Yeni Şafak ve Yeni Akit saldırılarına tepkiler

Yeni Şafak ve Yeni Akit Gazetesi'ne saldırıları kınayanlar arasında başta Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu, hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş yer aldı.

Google Haberlere Abone ol
Yeni Şafak ve Yeni Akit saldırılarına tepkiler

Son Haberler Logo

Yeni Şafak ve Yeni Akit Gazetesi'ne düzenlene silahlı, molotoflu saldırıya birçok kesimden tepkiler geldi. Medya, iş dünyası ve siyaset dünyası yapılan saldırıları kınadı. Saldırıları kınayanlar arasında başta Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu, hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş yer aldı.Saldırıyı kınayanlar arasında Doğan Medyası, Medya Derneği, ABD Büyükelçiliği ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da yer aldı. İşte saldırılara gelen tepkiler:

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TEPKİ

Gazeteler düzenlenen saldırıları ilk kınayanlar arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan yer aldı. Erdoğan sabah saatlerinde TÜGİK genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada saldırıyı kınayarak, daha önce söz konusu gazeteleri hedef gösteren HDP Eş Başkanı Demirtaş'a göndermede bulunmuştu.

HÜKÜMET SÖZCÜSÜ KURTULMUŞ

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Yeni Şafak ve Yeni Akit gazetelerinin binalarına yapılan saldırıyı kınadı.

Kurtulmuş, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından, "Yeni Şafak ve Yeni Akit gazetelerine terör örgütü mensuplarınca yapılan çirkin saldırıyı nefretle kınıyorum" ifadesini kullandı.

KILIÇDAROĞLU'DAN SERT TEPKİ

Gazeteleri saldırıyı kınayanlar arasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da yer aldı. Kılıçdaroğlu, saldırıyı kınadığını belirterek olayın faillerinin bir an önce bulunmasını söyledi. CHP'nin teröre destek verdiğini iddia edenlere sert tepki gösteren Kılıçdaroğlu, bu saldırıdan son derece üzüntü duyduğunu bunu samimiyetiyle söylediğini ifade etti.

MEDYA DERNEĞİ

Medya Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Takvim gazetesi yazarı Ekrem Kızıltaş, Yeni Şafak ve Yeni Akit gazetelerine yapılan saldırıya ilişkin, "Anlaşılan birileri bulanık suda balık avlama peşinde. İnandıkları doğrular, değerler için yayın yapan bu gazetelerle normal şartlar altında mücadele edemeyeceklerini düşünenlerin, bir takım saldırılarda bulunarak belli ki onların yayın politikalarını yönlendirebilmek, en azından memleket meselesi uğrunda yaptıkları çıkışları basit hesaplarla gölgelemek peşinde olduklarını söyleyebiliriz" dedi.

İLETİŞİM PLATFORMU

İletişim Platformu'nun açıklamasında da Türkiye'nin çevresinin puslu yollardan geçtiği, onlarca yıldır uğraşılan terörün Suriye ve Irak'ta yaşanan gelişmelerle daha da büyük sorun olmaya devam ettiği belirtildi.

Her şeye rağmen atılacak çok adım olduğu vurgulanan açıklamada, "Bu adımı atacak, güzel yurdumuzu huzurun merkezi yapacak en önemli kurumların başında kesinlikle medya geliyor ve medya mensupları, yöneticileri, gazeteler televizyon kanalları şunu iyi biliyor ki teröre karşı olmak terörün de hedefi olmak demek" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi: İşte bu zor süreçte birçok basın mensubunun kanlı terör örgütlerinden tehdit mailleri, telefonları aldığı baskı altında tutulduğu bu dönemde kirli eller yine karşımıza çıktı. Bu gece Yeni Şafak ve Yeni Akit gazeteleri hedefteydi. Kimliği belirlenemeyen ama zihniyeti apaçık olan teröristler iki gazeteye organize olarak silahlı saldırıda bulundu. En büyük sevincimiz saldırılarda ölü ya da yaralı olmaması. Şunu biliyoruz ki bu son olmayacak. Ama yine biliyoruz ki terörün karşısında olan mücadeleyi her şartta sürdürecek basın mensupları, grupları olmaya da devam edecek. Medya alanında faaliyetlerini sürdüren İletişim Platformu Derneği yönetimi ve üyeleri olarak bu hain saldırıları kınıyor, dostlarımıza geçmiş olsun diyoruz."

IPI VE GAZETECİLER CEMİYETİ

Dünyanın en köklü ve yaygın basın özgürlüğü örgütlerinden olan Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Yeni Şafak ve Yeni Akit gazetelerinin İstanbul’daki binalarına bugün düzenlenen silahlı saldırıları kınadı.

IPI Savunu ve İletişim Direktörü Steven M. Ellis imzalı açıklamada, saldırıların soruşturulması ve saldırganların yakalanıp cezalandırılması çağrısı yapılırken, geçen yıl Hürriyet binasına yapılan fiziksel saldırıların cezasız kalmasının ifade özgürlüğünü susturmak isteyenlere olumsuz bir mesaj verdiği de belirtildi.

Türkiye’de oluşan “hasmane iklimin” eleştirildiği açıklamada, “Saldırgan ister sıradan bir vatandaş, ister organize bir suç örgütü üyesi ve hatta devlet görevlisi olsun, yetkililer gazetecilere saldıran herkese bu eylemleri nedeniyle hesap sormalıdır” denildi.

GAZETECİLER CEMİYETİ

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu saldırıları kınamıştı. Açıklamada, "Basın özgürlüğünün olmadığı bir toplumda demokrasiden söz etmek mümkün değildir. Gazetelerin ve gazetecilerin sürekli hedef gösterildiği bir ortamda toplumsal barış da sağlanamaz. Basına yönelik saldırılar direkt halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına yönelik saldırılardır. Demokrasi farklı görüşlere tahammül etme rejimidir. Tek tip insan, tek tip gazeteci ve tek tip haber rejimi değildir “demişti.

Bugün İstanbul Bayrampaşa'da bulunan Yeni Şafak Gazetesi’ne saat 05.00 sıralarında, Küçükçekmece'de bulunan Akit Medya Grubu binasına ise saat 05.30 sıralarında yüzleri maskeli kişilerce molotoflu ve silahlı saldırı düzenlenmişti.

Bina önüne gelen saldırganlar, giriş kapısına molotof kokteyli atıp, binanın camlarına uzun namlulu silahla ateş açtı. Olayda, ölen ya da yaralanan olmazken, binada maddi hasar meydana geldi.

DOĞAN GRUBU'NDAN

Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan ve Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, bugün Akit Medya Grubu İcra Kurulu Başkanı Mustafa Karahasanoğlu ve Yeni Şafak İmtiyaz Sahibi Ahmet Albayrak’ı arayarak bu gazetelere yönelik silahlı saldırıları kınadı ve geçmiş olsun dileklerini iletti.

İki isme sabah saatlerinde telefon eden Vuslat Doğan Sabancı, faillerin bir an önce bulunması ve bu tür saldırıların bir daha tekrarlanmaması temennisini dile getirdi. Doğan Grubu Onursal Başkanı Aydın Doğan da, Karahasanoğlu ve Albayrak’ı arayarak “Geçmiş olsun” dileklerini iletti.

 

Yorumlar