'Yeni Türkiye'de, kadınlarımız'

Hedef, Meclis'teki kadın vekil sayısını yüzde 22,4'e çıkarmak.

Google Haberlere Abone ol
'Yeni Türkiye'de, kadınlarımız'
Sonhaberler / Haber Merkezi

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, "Tarihi ve manevi dinamiklerle beslenen, adalet temelinde kalkınmayı hedef edinmiş yeni Türkiye'de, kadınlarımız, toplumsal değişimin ve dönüşümün en önemli mimarlarıdır." dedi.

Katırcıoğlu, Sapanca'da Meclis'te grubu bulunan partilerden kadın siyasetçilerin bir araya geldiği "Lider Kadınlar Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, çalıştayın, kadın liderliğine toplumsal hayatta kadının artan rolüne odaklandığı sırada dünyanın gündeminden savaş ve terörün düşmediğini belirtti.

Terörün ve savaşın kıskacındaki pek çok ülkede, yüz binlerce çocuk, kadın, genç ve yaşlının hayatını kaybettiğini ifade eden Katırcıoğlu, savaşın ve terörün, en büyük mağdurunun kadınlar ve çocuklar olduğunu kaydetti.

Batı, bu insanlık dramlarını izlemekle yetinirken, Türkiye'nin seferber olarak taşın altına elini koyduğunu anlatan Katırcıoğlu, "Tarihi ve manevi dinamiklerle beslenen, adalet temelinde kalkınmayı hedef edinmiş yeni Türkiye'de, kadınlarımız, toplumsal değişimin ve dönüşümün en önemli mimarlarıdır. Gelecek nesillerin huzuru, refahı ve güvenliği, büyük ölçüde ve özellikle biz kadınların, Türk kadın parlamenterlerin atacağı adımlarla, alacağı tedbirlerle şekillenecektir." diye konuştu.

"Hedef, Meclis'teki kadın vekil sayısını yüzde 22,4'e çıkarmak"

Kadınların demokrasi mücadelesindeki azmi ortadayken, onlar için ne yapsalar az olacağını vurgulayan Katırcıoğlu, şöyle devam etti:

"Bu nedenle kadınlarımızın, büyüyen Türkiye'nin yolculuğunda sosyal, ekonomik ve siyasal hayatta artan bir etkinlik ve oranda katılımı için gereken her türlü katkıyı sunmak temel amacımızdır. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kadın hak ve hürriyetlerine yönelik, dönemindeki çağdaş pek çok ülkeden daha ileri düzeyde reformist yaklaşımları ile biz kadınlar, seçme ve seçilme hakkını elde ettik. 1935'te Meclis'teki kadınların yüzde 4,5 olan mevcudiyeti, 2002 yılından itibaren de on katına çıkarak bugün yüzde 14,7 oranına ulaşmıştır. Bu, bir başarı olmakla beraber yeterli değildir. Temel hedeflerimizden biri de bu oranı yüzde 22,4 olan Avrupa ortalamasına yükseltmektir."

Katırcıoğlu, kadına dair problemleri yine kadınların etkin olduğu mekanizmalar marifetiyle çözeceklerine inandıklarını belirterek, kadınların karar verme ve politika yapma mekanizmaları içinde var olmasının sorunların çözümünü kolaylaştıracağını anlattı.

Kadınların siyasal hayata daha fazla katılması, temsil edilmesi ve sorumluluk almasının siyaset üstü bir mesele olduğunu kaydeden Katırcıoğlu, "Bu bir demokrasi, insan hakları ve kalkınma meselesidir." dedi.

"Cinsiyet eşitsizlikleri giderilmeden sürdürülebilir kalkınma mümkün değil"

Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi Ülke Program Direktörü Fulya Vekiloğlu da birimlerinin kadınların hayatın her alanına eşit katılımları ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin kurulması için dünyada projeler ürettiğini belirtti.

"Günümüzde artık toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri giderilmeden sürdürülebilir ekonomik ve toplumsal kalkınmanın mümkün olmadığı kabul edilmiş bir görüştür." diyen Vekiloğlu, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda son 20 yılda önemli ilerleme sağlanmış olsa da dünya ve Türkiye'de kadınların toplumdaki konumlarının güçlendirilmesinin önünde engeller bulunduğunu aktardı.
Vekiloğlu, küresel verilerin uluslararası toplumun vakit geçirmeden ortaklaşa harekete geçmesi gerektiğini ortaya koyduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Dünya genelinde siyasi katılım ve liderlik verilerine baktığınızda 1995'te dünya parlamentolarında kadınların oranının yüzde 11,3'ken bu rakamın 2016 itibarıyla yüzde 22,8 olduğunu görüyoruz. Bu oran 2'ye katlanmış olmasına rağmen son 20 yılda ilerlemenin yavaş seyrettiğini söyleyebiliriz.
Meclisimizdeki yüzde 14,7 olan kadın oranının geçmişe kıyasla iyi bir oran olduğunu ancak dünya ortalamasının altında kaldığını, BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi'nin belirlediği yüzde 30 hedefine ulaşmak için daha stratejik ve kararlı bir şekilde ilerlememiz gereken bir yol olduğunu görüyoruz."
Yalova Valisi Tuğba Yılmaz ise kadınların 15 Temmuz darbe girişiminin önlenmesinde önemli rol aldığını anımsatarak, kadının toplumdaki gücü ve etkisinin artırılması gerektiğini kaydetti.

Yılmaz, kadın erkek fırsat eşitliği konusunda son yıllarda önemli adımlar atıldığını belirtti.

TBMM'nin kadın milletvekilleri ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyelerini bir araya getiren çalıştay, yarın sona erecek.

Yorumlar