Yenikapı Meydanı tarihi bir güne sahne oldu

Yenikapı Meydanı bugün 5 milyon İstanbullu'yu bir araya getirerek tarihi bir güne sahne oldu

Google Haberlere Abone ol
Yenikapı Meydanı tarihi bir güne sahne oldu
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından başlatılan "demokrasi nöbeti", Cumhurbaşkanlığı himayesinde, İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle düzenlenen "Demokrasi ve Şehitler Mitingi" ile taçlandırıldı.

Yenikapı Miting Alanı'nda düzenlenen tarihi miting için saatler öncesinden yola düşen vatandaşlar, meydana çıkan yolların trafiğe kapatılması nedeniyle ellerinde Türk bayrakları, üzerlerinde Türk bayraklı tişörtlerle alana yürüyerek geldi. Bazı vatandaşlar da deniz yoluyla miting alanına ulaştı.
Alanın dolması nedeniyle Yenikapı'ya gelen bazı vapurlar geri dönmek zorunda kaldı.

Miting için Üsküdar'da vapura binmek isteyen vatandaşlar, Yenikapı'ya sahil girişlerinin kapatıldığı anonsu üzerine Eminönü vapurlarına yöneldi. Yoğunluk sebebiyle Eminönü'nden tramvay seferleri de Beyazıt'a kadar çalıştı.

Alana giremeyip geri dönmek isteyen binlerce kişi, Marmaray Yenikapı İstasyonu'nda yoğunluk oluşturdu. Aşırı yoğunluk nedeniyle Yenikapı'dan Marmaray'a girişler kontrollü olarak sağlandı.
Şehrin pek çok noktasından kara ve deniz yoluyla Yenikapı Miting Alanı'na gelen vatandaşlar, alanı tamamen doldurdu.

Güvenlik noktalarından geçerek miting alanına giren vatandaşlara, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, şapka ve bayrak dağıtırken, alana kurulan 60 metrelik sahnenin iki tarafına Türk bayrağı ile Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dev posterleri asıldı.

"DÜNYANIN EN BÜYÜK SES SİSTEMİ"

Konuşmaların tüm miting alanından duyulması için 35 kulede kurulan toplam 1 milyon watt'lık ses sistemiyle miting öncesi çeşitli marşlar çalındı.

Sistemin, bugüne kadar Türkiye'de kurulan en büyük ses sistemi olduğu bildirildi. Alana kurulan ses sistemiyle 1,5 kilometre mesafeye ses iletimi sağlandı. Miting alanına 300 kişilik ekibin 3 gün süren çalışma sonucu kurduğu ses sisteminin enerji ihtiyacının 54 jeneratörle sağlandığı ve alana 22 led ekranın kurulduğu kaydedildi.

Miting alanında ses ve görüntü aktarmaları vinçler üzerine çekilen çelik halatlarla yapılırken, bu amaçla 6 bin metre halat çekildi. Görüntü aktarma ise 5 bin metre fiber hatla sağlandı.

25 BİN POLİS GÖREV YAPTI

Miting alanı ve çevresinde, özel harekatın da destek verdiği yaklaşık 25 bin polis görev yaptı, dedektör köpekler ve helikopterlerle güvenlik önlemi alındı.

Denizden sahil güvenlik ve deniz polisi botlarla, havadan ise 2 helikopter güvenlik tedbiri aldı. Vatandaşların üstlerinin ve çantalarının aranması için miting alanı ve çevresinde 165 metal dedektörlü kapı ile 22 adet X-Ray cihazı kuruldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, miting alanında 5 milyon şişe su ve 1 milyon gıda paketi dağıtımı yaptı. Mitingde 2,5 milyon Türk bayrağı, 1 milyon da şapka dağıtıldı. Miting güzergahlarında kurulan su istasyonları ve ikram alanlarında, vatandaşlar su ve gıda ihtiyaçlarını giderdi.

BİNLERCE OTOBÜS ÜCRETSİZ ÇALIŞTI

Miting alanına ulaşım için 7 bin otobüs, 203 tekne, 10 vapur ücretsiz hizmet verdi. Silivri, Bakırköy, Yenikapı, Sirkeci, Eyüp, Sütlüce, Haliç Kongre Merkezi, Beykoz, Üsküdar, Kadıköy, Pendik ile Adalar iskelelerinden deniz araçları hareket etti. Engelli vatandaşlar için 50 adet otobüs tahsis edildi ve engelli araçları için araç sayısı kadar engelli tabelası hazırlandı.

Miting için 2 bin 500 zabıta personeli, 900 temizlik ve 500 program görevlisi çalıştı.

Basın ve engelliler için platform oluşturulan miting alanında, çadır hastane, sağlık noktası, mescit, mobil tuvalet ve şadırvan ile su dağıtım noktaları yer aldı. Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, yönetim kurulu üyeleri ve çalışanları, miting alanındaki vatandaşlara su, kek ve soda ikram etti.

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında şehit olanların fotoğrafları, Yenikapı Metro İstasyonu'nda sergilendi.

