Yenimahalle’de sokağa çöp bırakılamayacak

Ankara Yenimahalle Belediyesi 2011 yılında başlattığı yer altı çöp konteyneri uygulamalarına devam ediyor. 200 yeni konteyner için Batıkent Kardelen Mahallesi’nde yer tespit çalışmaları başladı. Yenimahalle Belediyesi Başkent'te başlattığı...

Google Haberlere Abone ol
Yenimahalle’de sokağa çöp bırakılamayacak

Ankara Yenimahalle Belediyesi 2011 yılında başlattığı yer altı çöp konteyneri uygulamalarına devam ediyor. 200 yeni konteyner için Batıkent Kardelen Mahallesi’nde yer tespit çalışmaları başladı.

Yenimahalle Belediyesi Başkent'te başlattığı 'Çöp devrimini' tamamlamaya çok yaklaştı. Sokağa çöp bırakma devrine son veren belediye, çöp konteynersiz cadde ve sokak bırakmazken; yoğun yerleşimin olduğu sitelerin önüne de yeraltı çöp konteynerleri yerleştiriyor. Geçtiğimiz sene Batıkent’te çöpleri yerin altına indiren belediye, bu bölgeye 200 adet daha konteyner yerleştirerek Batıkent bölgesindeki çalışmayı tamamlamayı hedefliyor.

MAHALLELER ÇÖP KOKMAYACAK

Yenimahalle Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, şuana kadar Yenimahalle Merkez ve Batıkent’te bin 170 adet yeraltı çöp konteyneri yerleştirdi. Mahallelerdeki çöplerden kaynaklanan kokunun ve görüntü kirliliğinin önüne geçmek isteyen belediye, önümüzdeki yıl diğer mahallelerde de çalışmalara hız verecek.

GÖRSEL KİRLİLİK DE YOK

Türkiye'de ilk kez Yenimahalle Belediyesi tarafından uygulanmaya başlayan yeraltı çöp konteyneri sistemiyle bir defada eskisinden 7 kat daha fazla çöp toplanabiliyor. Bölgedeki ihtiyaca bağlı olarak 5 ya da 7 tonluk kapasiteye sahip olan dev çöp tankları, mahallelerde olabilecek rahatsız edici kokuyu engelliyor. 2,5 metre yüksekliğindeki konteynerlerin 1,65 metrelik kısmı toprağın altında kalırken, sadece 85 santimetrelik kısmı toprağın üzerinde yer alarak görsel kirliliğin önüne geçiyor. Çöpler toprak altına alındığı için koku, kapalı olduğu için de sinek ve böcek yapmıyor. Çöplerin karıştırılma ve sokağa saçılma ihtimali de ortadan kalkıyor.

5 KAT YAKIT TASARRUFU

Temizlik Müdürlüğü ekiplerinin düzenli bir şekilde ilaçlama çalışması yapması sayesinde çöpler hijyenik ortamda toplanıyor. Ortalama 70 ev tarafından kullanılabilen bir çöp konteyneri hurda toplayıcılar ve sokak hayvanları tarafından dağıtılamıyor. Özel vinçli 4 adet çöp arabası ile 2 günde bir defa yapılacak seferlerle boşaltımı yapılan konteynerler, belediyenin büyük ölçüde yakıt ve personel tasarrufu yapmasını sağlıyor. 40 saniye gibi kısa bir sürede boşaltılabilen dev çöp tankları, yakıt masrafını önceye oranla 5’te 1’e indiriyor. CİHAN

Yorumlar