'Yerli otomobili devlet üretmeli, sanayici desteklemeli'

BUGİAD Genç tarafından organize edilen '1 Marka, 1 Öykü' programına konuk olan Faik Çelik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Faik Çelik, "Yerli otomotivi devlet üretmeli, sanayici destek vermeli" dedi.

Google Haberlere Abone ol
'Yerli otomobili devlet üretmeli, sanayici desteklemeli'

BUGİAD Genç tarafından organize edilen '1 Marka, 1 Öykü' programına konuk olan Faik Çelik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Faik Çelik, "Yerli otomotivi devlet üretmeli, sanayici destek vermeli" dedi.

Faik Çelik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Faik Çelik, Bursa Girişimci İşadamları Derneği (BUGİAD) Genç tarafından organize edilen '1 Marka, 1 Öykü' programına misafir oldu. Otomotiv sektörünün lider firmalarına hizmet veren Çelik, iş hayatındaki dönüm noktalarını programa katılan iş adamlarına anlattı. 1976 yılında açtığı 30 metrekarelik bir atölyeyi, bugün binlerce kişinin istihdam edildiği bir holdinge dönüştüren Çelik, 2013 yılında 30'luk büyüme ile 800 milyon TL'nin üzerinde ciroya yaptıklarını belirtti.

FAİK ÇELİK HOLDİNGİN HEDEFİ GLOBALLEŞME

Faaliyet gösterdikleri alanlarda globalleşmeyi hedeflediklerini dile getiren Çelik, "Holding olarak globalleşme adına adımlar atmaya başladık. İhracatımızın yüzde 40’ını gerçekleştirdiğimiz Romanya'ya bir fabrika kurma kararı aldık ve bu yıl içerisinde fabrika üretime başlayacak. Ayrıca önümüzdeki dönemlerde komşu ülkelere ve Rusya'ya fabrika açmayı planlıyoruz" dedi.

Faik Çelik Holding'in, Gestamp Eolica firması ile ortaklık kurarak 2009 yılında enerji sektörüne girdiğini söyleyen Çelik, şöyle konuştu: "Ülke olarak yüzde 90'ını ithal ettiğimiz rüzgâr kuleleri üretiyoruz. Şu an gerçekleştirdiğimiz üretim ithalatın önüne tamamen geçmedi ama büyük oranda ithalatı azalttı. Geçtiğimiz yıl şirket olarak 250 kule üretimi gerçekleştirdik. Bu yılın ikinci yarısında bitirmeyi hedeflediğimiz Yahyalı Rüzgar Enerji Santrali ile yılda 300 milyon kw/saat elektrik üreteceğiz."

Radyatör üretimine 1994 yılında yaşanan kriz ile başladığını ifade eden Çelik, sonraki dönemde Avrupa'daki fabrikaların kapanması ile bölgenin en büyük üreticilerinden biri haline geldiklerini belirtti. Çelikpan markası ile yıllık 2 milyon 200 bin litre üretim kapasitesine ulaştıklarını dile getiren Çelik, "Üretimimizin yüzde 60'ını ihraç ediyoruz. 2012 yılında 24 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik" diye konuşu.

ÇELİK, "YERLİ OTOMOTİVİ DEVLET YAPMALI"

Yerli otomotiv üretimini devletin gerçekleştirebileceğini dile getiren Çelik, “Sanayiciler yerli otomotive ancak destek verebilir.” dedi. Yerli otomotiv üretmenin detaylı bir çalışma ve yüksek maliyet gerektiren bir iş olduğuna dikkat çeken Çelik, "Üretim için maliyetlerin çok iyi hesaplanması ve bu maliyetlerin belirlenen sürelerde kazanca dönüştürülmesi gerekir. Eğer ki doğru hesap yapılmadan böyle bir işe girilirse çok büyük zararlar ortaya çıkabilir. Devletin ürettiği, sanayicilerin de bu üretimi desteklediği bir tablo ile yerli otomotiv üretimi gerçekleştirilebilir. Yoksa yerli otomotivi tek başına üretecek bir babayiğidi bulmak neredeyse imkânsız" dedi.
CİHAN

Yorumlar