Yıldız: Şartlar istenen seviyeye gelmezse kömür çıkarmaktan vazgeçebiliriz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden ocaklarında çalışma şartları istenen seviyeye gelmemişse orada kömür çıkarmaktan vazgeçebileceklerini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine...

Google Haberlere Abone ol
Yıldız: Şartlar istenen seviyeye gelmezse kömür çıkarmaktan vazgeçebiliriz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden ocaklarında çalışma şartları istenen seviyeye gelmemişse orada kömür çıkarmaktan vazgeçebileceklerini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ile birlikte Soma'daki maden şehitlerinin ailelerini ziyaret ettikten sonra gazetecilere açıklamada bulunan Yıldız, “Malum Soma’ya geliş gidişlerimiz eksik olmayacak. Bundan sonra da aynı şekilde ziyaretlerimiz sürecek. Bugün yetişebildiğimiz kadar bir kısım ailelerimizle acılarını paylaşmak ve bir kısım bilgileri de paylaşmak için, taziyelerimizi vermek için yanlarına geldik. Üzüntülerini paylaştığımızı ve kendilerine sabırlar dilediğimizi bir kez daha vurguladık." dedi.

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ve TKİ çalışanlarıyla birlikte maden sahasında incelemede bulunacağını belirten Bakan Yıldız, “Biliyorsunuz orada Işıklar’da, iş müfettişlerimizin teftişleri devam ediyor. Maden İşleri Genel Müdürlüğümüz'den gelen arkadaşlarımızın teftişleri devam ediyor. Dün de biliyorsunuz TBMM Araştırma Komisyonu, aynı şekilde başkanımız ve değerli üyeleri milletvekili arkadaşlarımız buraya gelmişti. Gerek yasama gerek yürütme gerekse özel sektörle yaptığımız çalışmalar aynı şekilde devam ediyor. Bütün amacımız, burada tek bir noktayı yakalamaktır. O da işçi sağlığımız ve işçi güvenliğimizin sağlandığı ve istihdamın desteklendiği bir ortam oluşturmaktır. Yoksa kömür miktarı ve oradaki bir kısım maddi karşılıkları, bizim birinci amacımız değildir. Direkt amacımız ve öncelikli hedefimiz işçi kardeşlerimizin, mühendis kardeşlerimizin burada çalışabilecekleri sağlıklı bir ortam oluşturmak. Dün özellikle ocakların eksikliklerini gidermek açısından bazı işçi kardeşlerimizin ocaklara davet edildiğini biliyoruz. Değerli arkadaşlar, eğer bu ocakları sağlıklı bir şekilde ayakta tutmak istiyorsak, bu eksikliklerin giderilmesi gerekiyor. Buna rağmen o eksiklikler giderildiği halde oradaki maden mühendisi kardeşlerimizin, işçi kardeşlerimizin çalışma şartları oluşamıyorsa tabii ki o zaman farklı çözümler de düşünmek durumundayız. Biz buna da hazırlıklıyız. Amacım, inşallah ramazanın birinci günü her yıl olduğu gibi iftarımızı da madenci kardeşlerimizle beraber yine maden ocağında açmak üzerine olacaktır ama geçen yıla göre çok şey değişmiştir. Özellikle sağlıklı bir iş ortamının oluşması için gerek kanuni düzenlemeler gerekse iş hayatıyla ilgili bizzat yerindeki düzenlemeler devam etmektedir." şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin, Meclis Araştırma Komisyonu üyelerinin, edindikleri bilgileri kendilerine aktarıp aktarmadığı ve madenin ne zaman açılacağı sorusuna ise Bakan Yıldız şu cevabı verdi: "Maden Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun Bey ile ben de görüştüm. İntibalarını, kanaatlerini anlattı. Bu bitmiş bir çalışma, sonuçlanmış bir çalışma değil. Henüz başlangıcındayız. Dikkatli ve titiz bir çalışma yapıyorlar. Tecrübeli arkadaşlarımız, özellikle başkanımız ve bir kısım üyelerimiz, bu sektörün içerisinden gelen arkadaşlarımız. Bu yüzden onların hazırlayacağı raporlar bizim için çok önemli. Dikkate alacağımız, uygulamalara dönük ne tür işlemler varsa beraberce yapacağımız bir çalışma olacak, o yüzden onların raporunu biz de bekleyeceğiz. Ocağa girmek için özellikle oradaki karbonmonoksit ve karbondioksit seviyelerinin, hem de yangınla alâkalı bütün değerlerin sıfırlanması lazım. Şu anda bildiğiniz gibi Eynez ocağı, bütün kapılarıyla birlikte örülmüş durumda. Oranın içerisinde 6 milyon ton kömür var. Açıkça belirtmek isterim ki kaza olan ocak çalışma şartlarını bulamayacaksa buranın tasfiye süreci başlar. Önemli olan, işçi kardeşlerimizin istihdamıyla ilgili konulardır. Burada Soma’da bulunmayan, Soma’nın dışından gelen bazı arkadaşlarımızın bu istihdamı olumsuz yönde etkilediklerini görüyorum. Bu en kolay tarafı ama bizim doğru olanı seçmemiz lazım, o da işçi sağlığını ve işçi hayatını son derece seviyeli, son derece kaliteli bir ortamda yapılabilmesini temin etmek ve buradaki istihdamı desteklemek. Yerli kaynaklarımızla birlikte desteklemek. Soma’nın ekonomisinin bununla beraber yürüdüğünü, bununla beraber yeşerdiğini biliyoruz. İlk önceliğimizin, buradaki maden mühendisleri ve maden işçilerinin sağlığıyla alâkalı konular olduğunu bir kez daha söylemek isterim."

