“Yetkililer seyrediyor, vatandaş otobüslerde can veriyor”

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, son yıllarda toplu taşıma araçlarında artış gösteren ölümlü yangın facialarının denetimsizlikten kaynaklandığını söyledi. Mart, Ulaştırma Bakanlığı olmak...

Google Haberlere Abone ol
“Yetkililer seyrediyor, vatandaş otobüslerde can veriyor”

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, son yıllarda toplu taşıma araçlarında artış gösteren ölümlü yangın facialarının denetimsizlikten kaynaklandığını söyledi. Mart, Ulaştırma Bakanlığı olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşları etkili şekilde denetim görevlerini yapmaya çağırdı.

    İbrahim Mart, MMO Şube Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte MMO Konferans Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında, son olarak 27 Temmuz’da TEM Otoyolu Kavacık mevkiinde 4 vatandaşın yaşamını yitirdiği, onlarca vatandaşın yaralandığı otobüs faciasını hatırlattı.

    YANGINLARIN ÖNEMLİ NEDENİ 10 NUMARALI YAĞ

    Türkiye’de son yıllarda normal olmayan şekilde otobüs, minibüs gibi toplu taşıma araçlarında yangınlar meydana geldiğini, insanların yanarak can verdiğini hatırlatan Mart, özellikle akaryakıt fiyatlarındaki yüksek artışların taşımacılık yapanları sözde maliyet düşürmek üzere çeşitli arayışlara yönelttiğini ifade etti. Mart, “Bulunan çözümlerden biri ve en önemlisi de dizel araçlarda 10 Numaralı yağın yakıt olarak kullanılmasıdır. Araç yangınlarının en önemli nedeni de budur.” dedi.

    Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkındaki Yönetmelik’te 2 yıl önce yapılan değişiklik ile ‘yangın algılama ve alarm sistemleri’nin araçlarda tadilat kapsamına alındığını hatırlatan Mart, bunun yolcu güvenliği ve araç güvenliği açısından atılan önemli bir adım olduğunun altını çizdi. Bu yönetmelik değişikliğinin yeni tip ve 2005 model ve sonrasında üretilen M2 (minibüs) ve M3 (otobüs) kategorisi araçların Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri hükümlerine uygun hale getirilmelerini zorunlu kıldığını vurgulayan Mart, şunları dile getirdi: “Ne var ki, yönetmelik hükümlerinin, özellikle önceden tescil işlemi görmüş 2005 model ve sonrası M2 ve M3 kategorisi araçlarda uygulanıp uygulanmadığının takibi ve denetimi, kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonsuzluk nedeniyle hiçbir kurum ve kuruluş tarafından yapılmamaktadır. Bu nedenle de, işletme veya araç sahipleri yönetmeliğin hükümlerini yerine getirmemektedirler. Bu bağlamda; yollarda seyreden araçların ve dolayısıyla yolcuların güvenliğini temin etme sorumluluğu olan Ulaştırma Bakanlığı’nı görevini yapmaya çağırıyoruz.”

    ‘MMO TARAFINDAN BU KONUDA EĞİTİM YAPILMALIDIR’

    2013 yılı Aralık ayında MMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar tarafından Malatya ve Kayseri’de 6’sı öğretmen, 9’u öğrenci 18 kişinin yaşamını yitirdiği trafik kazaları sonrasında gereken uyarıların yapıldığını hatırlatan Mart, “Yeni bir mevzuat düzenlemesi yapılarak, ticari araçların periyodik bakım, enerji tasarrufu, sürücü eğitimi, güvenli bakım ve parça kullanımı gibi konularda MMO tarafından eğitilerek sertifika almış ‘Araç Teknik Denetim Mühendisleri’ne denetim yetkisi verilmeli ve ticari araçlar iki muayene arasında en az üç kez sökme/takmalı lastik ve fren ağırlıklı özel bir denetimden geçirilmelidir.” diye konuştu.

    Mart, sözlerini şöyle tamamladı: “Tüm kamusal hizmetleri özelleştiren ve denetimleri de gereği gibi yerine getirmeyen yetkili kurum ve kuruluşlar, ilgili bakanlıklar son yıllarda artarak süren bu kazaların –ki biz artık bunlara iş cinayetleri diyoruz- sorumlusudurlar. Sonuç olarak, bu tür faciaların yaşanmaması için, insanımızın can ve mal güvenliği açısından son derece önemli olan yasal ve yönetmelikler gereği hükümlerin, söz konusu araçlarda uygun hale getirildiği ilgili kurum ve kuruluşlarca bir an önce denetlenmelidir.” CİHAN

Yorumlar