Yeşilay: 10 yaşındaki çocuk bile bonzai kullanmaya başladı

Yeşilay Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, Türkiye'de bonzainin hızlı yayılma göstermeye başladığını ve 10 yaşındaki bir çocuğun dahi bonzai kullanmaya başladığını söyledi. Bonzainin sentetik olduğu için merdiven altında rahatlıkla...

Google Haberlere Abone ol
Yeşilay: 10 yaşındaki çocuk bile bonzai kullanmaya başladı

Yeşilay Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, Türkiye'de bonzainin hızlı yayılma göstermeye başladığını ve 10 yaşındaki bir çocuğun dahi bonzai kullanmaya başladığını söyledi. Bonzainin sentetik olduğu için merdiven altında rahatlıkla yapılabildiğini kaydeden Karaman, "Bonzai, 1, 2 ve 3 liraya bile alınabiliyor. İnternette rahatlıkla 24 saat satılıyor." dedi. Türkiye’de özellikle gençler arasında kullanımı hızla artan ve ardı ardına gelen ölümler nedeniyle son dönemde kamuoyunun gündeminden düşmeyen bonzai isimli sentetik uyuşturucu, can almaya devam ediyor. Sokaklarda genel olarak bonzai olarak adlandırılan uyuşturucu, gerçekte 'Sentetik Cannabinoid' ismi altında birçok zehirli maddeden oluşuyor. Böbrek ve kalp yetmezliğine yol açan bonzai, esrardan çok daha etkili ve ani ölümlere sebebiyet verebiliyor.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de yeni duyulan, ancak kısa sürede kullanımı oldukça artan ve internetten kolayca ulaşılan bonzai gibi yeni nesil uyuşturucu maddelerle ilgili yasal düzenlemelerin yetersiz olduğunu, bu nedenle daha sert tedbirlerin alınması gerektiğine dikkat çekti. "Korkumuz şu; bonzai son derece hızlı yayılma gösteriyor ve kullanım yaşı ortalaması düştü" diyen Prof. Dr. Karaman, "10 yaşındaki bir çocuk dahi bonzai kullanmaya başladı. Sentetik olduğu için merdiven altında rahatlıkla yapılıyor. 1, 2 ve 3 liraya alınabiliyor. İnternette rahatlıkla 24 saat satılıyor." şeklinde konuştu.

Yeni nesil uyuşturucu sektörünün hedef aldığı kesimin değiştiğini ve uyuşturucu maddelerin artık toplumun her sınıfına, her yaş grubuna sirayet etmiş durumda olduğunu aktaran Prof. Dr. Karaman, şöyle dedi: "Ülkemizde hem mevzuat açısından hem de yetkiler açısında büyük bir karışıklık ve dağınıklık var. Kurumlar uyuşturucu mücadelesinde birbirleriyle koordine olmalı. Yeşilay olarak iki temel önlem önerimiz var. Birinci önerimiz; acil olarak önleyici hizmet standartlarının geliştirilmesi; yoksa çeşitli STK’ların yaptığı bir dizi iyi niyetli çalışma bilimsellikten uzak olması nedeniyle bir fayda sağlamıyor ya da beklenilen etkiyi gösteremiyor. İkincisi ise arz ve talep azaltımının topyekûn değerlendirildiği, madde bağımlılığın her yönden ele alındığı bütüncül bir Uyuşturucuyla Mücadele Yasası’nın çıkarılması."

Bağımlılar, aileleri ve bundan etkilenen tüm paydaşların her konuda danışmanlık hizmeti alacakları ‘Yeşilay Danışmanlık Merkezi’ni yakında faaliyet geçireceklerini anlatan Karaman, paydaşlarla daha yakın iş birliği ana stratejisine paralel olarak madde bağımlılığı ve madde bağımlılığı riski taşıyan dezavantajlı gruplar konusunda faaliyet gösteren diğer STK’lar, kamu kurum ve kuruluşları ile sinerjik ve etkin işbirliği gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Yeşilay'ın, bu doğrultuda yapılacak projeleri mali açıdan destekleyeceğini kaydeden Karaman, bu kapsamda yapılacak STK ve üniversitelerin gençlik projelerine 100 bin TL’ye kadar hibe desteği sağlayacağını ifade etti. CİHAN

Yorumlar