Yıldızer, Erzurum’da altın çilek üretmeyi başardı

Erzurum Sebze Üreticileri Derneği Başkanı Necati Yıldızer, sıcak iklim bitkisi olarak bilinen altın çileği Erzurum’da üretmeyi başardı.

Google Haberlere Abone ol
Yıldızer, Erzurum’da altın çilek üretmeyi başardı

Erzurum Sebze Üreticileri Derneği Başkanı Necati Yıldızer, sıcak iklim bitkisi olarak bilinen altın çileği Erzurum’da üretmeyi başardı. Yıldızer bir sezonda tam 48 ürün yetiştirdi.

Her sene yeni bir ürün yetiştirmek istediğini söyleyen Necati Yıldızer, üretime ilk başladığında 5 çeşit ürün aldığını dile getirdi. Yıldızer, “30 yıldır bu iş ile uğraşıyorum. Şuan da tam 48 çeşit ürüne ulaştım. Erzurum’da değişik bir ürün olarak ne yetiştirebilirim diye bir araştırma yaptım. Aklıma çilek ve pepino geldi. Gerekli hazırlıklarımı yaptıktan sonra altın çilek ve pepino üretmeye karar verdim ve bu iki çeşidi sera şartların da yetiştirebileceğimi kanıtladım. Altın çilek üretimi için dizayn ettiğim serada gerekli ısıyı ayarlayarak altın çilek bitkisinin yetişebileceği bir ortam hazırladım ve sonuca ulaştım. Gerçekleştirdiğim ilk üretim de ekonomik olarak bir gelir sağlayamadım. Önümüzde ki yıllarda ekonomik açıdan gelir sağlayacağını düşünüyorum.” dedi.

ISI VE SU MİKTARI AYARLANMADIĞINDA ÜRÜN ZARAR GÖRÜYOR

Altın çilek üretmeye karar verdiğinde altın çilekle ilgili internet araştırması yapan Yıldızer, çileğin pankreas iltihabı ve şeker hastalıklarının tedavisinde kullanıldığını ve zayıflamaya yardımcı olduğunu öğrendiğini ifade etti. Yıldızer şunları kaydetti: “Yaz boyunca biz ailecek altın çilek tükettik. Fakat altın çilekten zehirlenenlerin olduğu söylentisi kulağımıza geldi. Doğruluğundan emin değilim, ben zararlı olacağını düşünmüyorum. Uzmanlık gerektiren bir iş, çünkü ısı miktarı ve su miktarı ayarlanmadığı taktirde ürün zarar görmektedir. Ayrıca dallarının kırılmaması düz bir şekilde uzaması gerekiyor. Bunlar da bilgi gerektiren şeylerdir. Dolayısıyla üretimin işi bilir kişiler tarafından yapılması daha uygun olacaktır."

KALİFİYE ELEMAN ŞART

Yetiştirdiği ürünlerde katkı maddesi kullanmadığını belirten Yıldızer, ürünlerin organik olmasını amaçladığını ifade etti. Kalifiye eleman bulmakta da sıkıntı çektiklerini aktaran Yıldızer, “Önümüzdeki aylarda iş ve işçi bulma kurumu ile ortak bir çalışma yapmayı düşünüyoruz. Böyle kursların olması, kalifiyeli eleman yetiştirmek için şart olduğunu düşünüyorum. Bunun için dernek için elimizden geleni yapacağız. Çiftçilere daha çok gelir getiren ve genellikle Erzurum’da tüketilen ürünler üretmelerini tavsiye ediyorum çünkü üründen sağlanan ekonominin Erzurum’da kalmasını istiyorum. Dolayısıyla bunun da Erzurum’un gelişimine katkı sağlayacağını düşünüyorum.” açıklamasında bulundu.
CİHAN

Yorumlar