YİK: Büyükerşen’in mahkemeyi yanıltmak için açıklama yaptığı kanaatine vardık

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in kapanan il özel idarelerinin mallarının paylaşımında ‘adaletsizlik, gayrimenkuller devlet kurumlarına, eski araçlar bizim belediyelere verildi’ yönündeki açıklamalarına...

Google Haberlere Abone ol
YİK: Büyükerşen’in mahkemeyi yanıltmak için açıklama yaptığı kanaatine vardık

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in kapanan il özel idarelerinin mallarının paylaşımında ‘adaletsizlik, gayrimenkuller devlet kurumlarına, eski araçlar bizim belediyelere verildi’ yönündeki açıklamalarına Yatırım İzleme Koordinasyon (YİK) Başkanlığından yanıt geldi. Açıklamada, kapanan il özel idaresinin adaletli dağıtıldığı, ancak Büyükerşen’in mahkemeleri ve kamuoyunu yanıltmak için böyle açıklama yaptığı kanaatine verildiğini kaydedildi.

Eskişehir Vali Yardımcısı ve Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanı Bekir Şahin Tütüncü, yaptığı yazılı açıklamada, Büyükerşen’in il özel idaresinin tasfiyesi hakkındaki beyanatının yanlış ve yanıltıcı olduğunu, bu kapsamda açıklama yapma gereği hissettiklerini belirtti.

Eskişehir İl Özel İdaresinin tasfiyesinin valilikçe oluşturulan bir komisyonda değil, 6360 sayılı Kanun gereği Büyükşehir ve İlçe Belediye Başkanlarının da katıldığı Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu vasıtasıyla gerçekleştirildiğinin kaydedildiği açıklamada, "Büyükşehir belediyesine makine ve teçhizatın sadece yüzde 15’inin belediyeye devredildiği yönündeki ifade doğru değildir. Özel İdare envanterindeki taşıt ve iş makinelerinin 4 milyon 525 bin TL’lik kısmı Büyükşehir Belediyesine, 1 milyon 520 bin liralık kısmı da çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına devredilmiştir. İş makinelerinin değer olarak yüzde 75’lik bölümü belediyeye devredilmiştir. Ekonomik değeri olmayan otomobiller ve taşınır mallar üzerinden sayısal hesap yapılarak kamuoyu yanıltılmaya çalışılmaktadır." denildi.

Büyükşehir Belediyesinin hizmet verdiği nüfusun yüzde 17 civarında arttığı ve gelirlerin hizmet vermek için yeterli olmadığı ifade edildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, "Bu ifade de gerçeği yansıtmamaktadır. Büyükşehir Belediyesinin, 6360 sayılı Kanun’dan önce kişi başına Genel Bütçe vergi gelirlerinden 2011 yılında aldığı pay 315 lira iken, Kanun ile kişi başına düşen geliri 415 liraya çıkmıştır. İl Özel İdaresi kaldırılan 16 Büyükşehir arasında Eskişehir, kişi başına geliri en fazla artan üçüncü il durumundadır. Dolayısıyla yeni dönemde gelirlerin hizmetlere yetmeyeceği gerekçesi, gerçekçi olmamakla birlikte, kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir. Sonuç olarak Özel İdare Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonunun Büyükşehir Belediyesine devrettiği taşınır ve taşınmazların, 6360 sayılı Kanun ile artan gelirlerinin hizmet üretmek için son derece yeterli olduğu; yukarıda yer alan hususların bir bölümünün Belediye Başkanlığı tarafından dava konusu yapılmış olması dolayısıyla yapılan açıklamaların mahkemeleri etkilemeye ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik olduğu kanaatine varılmıştır." denildi.

Geçtiğimiz günlerde bir basın toplantısı düzenleyen Büyükerşen, il özel idarelerinin tasviyesi süresince Eskişehir Valiliği'nce oluşturulan devir teslim ve paylaştırma çalışmalarını sert bir dille eleştirmişti. İktidar partisinin belediyelerine devir teslim ve paylaşımların adil olarak yapılırken muhalefet partilerinin belediyelerine ise adeta bir borç yığını ve hantal araç ve gereçlerin bırakıldığını savunan Büyükerşen, "İl Özel İdaresi'nin borçlarını, ekonomik ömrünü tüketmiş araçlarını belediye verdiler. Gayrimenkulleri ve iyi araçları bakanlıkların kurumlarına verdiler. Biz halka nasıl hizmet götüreceğiz?" ifadelerini kullanmıştı.

CİHAN

Yorumlar