YGC Başkanı Kiracı: Gazetecilerin çalışma şartları iyileştirilmelidir

Yozgat Gazeteciler Cemiyeti (YGC) Başkanı Osman Hakan Kiracı, gazetecilerin zor ve meşakkatli bir görevi yerine getirdiğini belirterek, her bakımdan gazetecilerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
YGC Başkanı Kiracı: Gazetecilerin çalışma şartları iyileştirilmelidir

Yozgat Gazeteciler Cemiyeti (YGC) Başkanı Osman Hakan Kiracı, gazetecilerin zor ve meşakkatli bir görevi yerine getirdiğini belirterek, her bakımdan gazetecilerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.

YGC Başkanı Osman Hakan Kiracı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yayınladığı mesajında, çalışan gazetecilerin giderek zorlaşan çalışma şartlarının Hükümetce iyileştirilmesi için 212 sayılı yasanın yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti. 10 Ocak gününün gazete işverenlerinin veya yöneticilerinin değil, basın kuruluşlarında fikir işçisi statüsünde görev yapan ve 'emekci' olarak tabir edilen fiilen çalışan gazetecilerin özel günü olduğunu hatırlatan YGC Başkanı Kiracı, "Değerli meslektaşlarımızın bu anlamlı gününü içtenlikle kutlarken, Hakk'ın rahmetine kavuşmaları nedeniyle bugün aramızda bulunamayan meslektaşlarımızı da rahmetle anıyorum." dedi.

Yozgat’taki çalışan gazetecilerin, bu özel günün mutluluğunu paylaşan basın dostu il yöneticilerine, bürokrat ve siyasi parti temsilcilerine de teşekkür ettiğini ifade eden Kiracı, "10 Ocak 1961 tarihinde yani bundan 53 yıl önce düzenlenen 212 sayılı yasa, gazete çalışanlarına bir takım özlük ve sosyal haklar getirdiği gibi meslektaşlarımızın editoryal bağımsızlıklarını da teminat altına almıştı. Basın çalışanlarına geniş kapsamlı sosyal hakların sağlanması nedeniyle de '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı' olarak ilan edilmişti. Ancak, aradan geçen yarım asırlık süreçte editoryal bağımsızlık rafa kaldırılırken 212 sayılı yasaya göre, 'fikir işçisi' statüsünde çalışan meslektaşlarımızın özlük hakları da zaafa uğratılmıştır. İşte bu nedenle editoryal bağımsızlığın ortadan kalkması, gazetecilerin sansür ve otosansür baskısı altında çalışmaları sonucunu doğurmuştur. Günümüz Türkiyesinde özellikle ulusal medya organlarının kadrolarındaki gazetecilerin çoğu 212 sayılı yasa kapsamında çalıştırılmamakta, yine Türk medyasında üst düzey yöneticilere ve köşe yazarlarına yüksek ücretler ödenirken tabandaki fikir işçisi gazeteciler de taşeron firmalar aracılığıyla asgari ücretle çalıştırılmaktadır. Bugün ülkemizin hemen hemen her kentinde meslektaşlarımız her an işsizlik sorunuyla karşı karşıya bulunmaktadır.” diye konuştu.

Çoğulcu ve özgürlüklü demokrasinin temel unsurlarından biri olan Türk medyasının çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve basın özgürlüğünü kısıtlayan engellerin ortadan kaldırılması gerektiğini söyleyen Kiracı, “Bundan 53 yıl önce çıkarıldığı tarihte meslektaşlarımıza bayram sevincini yaşatan 212 sayılı yasanın AK Parti iktidarınca günümüz şartlarına ve evrensel standartlara göre uyarlanarak yeniden çalışan gazeteciler lehine düzenlenmesini bekliyoruz." diye ifade etti.


CİHAN

Yorumlar