YGS'de dikkat ve konsantrasyonun püf noktaları

Pazar günü yapılacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) öncesi uzmanlar öğrencilere dikkat ve konsantrasyon kazanmanın püf noktalarını aktarıyor.

Google Haberlere Abone ol
YGS'de dikkat ve konsantrasyonun püf noktaları

Pazar günü yapılacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) öncesi uzmanlar öğrencilere dikkat ve konsantrasyon kazanmanın püf noktalarını aktarıyor. Alanya Özel Ufuk Fen ve Anadolu Lisesi Rehber Öğretmen Ali Kayaalp, öğrencilere sınav sonrasında başına geleceklerin cevabını kurgulamayla değil, soruları cevaplayama çalışmalarını tavsiye etti.

Sınavda başarılı olmanın iki yolu olduğuna dikkat çeken Kayaalp, sınav öncesi hazırlıklar ve sınav başladıktan sonra sonuna kadar olan aşama olduğunu ifade etti. Bugüne kadar herkes kendi imkanları içinde elinden gelen her şeyi yaparak sınava hazırlandığını kaydeden Kayaalp, torbanın ağzının sıkı bağlanmasının da çok önemli olduğunu söyledi. Bugüne kadar herkes kendi imkanları içinde elinden gelen her şeyi yaparak sınava hazırlandığını belirten Kayaalp, sınav sürecinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi. Sınav içindeki stratejiye dikkat çeken Kayaalp, sınav süresi olan 160 dakikanın iyi değerlendirilmesinin belki on iki yıla bedel olabileceğini aktardı.

Kaayaalp, bu zamana kadar öğrenilen bilgilerin, verilen emeklerin kolayca heba edilmemesinin sınav içi dikkat ve konsantrasyonu toplamayla direk ilgisinin olduğunu söyledi. Bazı öğrenciler aşırı sınav stresi yaşarken bazılarının da bir o kadar umursamaz ve sıradan davranarak emeklerinin karşılığını alamadıklarını kaydeden Kayaalp , "Sınavın gerçek değerinde algılanmalıdır. Umursamazlık tavrının yanlış olduğu gibi kişilik, karakter, başarı-başarısızlık ölçüsü, adam olacak çocuk, olmayacak çocuk gibi her şeyi ölçen bir sınav olarak görüp varlık yokluk meselesi olarak algılamak da çok yanlıştır." dedi.

YGS'de ezberci olmayan, esnek düşünebilen, yorum yeteneği yüksek, heyecan ve stres yönetimini iyi yapan adaylar daha şanslı olduğuna dikkat çeken Kayaalp, "Kaybetme sebebi sadece yetersiz bilgiden değil, bilgilerini yerinde, zamanında kullanamadıklarından dolayıdır, sınav sonuçları açıklandıktan sonra çoğu öğrencinin yanlış cevapları karşısında yaşadıkları şaşkınlık bunun en büyük göstergesidir. Bunun en büyük nedeni de konsantrasyon ve dikkat eksikliğidir. Öğrenci soruyu iyi anlayıp doğru cevabı bulmak yerine, sınav sonrasında başına geleceklerin cevabını kurgulamayla meşgul olmaktadır. Lütfen sınavda, sınav sonrası savunmanızı değil soruları cevaplamaya çalışınız. Zamanı iyi değerlendirmek için soruları turlama tekniğiyle çözünüz. Her branşın kolay, orta, zor soruları vardır. Sorular kolaydan sora sıralanmış değildir, en kolay soru birinci soru da, sonuncu soru da olabilir. Zor sorular daha yüksek katsayıya sahip değildir. Cevabı paragrafta arayınız sadece soru cümlesinde isteneni bulmaya çalışınız. Sınavı, o iki buçuk saati sadece sorulara harcayanlar kazanacaktır." diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar