Yeni adliye binası için ATO’dan destek sözü

Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, yeni yapılacak adliye binasına destek turlarını sürdürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Yeni adliye binası için ATO’dan destek sözü

Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, yeni yapılacak adliye binasına destek turlarını sürdürüyor. Bu kapsamda Adana Ticaret Odası Başkanı Atilla Menevşe ve yönetim kulu üyelerini ziyaret eden Çıtırık, Adana’da adliyenin 4 ayrı binada hizmet verdiğini, bölünmüş yapısı nedeniyle avukatlar, vatandaşlar, adliye çalışanları, hakim ve savcılar için büyük sıkıntı yaşadığını söyledi. 30 Aralık 2013 günü yapılması gereken yeni adliye binasının ihalesinin henüz gerçekleşmediğini aktaran Çıtırık, ATO ile her konuda işbirliği yapmak istediklerini belirtti.

Adana Barosu’nun 2 bine yakın avukat, 150 stajyer avukatı bünyesinde barındırdığını aktaran Mengücek Gazi Çıtırık, senede 86 mahkemede toplam 88 bin davanın görüldüğünü, 150 bin icra takibinin açıldığını ifade etti. Çıtırık, “Biz, yurttaşın adalete erişimindeki temsilcileriyiz. 2014 yılı TBMM bütçe görüşmeleri sırasında dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin Adana Adliye Sarayı’nın ihalesi 30.12.2013 tarihinde ihalesi yapılacaktır demişti. Birçok yerde modern ve ihtiyaca cevap verebilecek yeni adliye binaları hizmete girmiştir. Ancak, Adana’da bölünmüş ve taşımalı adalete devam edilmektedir.” dedi.

Kiralanan binalara toplam 25 milyon TL ödendiğini dile getiren Çıtırık, “Mefruşatı ve teknik donanımına da ayrıca para harcandı. Ayrıca, havaalanı yolundaki binayı önce istinaf mahkemeleri olarak tadilatı yapıldı, sonra yıkılıp icra dairelerine dönüştürüldü. Kamu harcamalarının bizler doğru etkin ve yerinde kullanılmasını istemekteyiz." açıklamasında bulundu.

Ziyaret sırasında ATO üyelerinin ülkenin yargıda yaşadığı sorunlarla ilgili görüşlerini sormaları üzerine Baro Başkanı Çıtırık, “Barolar hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak amacı ile çalışmaları yürütmekle mükelleftir. Hükmü gereğince son günlerde ülkemizde yaşanan olaylarla ilgili olarak görüşlerimizi açıkladık.” dedi. Yolsuzluk, kara para aklama ve rüşvet olayında iki cumhuriyet savcısının iddianameyi hazırlama aşamasında görevlerinden el çektirildiğini hatırlatan Çıtırık, “İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı'nın göreve tayin olmasıyla gündeme getirdiği 'Esaslı bir değişiklik yapacağım.’ şeklindeki ilk sözlerini bu şekilde yerine getirmiştir. Hâkimlerin, savcıların ve kolluk kuvvetlerinin görevlerini yapamaz hale getirildiği bu günlerde biz yaşananlardan oldukça rahatsızız. Yaşananların hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşır bir şekilde çözülmesi gerekir. Hiçbir kişi ve kuruluşun yargı denetiminden muafiyeti söz konusu olamayacağı gibi, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde tek yargı yeri mahkemelerdir.” diye konuştu.

İNTERNET DÜZENLEMESİ
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın teşkilatlanmasına dair yasa tasarısının içerisine, torba yasa ile internetle ilgili düzenlemeler getirildiğine işaret eden Baro Başkanı, “Temel hak ve özgürlüklerle ilgili sınırlamalar ancak yasa ve mahkeme kararı ile yapılabilecekken, getirilmek istenen düzenlemeyle TİB’in talimatıyla internet siteleri kapatılabilecektir. AİHM, ülkemizdeki internet düzenlemelerini ifade özgürlüğü anlamında zaten yetersiz bulmaktayken, getirilmek istenen yeni düzenlemeler ifade özgürlüğüne darbe vuracaktır.” diye konuştu.

ATO Başkanı Menevşe de ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Adana Barosu’nun talebinin haklı ve yerinde olduğunu belirten Menevşe, “2.5 milyonu barındıran kentin açılan dava ve icra takip dosyalarının niceliksel değerleri düşünüldüğünde, yeni Adana Adliyesi’nin gecikildiğini, gecikmeden dolayı her kesin mağdur edildiğini belirtti.
CİHAN

Yorumlar