Yeni Çeltek’in 76 maden işçisi Soma faciasından kıl payı kurtulmuş

CHP Amasya Milletvekili Ramis Topal, Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri’nden 60 maden işçisinin eğitim görmesi için Soma Maden İşletmeleri’ne gönderilmesi ve Suluova’da kurulması planlanan termik santralin aynı şirkete verilmesinin, iş güvenliği...

Google Haberlere Abone ol
Yeni Çeltek’in 76 maden işçisi Soma faciasından kıl payı kurtulmuş

CHP Amasya Milletvekili Ramis Topal, Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri’nden 60 maden işçisinin eğitim görmesi için Soma Maden İşletmeleri’ne gönderilmesi ve Suluova’da kurulması planlanan termik santralin aynı şirkete verilmesinin, iş güvenliği açısından tehlike oluşturacağı iddialarını Meclis'e taşıdı.

Milletvekili Topal, Soma Kömür İşletmeleri’nde Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük iş cinayetinin meydana geldiğini belirterek, “Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri’nden 60 maden işçisinin facianın yaşandığı ocağa eğitim almak için gittiğini ve kazadan 2 gün önce geri döndüklerini, ayrıca olayın olduğu gün 16 işçinin de eğitim için Soma’ya gidecekleri konuşulmaktadır. Ayrıca, Suluova ilçemizde kurulması planlanan termik santralin Soma’da yaşanan facianın sorumlusu olan şirkete verilmesi iş güvenliği açısında problem oluşturabilir. Bizler de bu durumu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e sorduk.” dedi.

Milletvekili Topal, 6 soruluk önergesinde şu ifadelere yer verdi: "Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri yönetim kurulu üyeleri olan ve iktidar partisinden seçilen Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Merzifon eski Belediye Başkanı Kadri Aydınlı, Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, genel müdür ve eski AKP Yozgat Milletvekili Osman Coşkun, 1 Mayıs tarihinden önce kömür işletmesinde yeterli kömür kalmadığını ve işletmenin kârlı olmadığına karar kılarak, burayı satışa çıkarmıştır. 1 Mayıs 2013 tarihinde Yeni Çeltek Kömür İşletmesi Soma Holding Grubu'ndan olan Gürmin A.Ş’ye 7 ve 8 TL ton fiyatla 35 yıllığına ihalesiz bir şekilde redüvanslı olarak devredilmiştir. Gürmin A.Ş devir işlemlerinin hemen ardından yaptığı araştırmada, kalori değeri 5000-5500 olan 50 milyon ton rezerv tespit etmiştir. 1955 yılında açılan işletmeden tarihi boyunca 100 bin ton kömür çıkarıldığını düşünülünce 50 milyon ton kömür rezervinin ne büyüklükte bir kömür rezervi olduğu daha iyi anlaşılmaktadır. Yeni Çeltek Kömür İşletmesi yönetim kurulunun böyle bir rezervi gözden kaçırmasına da ayrıca bir parantez açılmalıdır.

13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Holding’in diğer işletmesi olan Soma Kömür İşletmesinde Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük iş cinayeti meydana gelmiş ve 301 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bu büyük kaza yaşanmadan önce Yeni Çeltek Kömür İşletmesi'nden 60 işçi bu ocağa eğitim almak için gittiği, kazadan 2 gün önce Çeltek’e geri döndüğü, kazanın olduğu gün 16 işçinin de Yeni Çeltek’ten Soma’ya doğru yola çıkacağı konuşulmaktadır.

Bu bağlamda, 'Soma Kömür İşletmelerinde Yeni Çeltek Kömür İşletmelerinden gelen 60 işçi eğitim almış mıdır? Bütün denetimlerden geçen ancak iş güvenliği açısından standartların çok altında olan bu işletmede hangi eğitimler verilmiştir?, Soma Kömür İşletmeleri'nde başka kömür ocaklarından gelen işçiler de eğitim almış mıdır? Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri'nin denetimleri hangi ocaklarda, kimler tarafından, hangi sıklıkta ve en son ne zaman yapılmıştır? Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri'ndeki denetimlerin sonuçları nelerdir? Bakanlığınız böyle bir faciaya imza atmış bir grubun termik santral kurmasını iş güvenliği açısından doğru buluyor mu?"

CİHAN

Yorumlar