Yeşiller, polis adaylarına anket şartına itiraz etti

Almanya'nın Baden-Württemberg Eyalet İçişleri Bakanlığı ve eyaletin Yeşiller Parti Eşbaşkanı Oliver Hildenbrand arasında yeni bir tartışma daha başladı.

Google Haberlere Abone ol
Yeşiller, polis adaylarına anket şartına itiraz etti

Almanya'nın Baden-Württemberg Eyalet İçişleri Bakanlığı ve eyaletin Yeşiller Parti Eşbaşkanı Oliver Hildenbrand arasında yeni bir tartışma daha başladı. Bir gazeteye verdiği mülakatta polis adayları için eyaletin öngördüğü anket şartını "ideolojik casusluk" olarak değerlendiren Hildenbrand, yaklaşık yarım senedir İçişleri Bakanlığı’nın polis adaylarına şart koştuğu bu uygulamanın geri çekilmesi talebinde bulundu.

Söz konusu anket, sorgulama amaçlı olup, polis adaylarının yaşamları boyunca bazı grupların içinde bulunup bulunmadıklarını sorguluyor. İçişleri Bakanlığı Reinhold Gall tarafından uygulamaya konulan bu sorgu anketi ise ilk etapta anayasaya aykırı oluşumların içinde faaliyet gösteren polis memurlarının görevlerine daha kolay son verilmesini amaçlıyor.

Bakan Gall konuyla ilgili yaptığı açıklamada, eyalette 2012 yazı ortaya çıkan Ku Klux Klan skandalından sonra böyle bir uygulamaya geçildiğini hatırlatarak, anketin polis teşkilatlarında istenmeyen bazı kümeleşmelere karşı alınan önemli bir önlem olduğunu belirtti.

Hatırlanacağı gibi, NSU Araştırma Komiyonu’nun BW’ de öldürülen bir polis memuru ile ilgili araştırmasında, öldürülen polis memurun iki arkadaşının aşırı sağcı grup olarak bilinen Ku Klux Klan örgütü ile bağlantısı ortaya çıkmıştı. Ancak polis memurları hakkında açılan davada herhangi bir netice alınamamıştı.

Daha önce bakanlıktan gelen bir açıklamada, eyalette bazı polislerin anayasaya aykırı oluşumlarda yer almaları ispat edilmesine rağmen yasal işlemler yapılmaması bakanlığı böyle bir çözüme sevk ettiği bilgisi yer almıştı. Eyalet İçişleri Bakanlığı söz konusu anket ile polis adaylarının Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın takip listesinde olan oluşumlara adlarının karışmamış olduğunu tespit ediyor.

Halihazır durumda Anayasa Koruma Teşkilatı’nın belirlediği listede 40 organizasyonun ismi geçiyor. Listede, NPD, Sol Parti’nin iki gençlik kuruluşu, Sosyalist Demokratik Öğrenci Federasyonu, sol gençlik gibi kurumlar ile bir İslami kuruluş da yer alıyor.

Yeşillerin genç Eşbaşkanı Hildebrand ayrıca böyle bir uygulamanın tüm kamu alanında genişletilmesi tehlikesine işaret ederek, yetkililerin teyakkuzda olmasını istedi. CİHAN

Yorumlar