Yeni dönem pancar ekim kotası ve fiyatı belli oldu

Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Uysal, yeni dönem pancar ekim kotasını 57 bin 600 ton, fiyatını ise 150 lira olarak açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Yeni dönem pancar ekim kotası ve fiyatı belli oldu

Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Uysal, yeni dönem pancar ekim kotasını 57 bin 600 ton, fiyatını ise 150 lira olarak açıkladı.

Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Uysal, yeni dönem pancar ekimi bilgilendirme toplantısında çiftçi ve muhtarlar ile bir araya geldi.
2013-2014 kampanya döneminde toplam 520 bin ton pancar tesellümü yapıldığını belirten Başkan Metin Uysal, “Bu yıl Şeker Kurumu tarafından fabrikamıza 262 bin 100 ton şeker kotası tahsis edilmiş ve kotamız kadar üretim gerçekleştirilmiştir. Şeker Kurumu tarafından 2014/2015 yeni kampanya dönemi için fabrikamıza 57 bin 600 ton şeker kotası tahsis edilmiştir. Bu nedenle yeni dönemde pancar ekecek çiftçilerimize kota uygulaması yapılmıştır. Yeni dönemde pancar ekmek isteyen çiftçilerimizin son üç yıl pancar teslim ortalamaları baz alınarak yeni dönem için pancar ekimi kotaları düzenlenmiştir. Yeni dönemde pancar ekecek çiftçilerimize son üç yıl ortalamaları doğrultusunda kotaları kadar pancar ekim taahhütlerine başlanmıştır.” dedi.

Yeni pancar ekim döneminde A tipi ve B tipi pancar ekim sözleşmeleri yapılacağını kaydeden Başkan Uysal, şu bilgileri verdi: “A tipi pancar ekim sözleşmesi pancar fiyatı 16 polara göre ton başına 150 liradır. Fabrika merkez kantarına teslim edildiği takdirde 10 lira ton başına prim verilecektir. A tipi pancar ekim sözleşmesinde ayni ve nakdi avansların tamamı yapılacak olup, pancar ürün bedelleri ödemeleri nisan ayı sonuna kadar ödenecektir. B tipi pancar ekim sözleşmesinde 16 polara göre ton başına 150 lira ürün bedeli ve ilaveten 35 lira nakliye primi ödenecektir. B tipi pancar ekim sözleşmesine göre pancarların tamamı fabrika merkez kantarına teslim edilecektir. B tipi pancar ekim sözleşmesi gereğince çiftçilere hiçbir ayni ve nakdi avans ve destekleme verilmeyecek olup sadece teslim ettikleri pancarlarının yüzde 20’si oranında yaş küspe verilecektir. Talep eden çiftçilerimize pancar tohumu fabrikamız tarafından temin edilecektir. Bunun ödemesi ise yine geçen yıl olduğu gibi kesin tarihinden itibaren bir ay içerisinde ödenecektir. Son üç yıl içerisinde pancar ekimi yapmayan ve kotası olmayıp pancar ekimi yapmak isteyen çiftçilerimiz de pancar ekimi yapabilirler. Kotası olmayıp pancar ekimi yapacak çiftçilerimiz 5 ton A kotası pancar ekimi yapabilecekler, 5 tonun üzeri pancar teslim ederlerse pancarları polar sınırı olmaksızın 115 lira ton başına bedelle C pancarı fiyatından alınacaktır.”

Toplantıya Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Uysal’ın yanı sıra Çayüstü Köyü Muhtarı Seyit Ahmet Demir, Ortayazı Köyü Muhtarı Seyfi Esen, Yüzbey Köyü Muhtarı Mustafa Topal, Kapancaağılı Köyü Muhtarı Hüseyin Çatal, Ayrancı Köyü Muhtarı Fehmi Çaycı, Saluca Köyü Muhtarı Ahmet Ozan, Deveci Köyü Muhtarı Mustafa Demir, Çayüstü köyü çiftçilerinden Şeref Değirmenci, Ersan Ekinci, Dursun Demir, Ayrancı köyü çiftçilerinden Ziraat Mühendisi Oğuz Kavuncuoğlu katıldı. CİHAN

Yorumlar