Bu sonucu Türkiye için hayırlı bir sonuç olarak görüyorum." diye konuştu.

"BANA YAŞATTIKLARINI BU KARARLA YOK EDEMEZLER, SİLEMEZLER"

12 Eylül referandumunda iyi ki evet dediğini vurgulayan Durak, artık hukukun hakim olması, insanların güven içinde olması ve tam bir demokratik anlayışın olduğu bir Türkiye'de yaşanması gerektiğini vurguladı. Yargıtay'da da kararın aynen onaylanması gerektiğini belirten Durak, ihtilallerin toplumsal hastalıklara da sebep olduğuna dikkat çekti.

12 Eylül Anayasa'yle yönetilme ile verilen karar arasında bir tezatlık olup olmadığına ilişkin bir soruya ise Durak, "Gayet tabiki, bunlar gündemde olmalıdır. 12 Eylül hukuku yok edilmelidir. Demokrasiyi tam yaşayan ülkelerde anayasa nasıl ise bizde de öyle olmalıdır. Türk insanı buna layıktır; böyle bir hayat yaşatılmalıdır." karşılığını verdi.

Verilen kararın hukuki ve doğru bir karar olduğunun altını çizen Durak, "Ama bana yaşattıklarını bu kararla yok edemezler, silemezler. Böyle bir karar bana yapılan haksızlıkların karşılığı değildir." diye ifade etti.

CİHAN

Yorumlar