SULTANAHMET MİNARELERİ BAYRAKLARLA SÜSLENDİ

Cumhurbaşkanlığı Halkla İlişkiler Başkanlığı personeli, miting boyunca Sultanahmet Camisi'nin minarelerinden Türk bayrağı dalgalandırdı.

Mitingde, FETÖ'nün darbe girişimi esnasında şehit olan vatandaşlar da unutulmadı. Sahnenin sol tarafında basın için kurulan platformun arka kısmına asılı, üzerinde darbe girişimi esnasında şehit olanların isimleri ve "Vatan size minnettardır" yazan dev pankart dikkati çekti.

SANATÇILAR, SPORCULAR MİTİNG MEYDANINDA

Feshane'de kendileri için verilen yemeğe katılan şehit aileleri, gaziler ve gazi yakınları da feribotlarla Yenikapı miting alanına geldi. Şehit yakınları ve gaziler, mitingi protokolde kendilerine ayrılan yerden izledi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bazı Bakanlar Kurulu üyeleri, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Aslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, eski Başbakanlardan Ahmet Davutoğlu, Tansu Çiller ve Yıldırım Akbulut, KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kuvvet komutanları, azınlık cemaatlerinin dini liderleri, SOCAR yetkilileri, miting alanındaki yerlerini aldı.
İbrahim Tatlıses, Orhan Gencebay, Bergüzar Korel, Halit Ergenç, Kenan İmirzalioğlu, Kıvanç Tatlıtuğ, Zafer Algöz, Yılmaz Erdoğan, Yeşim Salkım, Gülşen, Ozan Çolakoğlu, Bengü, Kenan Doğulu, Özcan Deniz, Hülya Koçyiğit, Esra Erol, Hasan Kaçan, Kadir Çöpdemir, Ali Türkoğlu, Funda Arar, Mustafa Ceceli, Ferhat Göçer, Ahmet Özhan, Faik Öztürk, Safiye Soyman, Davut Güloğlu, Doğuş, Mustafa Topaloğlu, Alişan, Ece Erken, Ziynet Sali, Hakan Peker, Oğuzhan Koç, Mustafa Sandal, Nükhet Duru, Hande Yener, Hakan Akkaya, Demet Akbağ, Nilgün Belgün, Yusuf Güney ve Engin Altan Düzyatan'ın da aralarında bulunduğu sanatçılar, mitinge katıldı.
Mitingde spor camiasından TFF Başkanı Yıldırım Demirören, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta, Kulüpler Birliği Vakfı ve Medipol Başakşehir Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ ve birçok isim yer aldı.

LİDERLER MİTİNG ÖNCESİ SOHBET ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mitinge helikopterle geldi. Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile platforma çıkarak, mitinge gelen vatandaşları selamladı. Platformdan indikten sonra şehit yakınları ve gazilerle sohbet eden Erdoğan, protokoldeki katılımcılarla da tokalaştı.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de platforma çıkarak, vatandaşlarla selamlaştı.

Mitingde daha sonra kırmızı ve beyaz balonlar uçuruldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, miting öncesi, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir süre sohbet etti.

SAYGI DURUŞU VE İSTİKLAL MARŞIYLA BAŞLADI

Liderlerin alana gelişi ve halkı selamlamasının ardından, "Demokrasi ve Şehitler Mitingi", saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'yla başladı. Mitingde daha sonra Kur'an-ı Kerim okundu.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, platformda yaptırdığı duada, Yenikapı'daki birlik tablosuna işaret ederek, 15 Temmuz'da milleti bir ihanetten kurtardığı için Allah'a şükretti.
Darbe girişimi sırasında Boğaziçi Köprüsü'nde gazi olan Orçun Şekercioğlu da alandakilere hitap etti.

Mitingde Bahçeli, Kılıçdaroğlu, Yıldırım, Kahraman ve Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşma yaptı.
Programda yer almayan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın konuşması da katılımcılar tarafından ilgiyle takip edildi.

Yenikapı Miting Alanı, şehir merkezi ara sokaklar ve Kennedy Caddesi'nin Eminönü ve Zeytinburnu istikametlerinde yapılan ölçümlerde, mitinge katılımcı sayısının yaklaşık 5 milyon olduğu belirlendi. Alana sığmayan bazı vatandaşlar ise kurulan dev ekranlardan mitingi dışarıdan takip etti.

VATANDAŞLAR DENİZ VE KARAYOLUYLA AYRILDILAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasıyla sona eren miting alanını boşaltan vatandaşlar, deniz ve karayoluyla bölgeden ayrıldı.

Yenikapı Marmaray, Aksaray metro ve tramvay hatlarındaki aşırı yoğunluktan dolayı girişler kontrollü sağlandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi temizlik ekipleri de miting alanı ve çevresinde temizliğe başladı.
Bazı vatandaşlar, alandaki sahne önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bu arada, miting sırasında "Gençlik başkomutanın emrinde" yazan büyük bir pankart meydanda elden ele dolaştırıldı. Mitingde, "Vampir Batı, bu millete diş geçiremezsin", "Şehitler ölmez vatan bölünmez" pankartları ile FETÖ lideri Fetullah Gülen'in kuklası dikkati çekti.

Yorumlar