"Yeni bir yanardağın oluşacağı iddiası bilimsel verilere dayanmıyor"

Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Jeoloji Mühendisliği Bölümünden Yrd.

Google Haberlere Abone ol
"Yeni bir yanardağın oluşacağı iddiası bilimsel verilere dayanmıyor"

Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Jeoloji Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Özgür Karaoğlu, Prof. Ahmet Ercan'ın 'Van Gölü'nde yeni bir yanardağ oluşuyor ve çevre illerde 7 şiddetinde deprem olacak' şeklindeki açıklamasının herhangi bir bilimsel bilgiye dayanmadığını söyledi.

'Deprem Profesörü' olarak bilinen Prof. Dr. Ahmet Ercan, bir gazetede çıkan değerlendirmelerinde, "Van Gölü’nde hem kırıklar hareketli hem de yeni yanardağ oluşuyor. Bu nedenle Van, Muş, Bitlis, Hakkari 7'lik deprem için tetikte olmalı. Bölgede fay hareketleri dışında başka yerkabuğu hareketleri de var." demişti. Van Gölü ve çevresinde bilimsel çalışmalar yapan Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Jeoloji Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Özgür Karaoğlu, bu bilgilerin herhangi bir bilimsel bilgiye dayanmadığını söyledi. Bilim adamlarının topladıkları verileri bilimsel ortamlarda doğruluğunu tartıştıklarını ve fikir alışverişinde bulunduklarını belirten Karaoğlu, "Bu anlamda Ahmet Hoca'nın bu konuyla alakalı bir tartışmasının, konuşmasının olduğunu biz görmedik. Bilimsel tartışmanın ikinci yolu da yayınlardır. Bununla da ilgili hocanın herhangi bir çalışması olduğunu, yayını olduğunu bilmiyoruz. Bunun dışında her şey sadece konuşmadır. Sadece bilimden uzak konuşmalardır. Bu anlamda ben çok fazla ciddiye almıyorum. Ahmet Hoca'nın zaman zaman medyadan izlediğim kadarıyla yılda birkaç kez böyle spekülatif açıklamaları var. Bu insanlara korku vermekten başka bir şeye yaramıyor." dedi.

Karaoğlu, dünyadaki benzer örneklerine bakıldığında böyle bir iddianın gerçek olması halinde Van Gölü'nün 10 kilometre çevresinde sismik aktivitelerin yoğunlaşması gerektiğini, ancak öyle bir durumun söz konusun olmadığını ifade etti. Yeni bir yanardağın oluşacağını söyleyebilmek için sismik veriler gerektiğini belirten Karaoğlu, şunları söyledi: "Bu verilerin bu tür patlamaları karakterize etmesi gerekiyor. Hiçbir şekilde günde yüzlerce binlerce aktivite göremiyoruz. Burada bizlerin Jeoloji Mühendisliği Bölümü olarak ki burada çok ciddi bir volkoloji ekibi var. Nemrut volkanında, Süphan volkanında Tendürek volkanında, Doğu Anadolu'da çok ciddi çalışmalarımız var. Ve Türkiye’nin bu anlamda öncü sayılabilecek çalışmaları var, burada biz biraz devletin de, bilim kurullarıyla desteğiyle volkan izleme istasyonu ya da biriminin kurulmasını öneriyoruz."

"ARTÇILAR DEVAM EDECEK"

Van’da sarsıntıların ufak ufak devam edeceğini düşündüklerini belirten Karaoğlu, “Buralar zaten uzun zamandır sismik olarak aktif bir bölge, bu tür sarsıntıların olması çok doğal. Artık bu bölgede bu sarsıntılarla yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Kaldı ki bu tür 3, 4 büyüklüğünde, hatta 5 büyüklüğündeki sarsıntılar bir yerde de faydalı. Burada pek çok fayzon var aktif olarak çalışan. Bunların enerjilerini boşaltmak için bu tür hareketlerin olması gerekiyor. Tam tersine olmaması sismik anlamda enerjinin birikimi ve daha sonra bir anda boşalması anlamına geliyor, o da büyük depremlere yol açıyor. O anlamda burada bu tür depremler sık sık yaşanmaya devam edecek gibi görülüyor.” değerlendirmesinde bulundu. CİHAN

Yorumlar