Yıldız: Sokak hayvanları ve kuşlar için dışarı bir kap su koyun

Sıcak hava dalgası insanları olduğu gibi hayvanları da olumsuz yönde etkiliyor. Sakarya Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, sıcak havalarda kedi köpek gibi sokak hayvanları ve insanlarla iç içe yaşayan güvercin, serçe...

Google Haberlere Abone ol
Yıldız: Sokak hayvanları ve kuşlar için dışarı bir kap su koyun

Sıcak hava dalgası insanları olduğu gibi hayvanları da olumsuz yönde etkiliyor. Sakarya Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, sıcak havalarda kedi köpek gibi sokak hayvanları ve insanlarla iç içe yaşayan güvercin, serçe gibi kuş türlerinin su bulmada sıkıntı çektiklerini belirterek cam önüne, balkona, bahçe ve boş alanlara bir kap su konulması çağrısında bulundu.

Yıldız, yaptığı açıklamada, aşırı sıcaklar ve yağış aralıklarının uzaması sebebiyle küçük su birikintilerinin kuruduğunu, hayvanların su bulmakta büyük zorluk çektiğini bildirdi. Su bulamaması sebebiyle bazı sokak hayvanlarının telef olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını vurgulayan Yıldız, "Bu sıcak havada biz nasıl susuyorsak, hayvanlarda aynı şekilde susuyor. Eğer herkes evinin balkonu ya da bahçesine bir kap su koyarsa bu hayvanları susuzluktan kurtarabiliriz. Bizim için önemsiz gibi görünse de bir küçük bir kap su onları telef olmaktan kurtarır." dedi.

İnsanların hayat hakkı olduğu gibi hayvanların da hayat hakkı olduğunu dile getiren Yıldız, inancımızın da hayvanlara merhamet edilmesini öğütlediğini vurguladı. Ramazan ayı vesilesiyle açsızlığı ve susuzluğu daha iyi anladığımızı kaydeden Yıldız, “ ‘Nasıl olsa onlar su bulur' düşüncesi doğru değil. Şehirlerde birçok hayvan yaz aylarında susuzluktan telef olabiliyor. Balkonumuza, bahçemize, sokağa bir kap su koymak zor değil. Onu, bunu, komşumuzu beklemeden biz bu gün hemen şimdi bu hayvanlar için dışarıya bir kap su koyalım” çağrısında bulundu.

BELEDİYELER HAREKETE GEÇMELİ

Vatandaşların yanında, belediyelerinde şehrin çeşitli noktalarına sokak hayvanlarına su sağlayacak düzenek kurması gerektiğini dile getiren Yıldız, şu önerilerde bulundu: “ Önceden her mahallede bir çeşme vardı. Hayvanlar bu çeşmeden akan su birikintileri ile susuzluğunu giderirdi. Buna benzer her mahallede sokak hayvanları için su yalağı, ya da daha modern düzenekler konabilir. Belediyeler insanlardan sorumlu olduğu gibi şehirle iş içe yaşayan hayvanların sağlığından, beslenmesinden de sorumludur.".

CİHAN

Yorumlar