Yeşilay Başkanı Karaman: Uyuşturucu madde bağımlılığı pıtrak gibi yayılıyor

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı İhsan Karaman, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 2 yıl boyunca İstanbul liselerinde yaptığı bir çalışmanın öğrencilerin yüzde 9'unun bir kez olsun, çok kez olsun,...

Google Haberlere Abone ol
Yeşilay Başkanı Karaman: Uyuşturucu madde bağımlılığı pıtrak gibi yayılıyor

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı İhsan Karaman, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 2 yıl boyunca İstanbul liselerinde yaptığı bir çalışmanın öğrencilerin yüzde 9'unun bir kez olsun, çok kez olsun, uyuşturucu maddeyle tanıştığını kullandığını gösterdiğini söyledi. Karaman, "Bu gözümüzü açması gereken bir rakam ve gece sıcak yataklarımızda bizi rahat uyutmayacak bir rakam. Gençlerimiz arasında uyuşturucu madde bağımlılığı pıtrak gibi yayılıyor." dedi.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti, 'Türkiye'de Uyuşturucu Madde Bağımlılığını Önleme, Tedavi ve Rehabilitasyon Çalıştayı'nı Yalova'da gerçekleştirdi.

Çalıştay hakkında basın mensuplarına bir açıklama yapan Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı İhsan Karaman şunları söyledi;

"Yeşilay Cemiyeti’nin kuruluşundan bu güne uğraştığı temel bağımlılık alanları içerisinde en önemlilerinden biri de uyuşturucu madde bağımlılığı. Ülkemizde bu illegal bir konu olduğu için aslında gerçek, rakamlarla tam olarak bilinemiyor. İstatistiklere yansıyan şeyler genellikle bu konudaki güvenlik birimlerinin yaptığı operasyonlarda yakalanan maddeler ya da gazetelerde 3. sayfada yer alan haberlerden ibaret. Fakat biz olaya bilimsel bir gözle baktığımız zaman ülkemizde özellikle son yıllarda yeni üretilen her gün pıtrak örneği ortaya çıkan sentetik uyuşturucu haplar vesilesiyle gençlerimiz arasında öğrencilerimiz arasında uyuşturucu madde bağımlılığının giderek yayıldığını görüyoruz." diye konuştu.

Bu konuda en somut ve en güncel rakamların İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 2 yıl boyunca İstanbul liselerinde yaptırdığı bir çalışmada yer aldığını anlatan İhsan Karaman,"Bu çalışma, görüşülen 3 bin 200 öğrencinin yüzde 9'unun bir kez olsun, çok kez olsun, uyuşturucu maddeyle tanıştığını kullandığını gösteriyor. Yani tekrar edersek, İstanbul’da, hemen hepimizin her gün yaşadığı bir ilde lise 1. sınıf öğrencilerinin ağırlığının oluşturduğu bir grup içerisinde her 10 öğrenciden bir tanesi, yasa dışı uyuşturucu maddeyi kullanmış. Bu çok gözümüzü açması gereken bir rakam ve gece sıcak yataklarımızda bizi rahat uyutmayacak bir rakam. Çünkü hepimiz aynı gemideyiz. Benim yeğenim, benim kardeşim uyuşturucu madde kullanmıyor ve asla da kullanmaz. Çok iyi aile terbiyesi almıştır, diyerek kurtulacağımız bir olay değil. Çünkü olayın bir ekonomik boyutu var. Bir de uyuşturucu madde bağımlılığının bizim ailemizde olmasa da çocuğumuza veya kendimize zarar verme potansiyeli var. Üçüncüsü ve en önemlisi o bizden değildir, diye rahat uyumayı seçtiğimiz yavrular, gençler de bizim evlatlarımız aslında. Aynı ülkede, aynı toprağın çocukları. Dolayısıyla hepimiz aynı gemideyiz. Bu gemide giderken böyle bir sorun varsa, geminin bir yerinde bir delik açılmışsa bir şekilde bir tedbir almalıyız. Bu tedbir bugüne kadar geleneksel olarak uyuşturucu maddeye karşı hep güvenlik tedbirleridir. Adli tedbirlerdir. Yakalanır, operasyon yapılır. Mahkeme edilir. Hatta hapsedilir. El konulur. Güzel. Bu zaten yapılmak zorunda." diye konuştu.

Ülkemizin uyuşturucu madde açısından bir transit konumda olduğunu vurgulayan Karaman konuşmasını şöyle sürdürdü:"Doğu'dan Batı'ya uyuşturucu madde trafiğinin tam kilit noktasındayız. Bu açıdan bu mücadele zaten sürecek ve sürmekte. Ama görüyoruz ki, bugüne kadar bir derde deva olamamışız. Yani bizim 10 çocuğumuzdan bir tanesinin uyuşturucu madde kullanmasına engel olabilmiş miyiz? Hayır. Bu rakam yarın 10 çocuğumuzdan ikisinin üçünün diye gitmeyecek mi? Gidebilecek. O halde bizim sahaya insanlara eğiticilere kamu otoritesinin önünde yeni ve farklı bir teklifle çıkmamız lazım. Uyuşturucu madde bağımlılığı, mücadelesinin önemi, çalışmalarla zarar azaltımı, tedavisi ve rehabilitasyonu, bu dört başlıkta yeni şeyler söylemenin zamanı gelmiştir. İşte Türkiye Yeşilay Cemiyeti kendi tüzüğünden aldığı görevle ve tanımladığı misyon çerçevesinde bu konuda bir öncü konuma gelmiş ve böyle bir çalıştay düzenleyerek bir adım atmıştır. 2 gün boyunca Yalova’da konunun uzmanları tarafından masaya yatırılarak tartışılacak, bu uyuşturucu madde bağımlılığı konusu yeni tekliflerin ortaya çıkarılacağı bir toplantıyı gerçekleştirmiş oluyoruz. "

CİHAN

Yorumlar