Yeni yargı paketi Meclis Başkanlığı'na sunuldu

Adalet Bakanlığı'nca hazırlanan ve Bakanlar Kurulu tarafından 5/5/2014 tarihinde kararlaştırılan "Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunuldu. Kanun...

Google Haberlere Abone ol
Yeni yargı paketi Meclis Başkanlığı'na sunuldu

Adalet Bakanlığı'nca hazırlanan ve Bakanlar Kurulu tarafından 5/5/2014 tarihinde kararlaştırılan "Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunuldu. Kanun tasarısı 73 maddeden oluşuyor.

12/6/1933 tarihli ve 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanunun 23'üncü maddesinin beşinci fıkrasının birinci cümlesi şu şekilde değiştirildi: "Esrar elde etmek amacıyla kenevir ekimi yapan kişi beş yıldan oniki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Münhasıran kendi kullanımı için ihtiyaç duyduğu esrarı elde etmek amacıyla kenevir ekimi yapan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır."

Tasarıda, Yargıtay’da da idari dairelerin yeniden düzenlenmesi de öngörülüyor. 23 hukuk ve 15 ceza dairesi şeklinde görev yapan toplam 38 dairenin görevleri kanunun yürürlüğe girmesiyle son bulacak. Hangi dairenin hangi işlere bakacağı ve hangi üyenin hangi dairede görev yapacağı yeniden belirlenecek.

387 Yargıtay üyesinin katılımıyla yapılan Yargıtay Büyük Genel Kurulu, dairelerdeki görevlendirmelerle ilgili kararı verecek. Üyelerin hangi dairelerde görev yapacağını belirleyen Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu’nun üye sayısı da 8’den 12’ye çıkarılacak. Yargıtay’daki görevler için gereken kıdem şartları da artırılacak. Düzenlemeyle Yargıtay birinci başkanı seçilebilmek için gereken 4 yıllık süre 10 yıla, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçilebilmek için gereken 4 yıllık süre 5 yıla, Yargıtay başkan vekili ve başsavcı vekili seçilebilmek için gereken 3 yıllık süre 5 yıla çıkarılacak. Böylece, 12 Eylül Anayasa Referandumu'yla gündeme gelen 2011 değişikliğinden sonra seçilen üyelerin bu üst yargı görevlerini üstlenmesinin önüne geçilmesinin hedeflendiği vurgulanıyor.

Kanun tasarısının genel gerekçe bölümünde ise nitelikli hırsızlık suçlarıyla daha etkin mücadele edilebilmesi amacıyla bu suçların cezalarının bir miktar artırılmasının öngörüldüğü ifade edildi. "Çocukların ve kadınların toplum içinde maruz kaldıkları cinsel şiddet, bu kişileri ve toplumu olumsuz yönde etkilemektedir." denilen gerekçede, "Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçların mağdurlarının, özellikle çocukların ikincil örselenmesini asgariye indirmek ve maruz kaldıkları fiille ilgili soruşturma ve kovuşturma makamlar önünde tekrar tekrar ifade vermelerim engellemek gerekmektedir. Hukuk devletinin temel amaçlarından olan bireyin korunması ilkesi, toplumda sosyal güvenliğin ve sosyal adaletin sağlanması yoluyla gerçekleştirilebilmektedir." ifadeleri kullanıldı. CİHAN

Yorumlar