Yılın fotoğraf ödülü mülteci karesine

2015 yılının en iyi fotoğraf ödülünü, Sırbistan sınırından Macaristan'a jiletli tellerin altından bebeğini uzatan bir kişiyi gösteren kareye verdi

Google Haberlere Abone ol
Yılın fotoğraf ödülü mülteci karesine

Dünya Basın Fotoğrafları Yarışması (World Press Photo) jürisi, 2015 Yılın En İyi Fotoğrafı ödülünü mülteci krizinin zorluğunu anlatan siyah-beyaz bir fotoğrafa verdi. Fotoğraf, Sırbistan sınırından Macaristan’a jiletli tellerin altından bebeğini uzatan bir kişiyi gösteriyor. Avustralyalı serbest fotoğrafçı Warren Richardson aynı fotoğraf ile yarışmanın Spot Haberler kategorisini de kazandı.

Ay ışığında tel örgülerin altından geçirilmeye çalışılan bir bebeğin odak noktası olduğu fotoğrafta, 2015 yılına damgasını vuran mülteci krizi tüm çıplaklığıyla görülüyor. Fotoğrafları çekmek için sınırda mültecilerle beraber kamp kuran Richardson, fotoğrafı çekerken flaş kullanmadığını, kullanması halinde mültecilerin yerini polise belli edebileceğini söylüyor. Kamerasındaki bataryadan tasarruf etmek için fotoğrafa Budapeşte'ye dönene kadar bakmadığını söyleyen sanatçı, fotoğrafı düzenleme sırasında fark ettiğini belirtiyor.

Türkiye'den AFP fotoğraf ajansı için çalışan Bülent Kılıç, Spot Haber Hikaye kategorisinde üçüncü oldu.

Genel Haberler Hikâye dalında birincilik ödülünü Rus fotoğrafçı Sergey Ponomarev’in Avrupa’daki mülteci krizini takip ettiği fotoğraflar kazandı.

Spot Haberler Hikâye dalında birincilik ise Suriye’ye yapılan hava saldırıları sonrası durumu belgeleyen Suriyeli fotoğrafçı Sameer Al-Doumy’nin oldu.

Spor dalında birinciliği Avusturyalı fotoğrafçı Christian Walgram Uluslararası Kayak Federasyonu Dünya Şampiyonası’nda çekmiş olduğu fotoğrafla kazandı.

Spor Hikâye dalında Rus fotoğrafçı Vladimir Pesnya’nın amatör buz hokeyi takımı fotoğrafları birinciliğe layık görüldü.

Çağdaş Konular dalının birincisi Çin’deki puslu hava fotoğrafıyla Çinli fotoğrafçı Zhang Lei oldu.

Çağdaş Konular Hikâye dalında Portekizli fotoğrafçı Mário Cruz, Senegal’de dini eğitim alan çocukların portreleriyle birinci oldu.

Günlük Yaşam dalında birincilik ödülü ise Kanadalı fotoğrafçı Kevin Frayer’in Çin’de çekmiş olduğu fotoğrafa verildi.

Günlük Yaşam Hikâye dalında Avusturalyalı fotoğrafçı Daniel Berehulak birinciliği Antarktika’da çektiği fotoğrafla kazandı.

İnsan dalında Sloven fotoğrafçı Matic Zorman’ın Sırbistan’da çektiği çocuk portresi birinci oldu.

İnsan Hikâye dalında Japon fotoğrafçı Kazuma Obara’nın Çernobil’de çektiği fotoğraflar birinciliğe layık görüldü.

Doğa dalında Avusturalyalı fotoğrafçı Rohan Kelly’nin Sidney’de çektiği büyük tsunami bulutu birinciliği kazandırdı.

Doğa Hikâye dalında orangutanları fotoğraflayan Amerikalı fotoğrafçı Tim Laman birinciliği kazandı.

Uzun Süreli Projeler dalında birincilik ödülünün sahibi Amerikalı fotoğrafçı Mary F. Calvert oldu.

Yorumlar