Yeni göçmenler geldi, göç üniversitede bölüm oldu

Dortmund Meslek Yüksekokulu’nda önümüzdeki kış sömestrinden itibaren göç konusu müstakil bir dal olarak okutulacak.

Google Haberlere Abone ol
Yeni göçmenler geldi, göç üniversitede bölüm oldu

Dortmund Meslek Yüksekokulu’nda önümüzdeki kış sömestrinden itibaren göç konusu müstakil bir dal olarak okutulacak. Dortmund Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilecek projenin hayata geçmesinde çok sayıda yeni göçmenin Dortmund’u yeni vatan olarak seçmesi etkili oldu. Dortmund Belediyesi, yeni göçmenlerle ilgilenme konusunda tecrübesiz olduklarından yola çıkarak, daha profesyonel bir çalışma adına bu bölümün oluşmasına destek veriyor.

Bu bölümden mezun olacak kişiler, belediyede görev alarak yeni göçmenlere entegrasyon, sağlık, eğitim ve meslek eğitimi gibi her konuda yardımcı olacak. Onu Rumen ve Bulgar kökenli olmak 30 öğrenci ile eğitime başlayacak bölüm dual eğitim verecek. Haftanın üç günü üniversitede eğitim alacak öğrenciler diğer iki gün de belediyede hemen uygulamalı olarak işe başlayacak.

Belediye yetkililerinden Birgit Zoerner bu insanların burada kalacağından yola çıkarak sorununda çok uzun vadeli olacağını düşünüyor. Zoerner, “Acil önlem alınmazsa bu insanlar gerçekten bir paralel yaşantı içerisine girecekler.” uyarısında bulundu. Belediyelerin durumunu da nazara veren Zoerner, federal hükümetin belediyelere bu konuda yardımda bulunması gerektiğini söyledi.

Zoerner, “Belediyeler arkası olmayan boş laf istemiyor. Federal hükümetten sorunlara çözüm olacak daha somut çözümler bekliyor.” dedi. Geçen sene gelen göçmenlerin büyük bir kısmı Ruhr Havzası’na, özelliklede Dortmund ve Duisburg’a yerleşmişlerdi.

İflasın eşiğinde olan bu şehirlerde zaten var olan yüksek orandaki işsizlik ve beraberinde oluşan problemler yeni göçmenlerle ilgilenmeyi dahada zorlaştırıyor. Zoerner, şu anda sadece Dortmund’da 4 bin 500 Rumen ve Bulgar göçmenin yaşadığını belirtiyor ve yeni yürürlüğe giren serbest dolaşım ile bu sayının artacağını söylüyor. CİHAN

Yorumlar