Yıldırım: Suni tohumlama sayısı 40 binlere çıktı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Özcan Yıldırım, suni tohumlama miktarının son bir yılda 40 binlere çıkarıldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Yıldırım: Suni tohumlama sayısı 40 binlere çıktı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Özcan Yıldırım, suni tohumlama miktarının son bir yılda 40 binlere çıkarıldığını söyledi.

Yıldırım, "Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak hayvan ıslahı ve suni tohumlama çalışmalarımız aralıksız bir şekilde sürdürüyoruz. Suni tohumlama sayısı, 5 yılda 3 bin civarında iken 2013 yılında bu sayı 40 binlere çıkarılmıştır. Yine bu yıl içinde besicilerimize sunu tohumlama için 8 milyon liralık destek vereceğiz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca hayvan ıslahını sağlamak amacıyla suni tohumlama için uzun yıllardır alt yapıyı oluşturma adına ciddi yatırımlar yapılmıştır." dedi.

Kamu vasıtasıyla ihbara dayalı veya tur sistemiyle yıllarca hizmet verildiğini hatırlatan Yıldırım suni tohumlamadan yüksek başarı sağlanmak için teşvik esaslı çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti. Yıldırım şunları aktardı: "Daha sonraki yıllar suni tohumlama yaptırılan hayvanlar için serbest veteriner hekimler üzerinden destekleme sağlandı. Bu kapsamda Suni tohumlama çalışması kapsamında Erzurum ilinde 50 serbest veteriner hekimle protokol imzalanarak suni tohumlama çalışmalarını yukarıya doğru çıkartmayı amaçlıyoruz. En son olarak halen yürürlükte bulunan şekliyle, yine suni tohumlama yapılması esas alınarak anaç sığır desteklemeleri ve suni tohumlamadan doğan buzağıların desteklenmesi şeklinde uygulama devam etmektedir. Suni tohumlama, Dünya da uygulanmış ilk biyo teknolojik yöntem olarak kabul edilmektedir. Dünyadaki biyo teknolojik gelişmelerin tetikleyicisi olması yanında suni tohumlamanın hayvan ıslahında ve çok sayıda hayvan hastalığının önlenmesinde büyük rol oynamaktadır. Bu nedenle suni tohumlama, hayvan yetiştiriciliği ve ıslahının vazgeçilmez en önemli unsurudur. Suni tohumlama metodu ile kısa bir zamanda, daha az emek ve masraf harcayarak, kalıtsal verim gücünü arttırmak mümkündür."

CİHAN

Yorumlar