Yemen Lideri Hadi, Tekneyle Ülkeden Kaçtı

Uluslararası haber ajanslar Yemen Cumhurbaşkanı Hadi'nin tekneyle ülkeyi terk ettiğini duyurdu. ABD'li yetkililer de gelişmeyi doğruladı.

Google Haberlere Abone ol
Yemen Lideri Hadi, Tekneyle Ülkeden Kaçtı

Associated Press, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin Aden kentinden bindiği bir tekneyle ülkeden kaçtığını bildirdi. Hadi'nin Yemen'den kaçtığına dair daha öncelikle ortaya atılan iddialar cumhurbaşkanlığı kaynaklarınca yalanlanmıştı. Hadi'nin Aden'de terk ettiği sarayının ise harp uçaklarınca vurulduğu belirtilmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı, Yemen Cumhurbaşkanı el Hadi'nin konutundan gönüllü şekilde ayrıldığını kaydetti.

Associated Press'e konuşan Yemenli güvenlik ve liman yetkilileri, Hadi'nin yardımcılarıyla ortak mahalli saatle 15.30'da ülkenin güneyindeki Aden kentinden tekneyle ayrıldığını söyledi. Yetkililer, Hadi'nin nereye gittiği meselesi için bilgi vermedi.

ABD'DEN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanlığı, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin konutundan ayrıldığını teyit etti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, gündelik matbuat toplantısında, silahlı grupların Yemen'de kontrolü ele geçirmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

'GÖNÜLLÜ OLARAK AYRILDI'

Psaki, bir soru üzerine, Cumhurbaşkanı Hadi ile bugün erken saatlerde münasebet kurduklarını anlatım ederek, 'Kendisi bundan böyle konutunda değil, bunu teyit edebilirim' dedi. Hadi'nin gönüllü şekilde ayrılıp ayrılmadığına yönelik soru üstüne de Psaki, 'Bence gönüllü şekilde konuttan ayrıldığı gayet açık' ifadesini kullandı.

Psaki, Hadi'nin şu anda olduğu yere dair bilgi veremeyeceğini anlatım ederek, 'Kendisiyle son günlerde münasebet halindeydik' diye konuştu.

DAHA ÖNCEKİ İDDİALAR YALANLANMIŞTI

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, cumhurbaşkanlığı kaynakları, Hadi'nin Ensarullah Hareketi (Husiler) milislerinin Aden'e yaklaşması üstüne ülkeden ayrıldığı yönündeki haberlerin gerçek dışı olduğunu belirtmişti. Kaynaklar, 'Hadi'nin Husiler'in Aden sınırına yaklaşması üstüne kentteki başkanlık sarayından ayrıldığı ve güvenli bir alana nakledildiğini' anlatım etmişti.

SARAYA SALDIRI

AFP'ye konuşan bir cumhurbaşkanlığı yetkilisi ise, 'Bir harp uçağı, başkanlık sarayına üç roket attı. Bu saldırıya hava savunma sistemiyle karşılık verildi' demişti.
İran destekli Husilerin ev hapsinde tuttuğu Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi geçen ay Sana'dan kaçarak, ülkenin güneyindeki Aden kentine gitmişti.

BAŞINA ÖDÜL KOYDULAR

Husilerin, Cumhurbaşkanı Hadi'nin yakalanması için 20 milyon riyal (93 bin dolar) mükafat vadettiği iddia edildi.

'SAVUNMA BAKANI KAÇIRILDI' İDDİASI

Öte yandan Husi milislerinin, Yemen Savunma Bakanı Mahmud es-Subeyhi ve Lahic kenti tugay komutanı Tuğgeneral Faysal Receb'i kaçırdığı iddia edildi.
Anadolu Ajansı'nın askeri kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Husiler, Savunma Bakanı Mahmud es-Subeyhi ve Lahic kenti tugay komutanı Tuğgeneral Faysal Receb'i kaçırdı. Milislerin, Subeyhi ve Tuğgeneral Receb'i bilinmeyen bir yere götürdüğü anlatım edildi.

Savunma Bakanı Subeyhi, Sana'daki evini kuşatan Husi milislerinden kaçarak, 8 Mart'ta Aden'e gelmişti.

Uzun süredir politik krizin yaşandığı Yemen'de, hükümet ve Cumhurbaşkanı Hadi'nin Ocak ayında istifa ettiğini izahatsının ardından, başkent Sana'yı elinde bulunduran Husiler, 6 Şubat'ta meclisi feshettiğini duyurmuştu. Husilerin siyasete silahlı müdahalesi, 'darbe' şekilde nitelendirilmişti.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar