Yıllık 4 milyon turisti ağırlayan Side'nin resmi otoparkı bulunmuyor

67 yılda yüzde 10 gün yüzüne çıkarılabilen Antalya Side'de park yeri olmaması ziyarete gelenler ve esnaf zor anlar yaşıyor. Dünyaca ünlü turizm yöresi Side'de aktif turizm sezonunun başlamasıyla birlikte turistlerin tarihi çarşı içinde...

Google Haberlere Abone ol
Yıllık 4 milyon turisti ağırlayan Side'nin resmi otoparkı bulunmuyor

67 yılda yüzde 10 gün yüzüne çıkarılabilen Antalya Side'de park yeri olmaması ziyarete gelenler ve esnaf zor anlar yaşıyor. Dünyaca ünlü turizm yöresi Side'de aktif turizm sezonunun başlamasıyla birlikte turistlerin tarihi çarşı içinde rahat alışveriş yapabilmesi için Side Antik Tiyatro ile Apollon Tapınağı arasında belirli saatler dışında araçla giriş ve çıkışlar Manavgat Beledi Meclisi kararıyla yasaklandı.

Side'de 1947 yılından bu yana kazı çalışması yapılıyor. Antik kentin tarihi, kültürel ve arkeolojik varlıklarının yüzde 90'ı toprak altında bulunuyor. Side'de yerleşim alanı ve turizme açılması nedeniyle antik kentin tamamında kazı çalışması yapılamıyor. Her yıl 4 milyon turistin ziyaret ettiği Side'de birinci derecede arkeolojik SİT alanı içinde kalmasına bağlı araç park edecek yer bulunmuyor. Halihazırda park yeri olarak gösterilen yerde Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait bir alan. Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, araçların park ettiği alanın 100 metre ilerisinde Avusturya Graz Üniversitesi ile birlikte kazı çalışması yapmıştı.

Side Pansiyoncular Derneği Başkanı Ali Yükser, Side'nin en önemli sorununun park sorunu olduğunu söyledi. Side'ye aracı ile ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin en önemli sıkıntısının araç parkı olduğunu belirten Yükser, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait olan yerinde küçük bir alan olması nedeniyle esnaf tarafından kısa sürede doldurularak gezmeye gelenlere yer kalmadığını kaydetti.

Bazı esnafların gün boru araçlarını otoparka bırakması nedeniyle yerli ve yabancı turistlerin Side'ye giremeden geri döndüğünü anlatan Yükser, "Türk turizminin ilk dünyaya açılan penceresi Side'nin en önemli sorunu otopark. Side'de resmi bir araç otoparkı yok. Tarihi çarşı içine araçla girilmesini doğru bulmuyoruz. Lakin turist pansiyona yerleşecek içeriye giriş olmadığı için eşyalarını nasıl getirecek. Turistlerin, eşyalarının pansiyona yerleştirilmesine izin verilmeli. Side'de 40 pansiyon var. Bin 200 yatağa hitap ediyor. Yetkililerden trafik uygulamasını pansiyonlara gelen yerli ve yabancı turistlere karşın esnetmesini istiyoruz. 4 milyon turistin tatil yaptığı turizm destinasyonunda otopark sıkıntısı yaşıyoruz. Pansiyona yerleşmek isteyen bir yerli ve yabancı turist içeriye giremiyor. Böyle bir anlayış olur mu?" dedi.

Tarihi çarşı içine araçla girişlerin kapatılmasıyla birlikte dünyaca ünlü 2 bin yıllık Apollon Tapınağı önüne araç parkı da sona erdi. CİHAN

Yorumlar