Yeni 'promosyon yönetmeliği' yayımlandı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın süreli yayın kuruluşlarınca düzenlenen promosyon uygulamalarına ilişkin yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı.Yönetmeliğin ‘promosyon uygulamasının konusu’ başlığı altında süreli yayın kuruluşlarınca...

Google Haberlere Abone ol
Yeni 'promosyon yönetmeliği' yayımlandı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın süreli yayın kuruluşlarınca düzenlenen promosyon uygulamalarına ilişkin yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yönetmeliğin ‘promosyon uygulamasının konusu’ başlığı altında süreli yayın kuruluşlarınca düzenlenen ve her ne amaç ve şekilde olursa olsun, bilet, kupon, iştirak numarası, oyun, çekiliş ve benzeri yollarla süreli yayın dışında ikinci bir mal veya hizmetin verilmesinin taahhüt edildiği veya verildiği promosyon uygulamalarına dikkat çekildi.

Buna göre; kitap, dergi, ansiklopedi, harita, atlas, yerküre, bayrak, afiş, poster, ajanda, takvim, kağıt ortamında basılı bulmaca, satranç takımı, sinema, tiyatro, müze, konser, opera, bale, sergi, festival ve sportif faaliyetlere ilişkin bilet, kültür turu, yurtiçi veya yurtdışında ifa edilmesi öngörülen yabancı dil eğitimi, kitap, dergi, ansiklopedi, belgesel, film, tiyatro, müzik, konser, opera ve baleye ilişkin CD, DVD, Blu-Ray ve benzeri optik disk, dışında herhangi bir mal veya hizmet verilemeyeceği vurgulandı.

Süreli yayında yer alan reklamın parçası olan, süreli yayını bir defadan fazla almayı gerektirmeyen, süreli yayının fiyatını arttırmayan ve tek kullanımlık olarak verilen ürünlerin, promosyon uygulaması olarak değerlendirilemeyeceğine dikkat çekildi.

“GÜNLÜK SÜRELİ YAYINLARDA PROMOSYON SÜRESİ 75, UZUN SÜRELİLERDE 12 AY”

Promosyon uygulamasının süresi bölümünde şu hususa işaret edildi:

“Süreli yayının birden fazla sayıda satın alınmasını gerektiren ve belirli bir zamana yayılan promosyon uygulamalarının süresi; günlük süreli yayınlarda 75 (yetmiş beş) günü, haftalık süreli yayınlarda on sekiz haftayı, daha uzun süreli yayınlarda ise 12 (on iki) ayı geçemez. Tüketicinin süreli yayın aboneliğini feshetmesi halinde, promosyon olarak verilen ürünün iadesi istenemez. Kupon biriktirilerek yapılan promosyon uygulamalarında, son kuponun yayımlanmasından sonra toplam kupon sayısının en az yüzde onu kadar yedek kupon yayımlanması zorunludur.”

Promosyon uygulamasının reklamları hakkında da süreli yayın kuruluşunun, promosyon uygulamasına ait reklamlarında uygulamaya konu olan mal veya hizmetin Türkiye genelinde teslim ve ifa tarihlerine ilişkin programını ilan etmesinin zorunluluğu kaydedildi. Yine süreli yayın kuruluşunun, promosyon uygulamasına konu olan mal veya hizmetin teslim yerlerine ilişkin bilgiyi ilgili süreli yayında ilan etmesinin de zorunlu olduğu belirtildi.

“PROMOSYON MAL VE HİZMETİ 45 GÜN İÇİNDE TESLİM EDİLMELİ”

Promosyon uygulamasına konu olan mal veya hizmetin teslim ve ifasının, promosyon uygulamasının bitiminden itibaren 45 (kırk beş) gün içinde ilgili süreli yayın kuruluşu tarafından yerine getirilmesinin zorunlu olduğu, malın teslimi veya hizmetin ifası ile ilgili olarak tüketiciden herhangi bir bedel talep edilemeyeceği ifade edildi.

“SÜRELİ YAYININ SATIŞ FİYATI PROMOSYON SÜRESİNCE ARTIRILAMAZ”

Diğer hususlar olarak da promosyon uygulaması süresince, süreli yayının satış fiyatı, ikinci ürün olarak verilmesi taahhüt edilen mal veya hizmetin yol açtığı maliyet artışı nedeniyle arttırılamayacağına işaret edilerek, “Promosyon uygulamasına konu olan mal veya hizmet bedelinin tamamının veya bir bölümünün tüketici tarafından karşılanması istenemez. Promosyon uygulamasına konu olan mal veya hizmet taahhüdü ve dağıtımı bölünerek yapılamaz ve bu mal veya hizmetin ayrılmaz ya da tamamlayıcı parçaları da ayrı bir promosyon konusu hâline getirilemez. Promosyon uygulamalarında ikinci ürün olarak verilmesi taahhüt edilen her bir mal veya hizmete ilişkin işlemler bağımsız bir promosyon uygulaması olarak kabul edilir. Dağıtıldığı illerin nüfusunun toplamı, ülke nüfusunun en az yüzde yetmişini oluşturan süreli yayınların ülke genelinde dağıtıldığı kabul edilir. Elektronik ortamda indirilebilen süreli yayınlar aracılığıyla gerçekleştirilen promosyon uygulamalarının ülke genelinde düzenlendiği kabul edilir.” hükmü getirildi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın söz konusu yönetmeliğinin yürürlüğe girdiği tarihten önce başlatılan ve devam eden promosyon uygulamaları hakkında bu yönetmelik hükümlerinin uygulanmayacağı belirtildi.

CİHAN

Yorumlar