Yeni trafik levhaları geliyor!

Karayolları Genel Müdürlüğü, ihtiyaçlar doğrultusunda yeni trafik işaretlerinin hayata geçirilmesi kararını aldı

Google Haberlere Abone ol
Yeni trafik levhaları geliyor!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü, bir süredir süren Trafik El Kitabı’nın güncelleştirilmesi çalışmalarında sona geldi.

Levha sayısı 243'e çıkacak Vatan'dan Mehmet Ali Demir'in haberine göre, Türkiye’de karayollarında günlük yaşamda gereksinim doğan yeni birtakım trafik işaretlerini, standart trafik göstergesi kapsamına alındı. Bu iş kapsamında birtakım işaretlerin güncellenmesine de karar verildi. 211 adet bulunan trafik işaret levhası sayısı yeni levhalarla ortak 243’e çıkacak.

İşte yeni levhalar:

- TRAFİK SIKIŞIKLIĞI: Bu işaret levhası yolun ilerideki kesiminde trafik sıkışıklığı olabileceğini ve sürücülerin hızlarını düşürmeye yahut durmaya hazırlanmaları gerektiğini belirtmek için kullanılacak. Levha tıpkı sürede sürücülerin seçenek yöntemleri kullanımı değerlendirmesi arasında kullanılabilir.
- TRAMVAY HATTI İLE OLUŞAN KAVŞAK: Bu işaret levhası yolun bir tramvay hattı ile kesiştiğini, sürücülerin hızlarını düşürmeleri ve tramvaya yol vermelerini belirtmek için kullanılabilir.

- PARK YERİ (Metrodan yararlanacaklar için): Bu işaret levhası metrodan yararlanmak arzulayan sürücüler için tahsis edilmiş park yerini belirtmek misyonu ile kullanılabilir. Tramvaydan yararlanacaklar için ise altına tramvay sembolü ile belirtilir.

- YÜKSEK GERİLİM HATTI: Bu panel levha dikkat işaret levhasının altında kullanılır. Tramvay hattı ve elektrik çizgileri altından geçen araçlar için bir tehlike bulunması durumunda, yüksek gerilim hattı konusu için uyarıda bulunmak için kullanılır..

- ÇIKIŞI OLMAYAN YOL: Sürücülerin kavşaklara yaklaşırken çıkışı olmayan yollara dönerek trafik güvenliğinin tehlikeye düşürmemek amacıyla kavşak yaklaşımlarında kullanılabilir.

- RAMPALI YAYA GEÇİDİ: Konulduğu yerde, rampalı (merdivensiz) yaya üst geçidi bulunduğunu belirtir.

- YAYA ÖNCELİKLİ YOL: hususi trafik kurallarının geçerli bulunduğu yaya öncelikli yolların girişlerini belirtmek için kullanır.

1- Yayaların yolun tüm bir kesimini rahatlıkla kullanacakları ve yol üzerinde Oyun oynamalarına izin verildiğini, 2-Sürücülerin bu yol kesiminde kesinlikle 20/km saat hızını geçemeyecekleri, 3- Sürücülerin yayaları riske atmayacaklarını ve herhangi bir engelleyici davranışta bulunmayacaklarını, gerektiği taktirde duracaklarını, 4- Yaya öncelikli metodlar ile öteki yolların oluşturduğu kavşaklarda, yaya öncelikli yollardan çıkan sürücülerin öteki yollardan gelen sürücülere yol vereceğinin anlaşılması.


- AĞAÇ ENGELİ: Büyük vasıtaların (kamyon, otobüs, tır vb.9 yola doğru uzanan ve sarkan ağaç dallarına çarpma olasılıklarının bulunduğunu belirtmek üzere dikkat işaret levhası ile ortak kullanılır. Tehlikenin yönü levhada belirtilir.

- ASKERİ ARAÇ: Dikkat işaret levhası ile ortak kullanılarak, seyredilen yol üstünde ağır ilerleyen askeri bir vasıta olabileceğini ve hızın düşürülmesi gerektiğini belirtir.


-ELEKTRONİK DENETLEME: Konulduğu yol kesimlerinde elektronik cihazlarla sürat ihlali, sürat koridoru ihlali, trafik ışığı ihlali, trafiğe yasaklanmış piyasa ve şerit ihlali, v.b. kontrollerin yapılmakta olduğunu , ihlaller itibariyle cezai işlemler yapılabileceğini bildirir.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar