Yeni Zelanda Genel Valisi, Çankaya Köşkü'nde

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yeni Zelanda Genel Valisi Korgeneral Sir Jerry Mateparae'yı Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşıladı.

Google Haberlere Abone ol
Yeni Zelanda Genel Valisi, Çankaya Köşkü'nde

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yeni Zelanda Genel Valisi Korgeneral Sir Jerry Mateparae'yı Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşıladı. Başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Gül ve Mateparae, ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Gül, iki ülkenin birbirinden uzak olmasın rağmen, ilişkilerin son derece yakın olduğunu söyledi.
Çanakkale Savaşları dolayısıyla iki milletin birbirine yakınlaştığını belirten Gül, ''Çanakkale Savaşları 99 yıl önce, Türk tarihi için çok önemli bir var oluştur. Tarihimizin en önemli savaşlarında dünyanın en büyük devletleri ile savaşırken, bu savaş Yeni Zelanda içinde bir ulus bilincinin oluşmasına sebep olmuştur.'' dedi. Gül, savaşın aynı zamanda centilmenliklerle dolu olduğuna dikkat çekerek, bunu tarihçilerin her zaman anlattıklarını söyledi.

Çanakkale Savaşları’nın yıl dönümünde, her sene Avrupa ve Yeni Zelanda’dan binlerce insanın geldiğini kaydeden Gül, bu çerçevede Vali Korgeneral Sir Jerry Mateparae ile yaptıkları görüşmenin faydalı geçtiğini belirtti.
Gül, görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin nasıl geliştirilebileceğini üzerinde durduklarını ve iki karşılıklı bazı anlaşmaların imzalandığını anlattı. Yatırım ve işbirliğinin garantisi ile anlaşmaların devam ettiğini bildiren Gül, ticaretin geliştirilebileceğini ve diğer alanlardaki faaliyetlere de umut bağladıklarını sözlerine ekledi.

YENİ ZELANDA VALİSİ: İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRLMEK AMACIMIZ

Yeni Zelanda Valisi Mateparae ise konuşmasında, Türkiye ile aralarındaki ilişkileri geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi. Yeni Zelanda halkını ve şehitlerini Çanakkale Savaşının 99. yılında anmak için Türkiye’de bulunduğunu dil getiren Mateparae, şöyle devam etti: ''Gelecek sene bu savaşların 100. Yılı. Önemli bir tarih olacak. Sizin ve benim heyetler arasına görüştüğümüz gibi, ilişkilerimizi kullanabiliriz. Ülkelerimiz uzak ama, ilişkilerimiz kuvvetli. Siz ve halkınızın bölge ile ilgili olarak verdiğiniz gözlemler için teşekkür ederim. Yeni Zelanda halkı ve hükümeti adına şahsım adına teşekkür ederim.''
CİHAN

Yorumlar