Bakan Taner Yıldız, işçilerin maden ocaklarına çağrıldığı ve gitmedikleri takdirde iş akitlerinin feshedileceği endişesi taşıdıkları hatırlatılarak, bu konudaki son gelişmenin sorulması üzerine de şunları söyledi: “Atabacası’nda kalan kömür miktarı da Eynez’deki kömür miktarı da bizim önceliğimiz değil. Biz bu kömürlerin çıkartılmasından sorumlu bakanlık olarak, bunu açıklıkla ifade ediyoruz. Bizim önceliğimiz, işçi sağlığı ve işçi güvenliğiyle alâkalı konulardır. Çalışma Bakanlığımız'dan gelen iş müfettişlerimizin ve Maden İşleri'nden gelen müfettişlerimizin verdiği bir hedef var, şu eksiklikleri tamamlamanız kaydıyla burada üretime geçilebilir diye. Çağrılan herhangi bir işçi kardeşimiz, üretime çağrılmıyor. Ocaklarda zaten üretim yok. Soma A.Ş.’nin şu anda üç ocağı var malum. Biri kazanın olduğu Eynez, diğer ikisi de Atabacası ve Işıklar. Üçünde de şu anda kömür üretimi yok. Ne zaman bu kömür üretimi olabilir? Bütün bu teftişlerden geçtikten sonra, olumlu manada raporlandıktan sonra. Olumlu manada raporlanmazsa ne olur? Buradaki çalışma şartları hâlâ istenilen seviyeye gelmemiştir dense ne olur? Biz orada kömürden geçebiliriz, bunu açıkça söylüyorum."

Maden işçilerinin maaş bordrolarında çocuk sayılarının sıfır olarak gösterildiğinin sorulması üzerine Bakan Yıldız, "Özlük haklarıyla alâkalı hiçbir işçi kardeşimizin hakkının yenmesine göz yummayız, buna da müsaade etmeyiz. Orada sehven mi yapılmıştır, kasten mi yapılmıştır, özel sektörün yaptığı bir hak ihlâli midir, hatası mıdır, bütün bunlarla ilgili arkadaşlarımız ve Çalışma Bakanlığımız'ın müfettişleri de teftiş ediyorlar. Tekrar söylüyorum, hiçbir işçi kardeşimizin hakkını bir yere bırakmayız.” dedi. CİHAN

Yorumlar